Ανάστατος, για μία ακόμα φορά, είναι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, με αιτία όχι τις κακές καιρικές συνθήκες, που επηρέασαν τις καλλιέργειες, όπως προ ημερών ανέδειξε η «Πελοπόννησος», αλλά τις νέες οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες επηρεάζουν τους δικαιούχους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, που μπορεί να προκύψουν.
Η απόφαση αφορά σε αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των αγροτεμαχίων, αν και έχει γίνει γνωστό από τον Φεβρουάριο, αφού πριν από λίγες μέρες άνοιξε η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις στον ΟΠΕΚΕ κι εκεί διαπιστώθηκε ότι πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακίνητου κάθε ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου, ανοίγοντας κύκλο αντιδράσεων στους παραγωγούς.
Πολλοί αγρότες βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να μην μπορούν να δηλώσουν την γη τους κι έτσι να χάσουν αποζημιώσεις.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακόπετρας Χρήστος Μπεκίρης δηλώνει στην «Πελοπόννησο»: «Εστειλαν οδηγίες του ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις των αγροτεμαχίων ενόψει επιδοτήσεων κι έχει δημιουργηθεί αναστάτωση. Εχει προκληθεί αλαλούμ, γιατί δεν είναι δυνατόν σε κάθε αγροτεμάχιο να βρεθεί το ΑΤΑΚ για τον καθένα από τους ιδιοκτήτες, την ώρα που σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν 5 ή 6 διαφορετικοί γαιοκτήμονες. Πολύ μεγάλο το πρόβλημα και εκτιμώ ότι περίπου το 50% των αγροτεμαχίων δεν θα μπορούν να δηλωθούν.
Υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ιδιοκτήτες που απουσιάζουν στο εξωτερικό και δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσουν τα έγγραφα για να τα προσκομίσουν. Είμαι σίγουρος ότι θα χαθούν οι μισές επιδοτήσεις και αυτό θα είναι καταστροφή για πολλούς αγρότες».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής του κάμπου είναι σε επικοινωνία με Αγροτικούς Συλλόγους από άλλες περιοχές, όπως Λάρισα, Καρδίτσα, Κοζάνη και Σέρρες, οι οποίοι είναι επίσης ανάστατοι και, όπως σημειώνει «δεν θα το αφήσουμε έτσι».
Ο Χρήστος Μπεκίρης δεν μένει όμως μόνο στις διαμαρτυρίες, αλλά προχωρά κι ένα βήμα πιο πέρα, καθώς καταθέτει πρόταση για το τι πρέπει να γίνει από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να βρεθεί λύση και να μην χαθούν χρήματα για τους αγρότες. Θα έχει, άμεσα, συνάντηση με τον νέο υπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση, στο σύνθετο πρόβλημα, αν σκεφτεί κανείς ότι εντός του 2023 ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ.
Η πρόταση του κ. Μπεκίρη είναι να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως στο παρελθόν, και μόλις τελειώσει το Κτηματολόγιο να γίνονται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε αυτό, καθώς υπάρχουν αρκετές περιοχές, όπου η σύνταξή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχύει για τα αγροτεμάχια, από το 2023. Αφορά:
-Ολα τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, που θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
-Για αγροτεμάχια, μέχρι 40 στρ., για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμος ΑΤΑΚ, ο μισθωτής καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για λόγους μη διαθεσιμότητας (π.χ. μη ολοκλήρωση αποδοχής κληρονομιάς, κάτοικος εξωτερικού κ.λπ.).
– Δεν θα γίνονται δεκτά νέα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ, εάν δηλώνονται, το 2023, για πρώτη φορά στο ΟΣΔΕ.
-Εξακολουθούν να ισχύουν οποιασδήποτε κατηγορίας πολυετή χειρόγραφα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν υποβληθεί παλαιότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και βρίσκονται σε ισχύ.