Αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει η μισθωτή απασχόληση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.
Την ίδια αυξητική πορεία ακολουθούν και οι μισθοί, τους οποίους βέβαια «ροκανίζει» σημαντικά ο υψηλός πληθωρισμός.
Ετσι, στο τέλος Μαΐου ο μέσος μεικτός μισθός στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα 1.184,35 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5% σε σχέση με τα 1.104,69 ευρώ του Μαΐου του 2022, δηλαδή ήταν 79,66 ευρώ υψηλότερος.
Αύξηση κατά 132.708 άτομα ή κατά 5% παρουσίασε και ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια, η αύξηση είχε αρχίσει από το 2021, όταν η χώρα και κατά συνέπεια και η οικονομία συνερχόταν από το σοκ της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν με αφορμή τη λήξη της περιόδου επικαιροποίησης των μισθών στο σύστημα Εργάνη για την αναπροσαρμογή των μισθών, σύμφωνα με το ύψος του κατώτατου μισθού, που από 1ης Απριλίου και εφεξής ανέρχεται στα 780 ευρώ. Και δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμη και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Δεν διευκρινίζεται βέβαια το είδος της απασχόλησης, το ποσοστό δηλαδή των ευέλικτων μορφών μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης σε σχέση με την πλήρη, κάτι που συνήθως δημοσιοποιείται βάσει του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.
Το ίδιο διάστημα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 132.708, φθάνοντας τα 2.579.222.
Καταγράφονται όμως τα εξής σημαντικά για την απασχόληση στοιχεία:
• Τον Μάιο του 2019 ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ήταν 2.174.190, με τον μέσο μισθό στα 1.043,46 ευρώ (σύνολο μεικτών αποδοχών προς αριθμό εργαζομένων).
• Τέσσερα χρόνια μετά, τον περασμένο Μάιο, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 19%, φθάνοντας τα 2.579.222. Είχε μεσολαβήσει βέβαια μια μείωση της τάξης του 6% το 2020 λόγω κορωνοϊού, ενώ από το 2020 και έως σήμερα η απασχόληση παρουσιάζει συνεχή αύξηση (+11% το 2021, +8% το 2022 και +5% το 2023).
Αντίστοιχα, οι μισθοί από 1.043,46 ευρώ τον μήνα τον Μάιο του 2019 αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 14%, για να φθάσουν κατά μέσον όρο σε 1.184,35 ευρώ τον Μάιο του 2023.
Θετικές οι προοπτικές απασχόλησης
Στην Αττική και στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης γ΄ τριμήνου για το 2023 της ManpowerGroup Ελλάδας, που αποτυπώνει ένα εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών απασχόλησης στη χώρα μας, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023.
Οι Ελληνες υπεύθυνοι προσλήψεων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι διαμορφώνοντας τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο +16%. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον τομέα μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι προοπτικές απασχόλησης του κλάδου της Επικοινωνίας που διαμορφώνονται στο +45% και Πληροφορικής στο +39%.
Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με προοπτικές 20% και αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Αισιοδοξία επικρατεί και σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το γ΄ τρίμηνο του 2023, καθώς οι εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων, με ταχύτερο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου (συνολικές προοπτικές απασχόλησης +28%).
Αναλυτικά, το 35% των 510 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή και το 15% προβλέπει μείωση.
Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο. Συγκεκριμένα, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Ενας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας, με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45%, αλλά και η πληροφορική με +39%.
Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής με προοπτικές απασχόλησης στο +20%, και αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022.
Οι Ελληνες εργοδότες σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη προοπτικών απασχόλησης +19%, με αύξηση κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2022. Οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του β΄ τριμήνου του 2023 είναι εκείνες που απασχολούν 10-49 εργαζομένους καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%.
«Η αύξηση των προοπτικών απασχόλησης αντικατοπτρίζει τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παρά τις πληθωριστικές τάσεις και την πίεση που ασκεί το ενεργειακό ζήτημα. Παρά τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ύφεσης και το προεκλογικό κλίμα, οι ελληνικοί κλάδοι των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας και του τουρισμού αναπτύσσονται σημαντικά με ξένες επενδύσεις που συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα και νέα κατασκευαστικά έργα να διατηρούν τους εργοδότες θετικούς απέναντι στις προσλήψεις», σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.