Απλησίαστες γίνονται οι τιμές ενοικίασης σπιτιού στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τις αυξήσεις από το 2017 έως σήμερα να φθάνουν το 50-55%. Από τις πρώτες σε ακρίβεια είναι η πόλη της Πάτρας, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα η σωρευτική αύξηση των ενοικίων αγγίζει το 49,2% για το χρονικό διάστημα 2017-2022, ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται μια επιπλέον αύξηση που αγγίζει το 12% σε σχέση με πέρυσι.
Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού.
Οπως αναφέρει στην «Πελοπόννησο» ο κ. Μπάκας, οι φοιτητές τη φετινή χρόνια σκέφτονται πολύ σοβαρά τη συγκατοίκηση με στόχο τη μείωση των εξόδων, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται κυρίως σε φοιτητές του 3ου και 4ου έτους που γνωρίζονται πλέον από τη σχολή.
Η συγκατοίκηση στο πρώτο έτος αφορά κυρίως φοιτητές που κατάγονται από την ίδια πόλη και έχουν περάσει στην ίδια σχολή και παράλληλα γνωρίζονται οι οικογένειες μεταξύ τους.
Η αναζήτηση κατοικίας επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα άνω των 60-65 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και ζητούμενο ενοίκιο έως 500-550 ευρώ. Δηλαδή να καταβάλει ο κάθε φοιτητής 250-275 ευρώ/μήνα, τη στιγμή που το κόστος μίσθωσης μιας γκαρσονιέρας σε πολλές επιπτώσεις μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 350-400 ευρώ/μήνα.
Μεγαλύτερη κινητικότητα με στόχο τη συγκατοίκηση καταγράφεται κυρίως στους φοιτητές που είναι δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος, όπου φέτος έχει αυξηθεί στις 2.000 ευρώ.
Την τάση της συγκατοίκησης στη φοιτητική στέγη της Πάτρας επιβεβαιώνει και η κτηματομεσίτρια Σοφία Λοτσάρη, που επίσης τόνισε ότι οι ανατιμήσεις φέτος στις μισθώσεις κυμαίνονται στο 10-15%. Δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι, ενώ οι φοιτητές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την πρακτική της συγκατοίκησης, περισσότερες αναστολές έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με εξαίρεση αυτούς του κέντρου.