Ηεπόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανέφελη. Οι τριγμοί έχουν ξεκινήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς πρέπει πολύ σύντομα να μοιραστούν οι ρόλοι ανάμεσα στους «47». Είναι η Ολγα Γεροβασίλη η επικρατέστερη να αναλάβει τη θέση της μεταβατικής προέδρου που θα απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις; Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς το «παιχνίδι» πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των τάσεων και για τους επικεφαλής της Κ.Ο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται να ζήτησε κάποιες εγγυήσεις ώστε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ευθύνης. Η θέση του γραμματέα της Κ.Ο., των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής θεωρούνται πολύ βασικές και οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει. Η σκέψη που υπήρχε ήταν να μην επιλεγούν πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής. Χωρίς όμως να συμφωνούν όλοι σε αυτό, κυρίως από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Ρένα Δούρου και Παύλος Πολάκης είναι οι πέντε από την Κ.Ο., έως τώρα, που τα ονόματά τους έχουν ακουστεί για την κούρσα διαδοχής, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Οι άλλες επιλογές που φέρεται να υπάρχουν για το προεδρείο της Κ.Ο. είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιώργος Καραμέρος.
«Ζυμώσεις»
Οι «ζυμώσεις» στο εσωτερικό των τάσεων είναι συνεχείς, με φόντο τις πιθανές υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεδρίαση της «Ομπρέλας», όπου εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της τάσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και ποιοι θα είναι οι άλλοι υποψήφιοι, προκειμένου να κάνει τις επόμενες κινήσεις του. «Το κλίμα είναι θετικό» επισήμανε μέλος της τάσης στην «Κ». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει στο περιβάλλον του πως η πιθανή υποψηφιότητά του δεν θα αποτελεί εκπροσώπηση της «Ομπρέλας», αλλά προσπάθεια το κόμμα να αποκτήσει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική. Επιμένουν από την εσωκομματική αντιπολίτευση πως η εκλογή αρχηγού θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Ιούλιο από τη βάση των 170.000 μελών και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθεί το συνέδριο. Οι «ζυμώσεις» μεταξύ των τάσεων συνεχίζονται, καθώς η πλειοψηφία αναζητεί ένα δυνατό πρόσωπο που θα εκφράσει το ρεύμα του 75% που κατέχει μέσα στο κόμμα. «Εχουμε πολλές επιλογές», υποστηρίζουν, χωρίς να λένε κάτι περισσότερο. Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να είναι πιο κοντά στις επιλογές της «Ομπρέλας», ο Διονύσης Τεμπονέρας προέρχεται από τη ΡΕΝΕ.
Ενα από τα σενάρια είναι ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί τελικά στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από τη ΔΕΘ. Οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα θα ληφθούν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 12, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος στον ιστότοπο «news247» άφησε να εννοηθεί πως ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει γραφτεί ακόμη: «Μια συμβουλή μόνο: ας μη βιαστούν να βάλουν όλες τις λέξεις τους σε αυτόν τον αποχαιρετισμό, σε αυτόν τον πολιτικό επικήδειο, ας κρατήσουν και μερικές στην άκρη. Μπορεί –ποιος ξέρει– μια μέρα να χρειαστεί να ξαναγράψουν κάτι παρόμοιο για τον Αλέξη. Ας μην ειπωθούν όλα τώρα!».
Η Εφη Αχτσιόγλου με ανάρτησή της στο facebook έγραψε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως… Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας».
Μάχες διαδοχής με πολλές εντάσεις
Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ένας κύκλος 15 ετών, που άνοιξε με την εκλογή του ως προέδρου του Συνασπισμού από το 5ο συνέδριο του κόμματος, που έγινε το 2008. Εκτοτε η θητεία του ανανεώθηκε τέσσερις φορές: το 2010 από το 6ο συνέδριο του Συνασπισμού, το 2013 από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια το 2016 από το 2ο συνέδριο του κόμματος και το 2022 από τη βάση.
Η θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος που εκφράζει την ανανεωτική Αριστερά είναι η μακροβιότερη και αναμφίβολα η πιο επιτυχημένη, καθώς υπό την προεδρία του το κόμμα κατέγραψε αλματώδη αύξηση των ποσοστών του και ανέλαβε το τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας με τον ίδιο πρωθυπουργό.
Οι προηγούμενες προεδρικές θητείες στον Συνασπισμό σημαδεύτηκαν από λιγότερο ή περισσότερο επεισοδιακές αποχωρήσεις και έντονα συγκρουσιακές διαδικασίες διαδοχής. Η ανάδειξη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία είχε τέτοια χαρακτηριστικά.
Μέχρι το 2008 – Μετά την εκλογή του στην προεδρία, η θητεία του Αλ. Τσίπρα ανανεώθηκε τέσσερις φορές χωρίς να έχει αντίπαλο.
Ο Συνασπισμός δημιουργήθηκε από την απόφαση για συνεργασία, πριν από τις εθνικές εκλογές του 1989, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Αριστεράς και στην πορεία εντάχθηκαν σε αυτόν και άλλοι, μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί του χώρου της Αριστεράς. Συνέχισε ως ενιαίο πολιτικό κόμμα μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ τον Ιούνιο του 1991.
Στο 1ο ιδρυτικό συνέδριο, το 1992, πρόεδρος εξελέγη η Μαρία Δαμανάκη, χωρίς να υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Η κ. Δαμανάκη είχε εκλεγεί πρόεδρος και πριν από την αποχώρηση του ΚΚΕ, το 1990, έπειτα από πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη, με την οποία συμφώνησε ο Λεωνίδας Κύρκος. Παραιτήθηκε μετά τις εκλογές του 1993, στις οποίες το κόμμα απέτυχε να μπει στη Βουλή. Ακολούθησε το 2ο συνέδριο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ως υποψήφιοι συμμετείχαν ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Φώτης Κουβέλης και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Στη δεύτερη ψηφοφορία πρόεδρος αναδείχθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που επικράτησε απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο. Η θητεία του ανανεώθηκε από το 3ο συνέδριο του Συνασπισμού το 2000.
Στο 4ο συνέδριο, το 2004, πρόεδρος εξελέγη ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο τον Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντάς τον ως υποψήφιο του κόμματος για τον Δήμο Αθηναίων. Η πρόταση είχε προκαλέσει εσωκομματικές αναταράξεις, καθώς σημαντική μερίδα του κόμματος και η νομαρχιακή επιτροπή Α΄ Αθηνών είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Τελικά η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα, που κατάφερε να έρθει τρίτος στις εκλογές στον Δήμο Αθηναίων, μετά τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη.
Στο 5ο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας διαδέχθηκε τον Αλέκο Αλαβάνο στην ηγεσία του Συνασπισμού. Σταδιακά η σχέση τους εισήλθε σε περίοδο βαθιάς κρίσης, η οποία δεν ξεπεράστηκε ποτέ.