Τις άγνωστες πτυχές αλλά και τα ερωτηματικά της υπόθεσης στην Εφύρα Ηλείας, με θύμα τον 68χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και φερόμενο ως δολοφόνο τον 71χρονο αδελφό του, παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η εφ. «Πατρίς». Τα παραπάνω πρόκειται και να αποτελέσουν την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Ανακριτή Αμαλιάδας για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που του έχει αποδοθεί.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορούμενου, το δικηγόρο Ηλείας κ. Θοδωρή Αντωνόπουλο και το δικηγόρο Αμαλιάδας κ. Διονύση Ζησιμόπουλο, υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία και ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούν τον εντολέα τους στον τόπο όπου φέρεται να τελέστηκε το έγκλημα κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. στο κατηγορητήριο το αναφέρει ως χρόνο τέλεσης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, που υποστηρίζουν ότι εξιχνίασαν την υπόθεση και ότι ταυτοποίησαν τον κατηγορούμενο ως τον άνθρωπο που σκότωσε τον 68χρονο, τοποθετούν το χρονικό διάστημα διάπραξης της ανθρωποκτονίας από 22:40 έως 22:58, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται πως από το σύνολο της έρευνας προκύπτει ότι ως απώτατο σημείο πρόκλησης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι το διάστημα από 22:52 έως 22:58.
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου στον κ. Ανακριτή, είναι το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας καταστήματος εστίασης κοντά στην Εφύρα όπου την ώρα 22:40 ο κατηγορούμενος διακρίνεται μέσα σε αυτό, δειπνώντας με φιλικά του πρόσωπα, ενώ η ώρα που φαίνεται να αποχωρεί από το κατάστημα είναι η 22:50 και υπολογίζοντας την απόσταση από το κατάστημα μέχρι την οικία όπου βρέθηκε νεκρός ο 68χρονος, η οποία είναι 2 με 3 λεπτά, ο κατηγορούμενος φτάνει στο σπίτι του στις 22:52 με 22:53, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν 13 λεπτά κενού χρόνου, στο οποίο ο κατηγορούμενος απουσίαζε από την οικία, μέσα στο χρονικό διάστημα όπου τοποθετείται η ανθρωποκτονία.
Φτάνοντας στην οικία, της οποίας η πόρτα ήταν ανοιχτή όπως συνήθιζε να κάνει το θύμα, ο κατηγορούμενος αντικρίζει τον αδερφό του μέσα στα αίματα και σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής επιχειρεί να τον σηκώσει και να τον βάλει στο κρεβάτι, ωστόσο ο 68χρονος (βάρος 140 κιλών περίπου) πέφτει στο δάπεδο και ο αδελφός του, αφού δε μπορεί να τον μετακινήσει, του τοποθετεί ένα μαξιλάρι στο κεφάλι και με μια πετσέτα του καθαρίζει το ματωμένο πρόσωπο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κ.κ. Αντωνόπουλο και Ζησιμόπουλο, η αντίδραση αυτή του κατηγορούμενου αποδίδεται στο σοκ που υπέστη ο εντολέας τους, στην ανθρώπινη φύση και στο γεγονός ότι επρόκειτο για τον πολυαγαπήμενο αδερφό του που βρισκόταν χτυπημένος.
Στις 22:58 από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει ότι ο 71χρονος κατηγορούμενος πραγματοποιεί κλήση προς το γιο του, ο οποίος την ώρα εκείνη βρισκόταν στην Αμαλιάδα, λέγοντάς του ότι ο θείος του έχει χτυπήσει άσχημα. Στις 23:17 καταφθάνει ο γιος στη οικία του θείου του και του πατέρα του μαζί με την σύζυγό του, η οποία βοηθά τον κατηγορούμενο να καθαρίσει τα αίματα με μια σφουγγαρίστρα γύρω από τη σορό του 68χρονου. Στις 23:22 γίνεται κλήση προς τη νοσοκομείο του Πύργου και ένα λεπτό μετά, στις 23:23 καλείται το ΕΚΑΒ και ενημερώνεται για το περιστατικό. Η Ασφάλεια Ήλιδας δέχεται δύο κλήσεις, στις 23:43 και στις 23:47 στις οποίες όμως, σύμφωνα με την υπεράσπιση που επικαλείται την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, δεν απαντά. Έπειτα, οι συγγενείς του θύματος καλούν την Τροχαία Ήλιδας με τους αστυνομικούς της τροχαίας να τους ενημερώνουν πως θα γνωστοποιήσουν το περιστατικό αυτοί στους συναδέλφους τους, στο Τμήμα Ασφάλειας, οι οποίοι λίγα λεπτά μετά καταφθάνουν στην Εφύρα.
