Πρόκειται για τις παλιές ρυθμίσεις οφειλών των 36, 72 και 120 δόσεων που αναβιώνουν για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία των οποίων η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.
Ωστόσο πριν λήξει η προθεσμία των παραπάνω ρυθμίσεων το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες σε αυτές. Σημειώνεται δε πως το αγκάθι για την επανένταξη στη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων είναι η καταβολή των δύο μηνιαίων δόσεων.
Δεν αποκλείεται το αρμόδιο υπουργείο να θεσπίσει μια νέα πιο στοχευμένη ρύθμιση οφειλών, κοινή για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία . Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να συναινέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Με δεδομένο ότι στη δεύτερη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας η Κομισιόν επέκρινε με αυστηρότητα τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, τονίζοντας πως υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση να προχωρήσει ένας νέος ευνοϊκός διακανονισμός χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ένα άλλο σενάριο που φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί μια παράταση των προθεσμιών για την επανένταξη των ρυθμίσεων οφειλών προς τα ταμεία.
Τα στοιχεία
- Συνολικά 9.800 ΑΦΜ έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Το χρέος που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται σε 199εκατ. ευρώ.
- Συνολικά 23.000 ΑΦΜ έχουν αναβιώσει τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων.
Επίσης επισημαίνεται πως στα 318 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των οφειλών που έχει ρυθμιστεί.