ΠΑΤΡΑ: Επένδυση – μαμούθ, ενέργειας στη ΒΙΠΕ

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Σημαντικό βήμα για να μπει η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα στον χάρτη της αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί η αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) του Ομίλου Κοπελούζου σταθμού ισχύος 150MW με χρήση συσσωρευτών ιόντων λιθίου με κόστος που υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ.

     

    Η αδειοδότηση του σταθμού αφορά σε ακίνητα στην Βιομηχανική Περιοχή και έχει διάρκεια 35 χρόνια. Η σχετική αίτηση για τον σταθμό στη ΒΙΠΕ Πατρών υποβλήθηκε στη ΡΑΕ από την εταιρεία «Εφαρμογές Πυριτίου ΑΕ» στις 23 Οκτωβρίου μαζί με άλλη μία αίτηση του ίδιου επενδυτή για σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη.

     

    Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αποτελούσε ένα μειονέκτημα. Ωστόσο, η ΡΑΕ αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να ακολουθήσει μια φιλοεπενδυτική πολιτική και με απόφαση της ολομέλειάς της έκρινε ότι οι σχεδιαζόμενες μονάδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (Κανονισμός του 2000). Επομένως, θα μπορούν να αδειοδοτηθούν άμεσα από την ΡΑΕ.

     

    GYMALL
    Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς εισάγει την περιοχή σε ένα ενεργειακό κλάδο με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και δυνατότητες για διασύνδεση με άλλες γεωγραφικές ζώνες, καθώς και για συμπληρωτικές επενδύσεις. Εκτός αυτών, θα εισφέρει στην αφύπνιση των τοπικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων για να διεκδικήσουν την ενσωμάτωση της περιοχής στα ενεργειακά δίκτυα όπως αυτά μετασχηματίζονται.

     

    Επίσης, μπορούν να προσφέρουν ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλουν στο εθνικό αναπτυξιακό πλάνο και να φέρουν την ελληνική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο των διεθνών τεχνολογικών ενεργειακών εξελίξεων.

     

    Η σχετική τεχνολογία θεωρείται αιχμής. Είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεση που συντάχθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο (2/7/20) γίνεται σαφής αναφορά στους συσσωρευτές οι οποίοι «μπορούν να εξυπηρετούν πρωτίστως βραχυπρόθεσμες ανάγκες ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της ηλεκτροδότησης στο δίκτυο, για παράδειγμα με τον έλεγχο της συχνότητας, την εξισορρόπηση των περιόδων αιχμής της ζήτησης ή τη ρύθμιση των διακυμάνσεων, χάρη στον σχετικά ταχύ χρόνο απόκρισης.» Επιπλέον, αναφέρεται σε ορισμένα σενάρια που προβλέπουν ζήτηση για συσσωρευτές ιόντων λιθίου χωρητικότητας έως και 4000 GWh έως το 2040, σε σύγκριση με 78 GWh σήμερα.

    Πελοπόννησος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γιατί πεθαίνουμε; Ένας βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας δίνει την απάντηση

    Oι έρευνες κατά της γήρανσης αποτελούσαν ένα «τέλμα» της...

    Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές

    Ο μέσος εργαζόμενος χωρίς παιδιά στην Ελλάδα αφήνει το 38,5%...

    Για να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους 80.000 κατοικίες πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο

    Μια πόλη περίπου 80.000 κατοικιών θα πρέπει να αναβαθμίζει...

    Συναυλία Rammstein: Ο Γιώργος Μαζωνάκης τραγουδά το «Du Hast» στο πρόμο βίντεο για την συναυλία στο ΟΑΚΑ και αποθεώνεται (video)

    Η Αθήνα έχει μπει πλέον σε metal ρυθμούς, καθώς μετράμε αντίστροφα για την συναυλία των Rammstein στις 30...