του Αχιλλέα Ροδίτη
«Ντρέπομαι για την ΥΠΟΒΑΘΙΣΜΕΝΗ εικόνα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Δεν έχει η πόλη Δήμαρχο; Φυσικά, έχουμε και εμείς ένα μερίδιο ευθύνης που αδιαφορούμε». Αυτή ήταν η φράση του Πατρινού Οδυσσέα Ξεριζωτή ο οποίος προ ημερών τόλμησε μια σύγκριση μέσα από φωτογραφίες που ο ίδιος έχει τραβήξει σ’ ένα παρόμοιο τοπόσημο – κόσμημα που όμως… αλλιώς το αξιοποιούν αλλού κι… αλλιώς εμείς εδώ στην πόλη μας!
Ανέβασε δυο φωτογραφίες του που έχει τραβήξει σε ταξίδια του, μπροστά από «αδελφά» σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου, σε Πόρτο και Ζυρίχη. Και δίπλα έβαλε και τη φωτογραφία των σιντριβανιών της Πάτρας. Προφανώς δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο καθώς οι εικόνες «μιλούν» από μόνες τους!
Είναι εμφανής και άκρως αποδοτική η διάθεση των αρμοδίων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, αλλά και στην Ελβετική πόλη, αντιστοίχως, όχι απλά να συντηρούν και να φροντίζουν ένα τέτοιο δημιούργημα των προγόνων τους, αλλά και να το αξιοποιούν με τρόπο που να το αναδεικνύουν και να παρέχεται το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα στα μάτια των κατοίκων και των επισκεπτών.
Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Πάτρα, δηλαδή… Διότι εδώ η εικόνα είναι αυτή, η γνωστή αποκρουστική, που ξέρουμε όλοι μας και που, φυσικά, φαίνεται και στη φωτογραφία του κου Ξεριζωτή.
ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΡΙΑ
ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΠΑΤΡΑ
Βέβαια, μια ακόμα φωτογραφία του ίδιου συμπολίτη, που ξεχωρίσαμε, είναι κι αυτή της πρώτης αμαξοστοιχίας που συνέδεσε την Καλάμπρια με την υπόλοιπη Ιταλία. Θα μπορούσαμε απλώς να πούμε: «βρείτε τις διαφορές με την αντίστοιχη αμαξοστοιχία, στην Όθωνος Αμαλίας της Πάτρας»…
Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η «Πολιτεία» είχε γράψει για το πρόσθετο πρόβλημα στα ιστορικά σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου. Το πρόβλημα της προχωρημένης οξείδωσης στα λιοντάρια (που… αν είχαν στόμα θα μίλαγαν) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά όσο ακόμα είναι καιρός καθώς είναι ολοφάνερο πως ακόμα και η ύπαρξη των δύο εμβληματικών τοποσήμων έχει τεθεί εν κινδύνω.
Για τον σκοπό αυτό είχε γίνει προμελέτη απ’ την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ο Δήμος Πατρέων την ανέμενε από το 2021 και μόλις πέρυσι παρέλαβε, ενώ υποτίθεται ότι πλέον αναμένουμε την ολοκληρωμένη μελέτη που θα δείξει τι ακριβώς πρέπει να γίνει για την προστασία των σιντριβανιών.
Θυμίζουμε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς είχε δηλώσεις στην «Πολιτεία» ότι η οξείδωση δεν είναι κάτι που παρουσιάστηκε τώρα, αλλά «υπάρχει από τότε που γεννηθήκατε, κι εσείς και εγώ». Αποκαλύπτοντας ότι οι εργασίες συντήρησης – διάσωσης των σιντριβανιών δεν είναι μια απλή υπόθεση , διότι με το ΦΕΚ 134/15-07-2021 του Υπουργείου Πολιτισμού, τα σιντριβάνια χαρακτηρίστηκαν «Διατηρητέα Μνημεία», άρα ο Δήμος μπορεί… μόνο να τα καθαρίζει αφού όποια εργασία αποκατάστασης πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί απ’ το υπουργείο. Με άλλα λόγια, τα λιοντάρια έμπλεξαν στην γραφειοκρατία…!