Εκθεση στην οποία αναλύει τα λάθη της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά τις πρόσφατες εκλογές, εκπόνησε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet. Η αναφορά για την εκλογική αποτυχία του CHP στην αναμέτρηση ξεκινάει με επισκόπηση της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος, παραθέτοντας τις κατηγορίες ψηφοφόρων που στήριξαν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων για τον Τούρκο πρόεδρο ήταν οι γυναίκες με μαντίλα, εκ των οποίων το 70,1% ψήφισε τον Ερντογάν. Παράλληλα τον στήριξε το 62,3% ατόμων χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, το 62% των θρησκευόμενων, το 61,3% των νοικοκυρών, και τέλος το 57,7% των εθνικιστών. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε το 52% των φοιτητών, το 57,8% των αποφοίτων πανεπιστημίων και το 58,3% των κεμαλιστών. Η αποδοχή του μεταξύ των πιστών μουσουλμάνων και των εθνικιστών ωστόσο ήταν χαμηλή, με μόλις το 33,6% και το 35% αντίστοιχα να τον επιλέγουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν ήταν αυτή που καθόρισε την προεκλογική ατζέντα, διασπείροντας ισχυρισμούς περί ανικανότητας της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει τη χώρα και καταστροφολογίες για μια επικείμενη κυβέρνηση του επικεφαλής του κοινού μετώπου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Παρότι οι κυβερνητικές κατηγορίες περί «συνεργασίας με τις τρομοκρατικές ομάδες» (δηλαδή κουρδικές οργανώσεις και κυρίως το ΡΚΚ) είχαν απήχηση στο εκλογικό σώμα, η αντιπολιτευόμενη Εθνική Συμμαχία υποτίμησε την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής ρητορικής περί ασφάλειας. Η έκθεση τονίζει ότι το CHP όφειλε να υιοθετήσει μια στρατηγική «κατευνασμού των εθνικιστών ψηφοφόρων» δίχως να θίξει τους Κούρδους.
Στην αναφορά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης επισημαίνεται ότι η καμπάνια του Ερντογάν διαμόρφωσε την ατζέντα και μονοπώλησε το πολιτικό σκηνικό.
Η έκθεση εκτιμά πως ο αγώνας της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί γύρω από την επιθυμητή εικόνα της Τουρκίας. Θα έπρεπε να είχε τονίσει δηλαδή πως η εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν προσωπική βεντέτα μεταξύ του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου, αλλά είχε ως διακύβευμα την κρίσιμη επιλογή μεταξύ μιας Τουρκίας φτωχής, καταπιεστικής και αυταρχικής από τη μία και μιας Τουρκίας δίκαιης και δημοκρατικής από την άλλη.
Δεν φαίνεται να υπήρξαν προσπάθειες κατανόησης και δημοκρατικής προσέγγισης των αμφιβολιών, των επικρίσεων και των αντιρρήσεων. Η έκθεση διαπιστώνει πως η εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου υλοποιήθηκε με καταπιεστικές μεθόδους που στόχευαν στην καταστολή και την απαξίωση των αντιφρονούντων. Ο σεβασμός των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Κιλιτσντάρογλου πήγαζε από το διαφορετικό ηγετικό ύφος του σε σχέση με τον Ερντογάν. Το πορτρέτο του Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κρίθηκε αναληθές και έφερε «αέρα στα πανιά του Ερντογάν».
Η αποχώρηση της ηγέτιδος του εθνικιστικού κόμματος iYi, Μεράλ Ακσενέρ, από την Εθνική Συμμαχία υπό έντονες επικρίσεις αλλά και η γρήγορη επιστροφή της, τα ξεσπάσματα του ηγέτη του Πατριωτικού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντσε, και του υποψηφίου της ακροδεξιάς Συμμαχίας ATA, Σινάν Ογκάν, αποδυνάμωσαν περαιτέρω την αφοσίωση των νέων κοσμικών-εθνικιστών ψηφοφόρων.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ενώ τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονταν στο πλευρό του Ερντογάν, το αντίδοτο θα ήταν η διαπροσωπική σχέση με το εκλογικό σώμα. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθειες και πόροι αφιερώθηκαν σε καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ερντογάν εξελέγη τελικά πρόεδρος με 52,18% των ψήφων έναντι του Κιλιτσντάρογλου. Ο Ιμάμογλου είναι η επιφανέστερη προσωπικότητα που διατυπώνει τόσο έντονη κριτική στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε την Πέμπτη για τρίτη φορά με τον Ιμάμογλου προκειμένου να συνομιλήσουν για τις διαδικασίες του εσωκομμα-τικού συνεδρίου του CHP.
Ακριβή η Τουρκία και για τους τουρίστες
Εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα στην Τουρκία λένε ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καθιστούν τη χώρα ακριβή ακόμη και για ξένους τουρίστες, που προτιμούν άλλες χώρες. Το κόστος διαμονής έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα οι διακοπές στην Τουρκία να είναι εξίσου ακριβές με την Ελλάδα και ίσως λίγο ακριβότερες από την Ισπανία. Το αποτέλεσμα είναι οι ειδικοί να προβλέπουν ότι θα χάσουν έναν σημαντικό αριθμό Ρώσων φέτος, αφού οι τελευταίοι τείνουν να κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή κι έτσι οι τιμές γι’ αυτούς είναι ακόμη υψηλότερες. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4 εκατομμύρια Ρώσους φέτος, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 5,2 εκατομμύρια. Με βάση συγκριτικά στοιχεία, η τιμή ενός δωματίου στη νότια Αττάλεια φέτος είναι αυξημένη κατά 37,4%, φθάνοντας τα 110 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ η αντίστοιχη στην Κωνσταντινούπολη είναι 138 ευρώ έναντι 140 που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ενωση Βρετανών Καταναλωτών, το φθηνότερο πακέτο διακοπών είναι στην Ισπανία 639 στερλίνες, στην Τουρκία 800 και στην Ελλάδα 867.