Στην έκθεση αυτοψίας των αστυνομικών της Ασφάλειας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ρούχα του θύματος, που ήσαν απλωμένα σε ένα σχοινί της αυλής αλλά και η ματωμένη σφουγγαρίστρα τοποθετημένη στην περίφραξη εξωτερικά της οικίας, για τα οποία η υπερασπιστική γραμμή τονίζει ότι ο κατηγορούμενος δεν προσπάθησε ουδέποτε να εξαφανίσει τα στοιχεία αυτά, που χωρίς καμία αμφιβολία θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιβαρυντικά για τον ίδιο.
Η ιατροδικαστική έκθεση
Έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη σημασία για την πορεία της ανάκρισης είναι τόσο η ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή Πατρών Ανδρέα Γκότση, όσο και η ένορκη μαρτυρική κατάθεσή του ενώπιον των αστυνομικών στα πλαίσια της προανάκρισης. Όσον αφορά το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής που διενεργήθηκε από τον κ. Γκότση, δεν διαπιστώθηκαν άμεσα θανατηφόρες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εικάζεται πως ο θάνατος του 68χρονου επήλθε σε δεύτερο χρόνο δια αιμορραγίας και τα πλήγματα δεν είναι κρανιοεγκεφαλικά.
Επίσης, στην ίδια έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής ο κ. Γκότσης δεν απαντά στο ευθύ ερώτημα της αστυνομίας, ένα ο θάνατος οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.
Σε ερώτηση των αστυνομικών που έγινε δέκα ημέρες μετά την υποβολή της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο κ. Γκότσης για πρώτη φορά απάντησε ότι «τα μέχρι τώρα ευρήματα και οι ενδείξεις μας κατευθύνουν σε αυτή την εκδοχή», με τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουν λόγο για έλλειψη βεβαιότητας από την πλευρά του, καθώς δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση για τον εάν ο θάνατος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου οφείλεται σε ανθρωποκτονία ή όχι.
Το επεισόδιο στην αυλή
Εξίσου κομβική είναι και κατάθεση ενός γείτονα του 68χρονου στους αστυνομικούς, η οποία περιλαμβάνεται και στη δικογραφία, που σημειώνει πως την ώρα 22:40, που όπως προαναφέραμε τοποθετείται από την ΕΛ.ΑΣ. ως αφετηρία της τέλεσης της ανθρωποκτονίας, ο 68χρονος ήταν ζωντανός και φαίνεται να υπέστη κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο, καθώς ο γείτονας κατέθεσε πως άκουσε φωνές και πιο συγκεκριμένα διακεκομμένους μονολόγους. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου αυτού, εικάζεται πως προκλήθηκε τραυματισμός στο θύμα, καθώς σε μεγάλες πέτρες που βρίσκονταν στην αυλή εντοπίστηκαν δύο μεγάλες κηλίδες αίματος που ανήκουν στον 68χρονο. Το παραπάνω περιστατικό, όπως τονίζουν οι κ.κ. Αντωνόπουλος και Ζησιμόπουλος, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, συνδυαστικά με το «πλούσιο» ψυχιατρικό παρελθόν του θύματος, το οποίο έπασχε από χρονίσασα υπολειμματική ψύχωση και βρισκόταν υπό συνεχή ψυχιατρική παρακολούθηση από το 1996, λαμβάνοντας όλα αυτά τα χρόνια ισχυρή φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, το τελευταίο 10ημερο πριν τον θάνατό του η ψυχική του κατάσταση είχε, με βάση καταθέσεις μαρτύρων, παρουσιάσει έξαρση. Ακόμα, λίαν σημαντικό θεωρούν οι ανωτέρων συνήγοροι υπεράσπισης το γεγονός ότι στη μπλούζα μάρκας Polo που φορούσε ο κατηγορούμενος κατά το χρόνο της υποτιθέμενης ανθρωποκτονίας δεν βρέθηκε ούτε μια κηλίδα αίματος.
Σε ό, τι αφορά τις φημολογούμενες προστριβές μεταξύ του θύματος και του φερόμενου ως δράστη, από την πλευρά της υπεράσπισης τονίζεται ότι δεν υπήρξαν ποτέ, όπως άλλωστε συνομολογεί και η υποβλητική αναφορά της αστυνομίας και πως ο κατηγορούμενος φρόντιζε συνεχώς τον αδερφό του, με τον οποίο κατοικούσαν μαζί από το 2000, τον υποστήριζε με κάθε τρόπο και είχε αρνηθεί να τον στείλει σε κάποιο ίδρυμα ή ψυχιατρείο, δεδομένης της χρόνιας ψυχιατρικής του πάθησης.