Το “κίνημα της πετσέτας” ενεργοποιεί την Κυβέρνηση – Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε τουριστικές παραλίες

    Ημερομηνία:

    Έλεγχοι και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διάγει την χρήση ομπρελών στις παραλίες έρχονται μετά το εκτεταμένο “κίνημα της πετσέτας” που έφερε στην επιφάνεια δεκάδες αυθαιρεσίες με καταλήψεις των δημόσιων χώρων από επιχειρηματίες την τουριστική περίοδο.

    Το «κίνημα της πετσέτας» κινητοποίησε την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους, αλλά και με στόχο να διασφαλιστεί η νομιμότητα και παράλληλα να προστατευτεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν, «τρέχει» να βάλει τάξη στην… αναρχία.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε -όταν εντοπίζονται παραβάσεις- να αντιμετωπίζονται και να επιβάλλονται τα δέοντα πρόστιμα. Κι αυτό, γιατί σήμερα, όταν διαπιστώνεται και στη συνέχεια βεβαιώνεται μία παράβαση, απαιτείται να συντονιστούν ως και 8 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Κάτι που δυσκολεύει τους ελέγχους και παρέχει τελικά χρόνο και χώρο σε όσους αυθαιρετούν και καταπατούν τις σχετικές συμβάσεις που έχουν συνάψει με το ελληνικό δημόσιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται τις αρμοδιότητες για τους ελέγχους να τους έχει κεντρικά μία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία και θα εποπτεύει τις υπόλοιπες και θα έχει την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας.

    ICECAP

    Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες έχουν διασπαρθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και στους -κατά τόπους- δήμους, ενώ εμπλοκή έχουν και το Λιμενικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων.

    Εντατικοποίηση των ελέγχων
    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων για φαινόμενα καταπάτησης των συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου με επιχειρηματίες για την εμπορική εκμετάλλευση μέρους των παραλιών.

    “Υπάρχει παραβίαση αυτών των συμβάσεων. Η πολιτεία κάνει ελέγχους. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και θα συνεχίσουμε”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης στο Open. “Προφανώς δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό και προφανώς πρέπει οι παραλίες να είναι ελεύθερες για τους πολίτες, εκτός από τα συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει σύμβαση μεταξύ δημοσίου και παραχωρησιούχου” πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο πάντως είναι… χρόνιο.

    Και αν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, προφανέστατα θα συνέχιζε να υφίσταται, βάζοντας εμπόδια στους πολίτες να απολαμβάνουν χωρίς εμπόδια τις ελληνικές παραλίες και τις θάλασσες.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ποια ελληνικά προϊόντα απειλούνται με μείωση των εξαγωγών και πώς επηρεάζονται οι τιμές και η επάρκεια στην εσωτερική αγορά

    Κίνδυνο επιπτώσεων τόσο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας όσο...

    Το ρόφημα που φαίνεται να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής – και μας φτιάχνει τη διάθεση

    -Δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς ήπιε τον πρώτο καφέ στον...

    Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα

    Τα σκήπτρα συνεχίζει να κρατάει και το 2025 ο...

    Αγορά εργασίας: Μειώνονται οι 30ρηδες, αυξάνονται οι 65ρηδες

    Γκριζάρει επικίνδυνα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει...