Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφ. Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.
Οι βασικοί άξονες για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων προβλέπουν:
α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),
β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και
γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.
Πώς θα λειτουργεί η αστυνομία πανεπιστημίων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» θα λειτουργεί στα πρότυπα φρούρησης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τη Σκότλαντ Γιαρντ και πιάσει «δουλειά» ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Η «πρεμιέρα» της αστυνομικής δύναμης για τη φύλαξη των πανεπιστημίων θα γίνει στα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δεν θα φέρουν όπλα, παρά μόνο ράβδους (γκλοπ) και χειροπέδες, ενώ θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να προχωρούν σε προανακρίσεις για διάφορα αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ. Ομως, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του σχεδίου που εκπόνησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τα οποία παρουσίασαν «Τα Νέα» εκτός των ιδρυμάτων θα υπάρχει παρουσία –τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα- αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν καταδρομικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές.
Eιδικές στολές και «μαλακή» συμπεριφορά»
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί αρχικά στην Πανεπιστημιούοπολη του Ζωγράφου, στην ΑΣΟΟΕ, στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αστυνομικοί που θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια θα είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, θα φορούν ειδική στολή και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν απέναντι στους φοιτητές.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι αστυνομικοί θα υπηρετούν στις υπηρεσίες των ΑΕΙ για περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια προτού μετακινηθούν. Τα βασικά τους καθήκοντα θα είναι να επεμβαίνουν σε αδικήματα αυτόφωρου χαρακτήρα, όπως κλοπές και ληστείες, ενώ αν λαμβάνουν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές αγνώστων θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς – αποτρεπτικούς ελέγχους.
Κάμερες και πύλες ελεγχόμενης εισόδου
Μια ριζική αλλαγή που φέρνει το σχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων θα είναι η τοποθέτηση καμερών σε χώρους όπου θα δώσει την άδεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με τις κάμερες θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία και με τους φύλακες των πανεπιστημίων.
Η απόφαση για τις κάμερες ελήφθη με στόχο την προστασία πανεπιστημιακών χώρων που έχουν ευαίσθητο ή ακριβό εξοπλισμό που κατά το παρελθόν είχαν μπει στο στόχαστρο αγνώστων ή και διαρρηκτών. Πέρα από τις κάμερες, ωστόσο, ο σχεδιασμός για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων προβλέπει την τοποθέτηση πυλών ελεγχόμενης εισόδου.
Οπως σημειώνουν «Τα Νέα», οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι προ της εγκαθίδρυσης της ΕΛ.ΑΣ. εντός των ΑΕΙ θα υπάρχει συνεχής διάλογος με πανεπιστημιακούς φορείς και συλλόγους φοιτητών (ήδη έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις) προκειμένου να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για τον ρόλο τους εκεί αλλά και να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών.