Σε Νοσοκομείο της Πάτρας! “Φάμπρικα” με φακελάκια και εκβιασμούς! Η κυρία Αλέκα… σώζει την κατάσταση

    Ημερομηνία:

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

    Η φάμπρικα των «Αλέκων» και η ΚΥΡΙΑ Αλέκα!

     

    Οι συγγενείς της ηλικιωμένης γυναίκας ήρθαν αντιμέτωποι με την «ενδονοσοκομειακή βιομηχανία» παραγωγής χρήματος! Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις! Μεμονωμένοι γιατροί ή και «ομαδούλες» που βλέπουν τον συγγενή του ασθενούς «στην τσέπη» με σκοπό να μαζέψουν χρήματα και να χτίσουν βίλα στο Ρίο (για να είναι και κοντά στην δουλειά τους). Και η βίλα σίγουρα δεν χτίζεται με τα 1500 ευρώ το μήνα! Και το καλό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι… δύσκολα η Εφορία αποδεικνύει τα περί πόθεν έσχες.

     

    Κάπως έτσι ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες το «σύστημα» της «λευκής ρόμπας»! Ντόκτορες καλοί χειριστές του «νυστεριού» που για να σε ανοίξουν ζητούν εκβιαστικά πολλές φορές 300, 500, 1000 ή και 2.000 ευρώ! Βολεμένοι και καλυμμένοι γύρω από το «τείχος» της δημόσιας υγείας που δύσκολα… παραβιάζεται! Κάποτε σε ένα άλλο Νοσοκομείο, ο χειρουργός «χαλούσε» πανάκριβα μεταλλικά είδη απαραίτητα στις επεμβάσεις. Επαιρνε -όπως λεγόταν- μίζα από την εταιρεία. Και όταν του έγινε παρατήρηση ότι… ξοδεύει πολλά, έλεγε στον Διοικητή: «Εχω ανοιχτό ασθενή, μου χάλασε, να του βάλω άλλο ή να τον ράψω»; Η απάντηση του Διοικητή ερχόταν μετά από ένα «ξεροκατάπιμα»: «Βαλτου άλλο»!

     

    Κάπως έτσι έγινε και με τους συγγενείς της ηλικιωμένης. Ο γιατρός άφησε υπονοούμενα, είπε ότι θα εγχειρήσει την γυναίκα όποτε έχει χρόνο γιατί έχει «αλλεπάλληλα ραντεβού» και όταν πήρε «υποσχετική» για το «τουβλάκι της μελλοντικής του βίλλας»… εκάμφθη! Και το ραντεβού εκλείσθη για το χειρουργικό κρεββάτι του δημόσιου Νοσοκομείου.

     

    Μαζί με τους συγγενείς της ηλικιωμένης και άλλοι ταλαίπωροι. Μεροκαματιάρηδες που «ψαχνόντουσαν» για την υγεία του ανθρώπου τους. Συγγενής της ηλικιωμένης ρώτησε γνωστό του γιατρό, παλιό στέλεχος της ΝΔ για το «σύστημα»: «Και μένα μου τα πήραν για εγχείρηση» του είπε, και εκείνος έμεινε με το στόμα ανοιχτό! Τα ‘χαν αρπάξει και από συνάδελφό τους. Η γυναίκα μετά από παρεμβάσεις επί παρεμβάσεων (μέχρι και απειλές) χειρουργήθηκε! 25 λεπτά κράτησε η επέμβαση. Μαζί  με την αναισθησία. Αλλοι συγγενείς που περίμεναν απέξω και δεν είδαν «κίνηση με 50ευρα» απόρησαν: «Μα δεν έδωσες τίποτα»; Ολοι ήσαν θύματα της «φάμπρικας»! Η γιαγιά μπήκε στο δωμάτιο. Όπως είπε στον συγγενή της λίγες ημέρες μετά, ήθελε να ευχαριστήσει μία νοσοκόμα της κλινικής. Ο γιος της πήγε και την βρήκε. Της έδωσε μόνο 20 ευρώ για να μην παρεξηγηθεί. «Θέλει η μητέρα μου να σας κεράσει έναν καφέ. Μην με παρεξηγείτε» της είπε. «Που νομίζετε ότι βρίσκεστε; Είστε σε δημόσιο Νοσοκομείο. Είμαι εργαζόμενη έχω τον μισθό μου. Κάνω την δουλειά μου. Σας παρακαλώ» του είπε και έφυγε. Την επόμενη μέρα ο γιος της ηλικιωμένης «πιεζόμενος» από την μητέρα του πήγε και την ξαναβρήκε. «Σας παρακαλώ. Πέστε ότι σας έκανα ένα μικρό δώρο. Ενας καφές είναι». Για να λάβει πάλι αρνητική απάντηση. Την ρώτησε το όνομά της. Για να την ευχαριστήσει. Η νοσηλεύτρια αρνήθηκε. Την ξαναπίεσε. «Αλέκα με λένε. Να είστε καλά και περαστικά» του είπε. Και έφυγε.

     

    Σ.Σ. Η παραπάνω ιστορία δεν είναι μυθοπλασία. Είναι ρεπορτάζ. Ευτυχώς δεν υπάρχουν μόνο «Αλέκοι». Αλλά και Αλέκα.

     

    Σ.Σ.2 Η παραοικονομία στην υγεία εκτιμάται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ. Στα ελληνικά νοσοκομεία διακινείται άφθονο μαύρο χρήμα. Το 1/3 των εισαγωγών ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία εμπλέκουν ανεπίσημες πληρωμές. Το 25% των ιδιωτικών πληρωμών υγείας κατευθύνεται σε ανεπίσημες πληρωμές. Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά (Μάρτιος – Απρίλιος 2022), το 91% των Ελλήνων θεωρεί εκτεταμένη τη δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας για ιδιωτικό όφελος στο σύστημα υγείας (μ.ό. Ε.Ε.: 29%). Το 13% όσων χρειάστηκαν υπηρεσίες από το ΕΣΥ κατέβαλε «άτυπη πληρωμή» (το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία – μ.ό. Ε.Ε.: 4%). Γενικότερα, πάνω από τους μισούς (55%) θεωρούν «αποδεκτό» να «δώσουν δώρο» προκειμένου να γίνει η δουλειά τους στη δημόσια διοίκηση (μ.ό. Ε.Ε.: 28%). Εν ολίγοις, σχεδόν όλοι οι Ελληνες θεωρούν ότι η δωροδοκία γιατρού στο σύστημα υγείας είναι εκτεταμένη.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γερμανικός Τύπος: Πώς τα κατάφεραν οι Ελληνες με την οικονομία

    Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο “Πώς τα κατάφεραν οι...

    Τραγωδία στην Άμφισσα: Θάνατος βρέφους από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα

    Η τραγική κατάληξη της γέννησης ενός νεογέννητου κοριτσιού στο...

    ΠΑΤΡΑ: Τι συνέβη με τον Καραμανλή στην Achaia Clauss – Πώς αντέδρασε η πλευρά Μητσοτάκη

    Χθες το βράδυ στην Πάτρα, μετά την ομιλία του...
    Best Shop