Στην προ COVID-19 εποχή, η κομματική προέλευση των αναποφάσιστων αποτελούσε το βασικό πεδίο μελέτης των ερευνητών, καθώς, ειδικά σε αμφίρροπες μάχες, η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των μετρήσεων έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα. Στη νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού, οι αρνητές του εμβολίου έχουν κινητοποιήσει τους δημοσκόπους για να δουν πού ανήκουν. Το τοπίο είναι θολό, καθώς τα κόμματα, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν καταδικάσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν είναι καθόλου εύκολο να μετρηθούν τα «ανεπίσημα χάδια» που γίνονται στους αρνητές του εμβολίου.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» στο εμβόλιο δήλωσε το 30% των ερωτηθέντων. Αυτός είναι ο μέσος όρος που προκύπτει με βάση και τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα (MRB 37,7%, Metron Analysis 41%, Interview 23,7%). Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα όσων θα αρνηθούν από τον Ιανουάριο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κορωνοϊό;
Η «γκρίζα ζώνη»
Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, εξήγησε πως η «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν πως επιλέγουν άκυρο ή αποχή) που αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου, στην πλειοψηφία της, συμπληρώνεται από άτομα που εμφανίζονται πολύ διστακτικά στον εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται πως η «γκρίζα ζώνη» προέρχεται κατά το ήμισυ και άνω από τα τρία πρώτα κόμματα, κατά το 1/3 από όσους παραδοσιακά απέχουν (λευκό ή άκυρο επίσης) και κατά περίπου 15% από τους μικρότερους σχηματισμούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που επίσης δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «όχι» στο εμβόλιο (άνω του 40%) δηλώνουν και οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες, ενώ λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων εμφανίζει σκεπτικισμό στην περιφέρεια και κάτω από το 30% όσων μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οσον αφορά τα κόμματα, από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, περίπου το 20% δηλώνει προβληματισμό ως προς το εμβόλιο. Αυτό το ποσοστό πέφτει λίγες μονάδες ακόμα στο ΚΙΝΑΛ και ανεβαίνει στο 34% στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση την ηλικία
Η μελέτη με βάση την ηλικία των πολιτών που εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το εμβόλιο παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 51% μεταξύ 17-29 ετών έχει δηλώσει «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» πως δεν θα κάνει το εμβόλιο. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα να απευθυνθεί στον νεαρότερο πληθυσμό, ειδικά μέσω των social media, όπου το συγκεκριμένο κίνημα αποκτά συνεχώς νέους οπαδούς.
Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν όλοι μαζί για να δοθεί το καλό παράδειγμα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως αποτελεί εργαλείο και πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο θέμα, με τη γαλάζια παράταξη, πριν από λίγες ημέρες, να κατηγορεί την Κουμουνδούρου πως «κλείνει το μάτι στους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος». Πέρα από τη γνωστή φωτογραφία του Παύλου Πολάκη, από την πλειοψηφία είχαν χαρακτηρίσει αμήχανες τις αντιδράσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρώτο άκουσμα για παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, από τον ΣΥΡΙΖΑ περνούν στην αντεπίθεση με το άνοιγμα των εκκλησιών λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στο οποίο πιθανολογείται πως σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται, τέλος, ότι έμπειροι δημοσκόποι δεν αποκλείουν η περίπου μισή μονάδα που φέρεται να έχει κερδίσει η Ελληνική Λύση να οφείλεται και στο «κλείσιμο ματιού» που έχει κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα (εκτός από τα ελληνοτουρκικά και την εξαΰλωση της Χρυσής Αυγής). Είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που έχει ρίξει σχεδόν ανοιχτά τα δίχτυα της στο συγκεκριμένο κοινό, καθώς πρόσφατα ο πρόεδρός της δήλωσε πως «εκούσια ή ακούσια συναίνεση σε κάτι που είναι αμφίβολο ουδέποτε θα δώσει η Ελληνική Λύση».