Το ακατάσχετο επίδομα ενός καρκινοπαθούς στον Πύργο, κατέσχεσε τράπεζα με τον ιδιο πλέον να έχει επιδοθεί σ΄έναν αγώνα «δρόμου» για να βρει το δίκιο του
Ο λόγος για τον 60χρονο συνταξιούχο Θοδωρή Κατσιμίγα, ο οποίος καλείται να ανέβει το δικό του Γολγοθά, καθώς πέρα από τα σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο μάχεται καθημερινά, καλείται να βρει το δίκιο του, αναρωτώμενος πως είναι δυνατόν η τράπεζα να του αφαιρεί το επίδομα νοσηλείας που νόμιμα λαμβάνει ως ακατάσχετο. Παράλληλα, πέρα από τις οικονομικές και ζωτικές του καθημερινές υποχρεώσεις στις οποίες ανταπεξέρχεται, πρέπει να λαμβάνει και την φαρμακευτική του περίθαλψη για αποκατάσταση λειτουργιών, που κοστίζει ακριβά και την πληρώνει με δικά του χρήματα γιατί δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί από τους θεράποντες ιατρούς του.
Μετά το πρώτο στάδιο της επίπονης και ψυχοφθόρας θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και έπειτα από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΟΝ το ΔΣΟΝ ενέκρινε στον ασφαλισμένο στον Οίκο Ναύτου Θοδωρή Κατσιμίγα το Επίδομα Οίκοι Περίθαλψης και Νοσηλείας για το χρονικό διάστημα από 02/12/2022 έως 01/12/2024 που ανέρχεται στο ποσό των 460 ευρώ το δίμηνο και σύμφωνα με την ΠΟΛ 1146/2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Όμως, από το συγκεκριμένο επίδομα, η τράπεζα παρακρατεί τα 400 ευρώ, με αποτέλεσμα να του απομένουν μονάχα 60 ευρώ το δίμηνο.
«Από την στιγμή που το επίδομα εγκρίθηκε και πήρα τα τρία μηνιάτικα αναδρομικά, η τράπεζα μου τα παρακράτησε και μου απελευθέρωσε μόνο από τους δύο μήνες τα 60 ευρώ. Στα τέλη Μαΐου ξαναμπήκε το επίδομα, απελευθέρωσαν πάλι τα 60 από τα 460 ευρώ και τα 400 είναι παρακράτηση. Συνολικά μέχρι στιγμής έχει γίνει παράνομη παρακράτηση ενός ποσού περίπου των 1.020 ευρώ. Πήγα στην τράπεζα και μου ζήτησαν το χαρτί από την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής για τη λήψη του επιδόματος. Δεν το δέχθηκαν με την αιτιολογία ότι ο Οίκος Ναύτου δεν είναι στο ΕΟΠΠΥ, όμως ανήκει στον φορέα από το 2012 αλλά και να μην άνηκε, δεν παύει να είναι κρατικός ασφαλιστικός φορέας.
Πήγα και ρώτησα στην εφορία και μου είπαν ότι ουδέποτε έχει δοθεί εντολή από αυτούς να κατάσχουν ακατάσχετα επιδόματα ασθενείας. Είμαι σε απόγνωση διότι πριν αρρωστήσω είχαν κάποιες υποχρεώσεις. Μετά την ασθένεια δυσκολεύομαι πολύ και κάνω και μια θεραπεία πάνω σε ανδρολογικά θέματα που δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα είναι πανάκριβα. Δε μπορώ να ανταπεξέλθω, να πληρώνω τις υποχρεώσεις, στις οποίες ήμουν και είμαι πάντα συνεπής και να μην έχω να κάνω την ειδική διατροφή που απαιτείται ή να πάρω να φάρμακά μου. Αδυνατώ. Το επίδομα είναι μεγάλη βοήθεια για εμένα, όμως το παρακρατούν. Σχεδόν όλο το επίδομα, που είναι ακατάσχετο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κατσιμίγας, προσθέτοντας πως προτίθεται να κινηθεί νομικά, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου.
Όσον αφορά το λόγο που η τράπεζα του παρακρατεί το επίδομα ασθενείας που λαμβάνει, ο κ. Κατσιμίγας ανέφερε πως «το ποσό το κατάσχουν γιατί υπάρχει ένα μικρό χρέος στην εφορία, της τάξης των 1.800 ευρώ περίπου. Το επίδομα είναι επιβεβαιωμένα ακατάσχετο, όμως η τράπεζα δεν δέχθηκε ούτε τη βεβαίωση ακατάσχετου επιδόματος».
Σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Θοδωρή Κατσιμίγα, Θοδωρής Αντωνόπουλος σημείωσε ότι «θεωρώ ότι είναι εξοργιστική η συμπεριφορά του ελληνικού δημοσίου, αφού από τη μια στιγμή το ίδιο το ταμείο που του χορηγεί το επίδομα και τον διαβεβαιώνει ότι είναι ακατάσχετο ποσό και παρόλα αυτά προβαίνει σε κατάσχεση. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι τρομερό, λόγω της ασθένειάς του. Είναι ανάλγητη συμπεριφορά».