Το Ρεύμα του Κόλπου στο Μεξικό ίσως «καταρρεύσει» ως το 2025 – Γιατί θα ήταν καταστροφικό για τον πλανήτη

    Ημερομηνία:

    Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι το Μεσημβρινό Ανατρεπόμενο Ρεύμα του Ατλαντικού (Atlantic Meridional Overturning Current ή AMOC), μέρος του οποίου είναι το Ρεύμα του Κόλπου, θα μπορούσε να καταρρεύσει γύρω στα μέσα του αιώνα, ή ακόμη και ήδη από το 2025.

    Αυτό θα συμβεί αν ο άνθρωπος συνεχίζει να εκπέμπει ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το παγκόσμιο κλίμα και «θα επηρέαζε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη».

    Το AMOC είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ρευμάτων που λειτουργεί σαν ένας γιγάντιος παγκόσμιος ιμάντας μεταφοράς. Μεταφέρει θερμό νερό από τους τροπικούς προς τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου το νερό ψύχεται, γίνεται πιο αλμυρό και βυθίζεται βαθιά στον ωκεανό, πριν εξαπλωθεί προς τα νότια

    Η κατάρρευσή του θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, όπως πολύ πιο ακραίους χειμώνες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα επηρέαζαν τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς και μετατόπιση των μουσώνων στους τροπικούς, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο στο κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στη ρύθμιση των παγκόσμιων καιρικών συνθηκών.

    Οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη ανέλυσαν τις επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό σε μια περιοχή νότια της Γροιλανδίας για μια περίοδο 150 ετών μεταξύ 1870 και 2020. Αυτό το τμήμα του ωκεανού θερμαίνεται από το νερό που μεταφέρεται βόρεια από τους τροπικούς με την AMOC, επισημαίνει ο Πίτερ Ντίτλεβσεν, καθηγητής κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Επομέμως αν ψύχεται, είναι επειδή το AMOC εξασθενεί».

    Μια διακοπή λειτουργίας «θα επηρέαζε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη», τονίζει ο Πίτερ Ντε Μενόκαλ, πρόεδρος του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

    Στη συνέχεια οι συγγραφείς αφαίρεσαν τις επιπτώσεις της προκαλούμενης από τον άνθρωπο παγκόσμιας θέρμανσης στη θερμοκρασία του νερού για να κατανοήσουν πώς αλλάζουν τα ρεύματα.

    Βρήκαν «σήματα» που προειδοποιούν για κρίσιμες αλλαγές στο AMOC, γεγονός που τους οδήγησε να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να κλείσει ή να καταρρεύσει ήδη από το 2025 και το αργότερο μέχρι το 2095.

    Το πιθανότερο σημείο κατάρρευσης είναι κάπου μεταξύ 2039 και 2070, σύμφωνα με τον Ντίτλεβσεν

    Η νέα μελέτη «παρέχει μια νέα ανάλυση που εστιάζει στο πότε θα συμβεί το σημείο καμπής του AMOC», δηλώνει ο Ντε Μενόκαλ, και η προβλεπόμενη από τη μελέτη κατάρρευση γύρω στο 2050 «είναι πολύ κοντά». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η AMOC καταρρέει.

    «Το βασικό σημείο αυτής της μελέτης είναι ότι δεν έχουμε καθόλου πολύ χρόνο για να κάνουμε όλα αυτά», κατέληξε ο ντε Μενόκαλ, κρούοντας σε όλους μας, τον κώδωνα του κινδύνου.

    jenny.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πτώση 36% στα αποθέματα νερού στην Αττική μέσα σε δύο χρόνια – «Καταναλώστε με μέτρο», λέει ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

    Με άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος...

    Κόσμος έσπευσε να πάρει τα λουλούδια της νυφικής διακόσμησης μετά τον γάμο Γλύξμπουργκ – Κουμάρ

    Στη Μητρόπολη Αθηνών παντρεύτηκαν χθες η Θεοδώρα Γλύξμπουργκ και ο...

    Μαστογραφία: 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα

    Ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως ο μήνας που είναι αφιερωμένος...

    Κίνα: Βάζει τέλος στη βίζα για τους Έλληνες πολίτες

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πολίτες από την Ελλάδα, τη...
    Best Shop