Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να φαινόταν σε όλους δύσκολο τα χρόνια του σχολείου, αλλά μεγαλώνοντας οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίμπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους πρωινούς και τους βραδινούς τύπους. Δεν είναι πάντα θέμα συνήθειας, καθώς μπορεί να ξυπνάς νωρίς για να πας στη δουλειά σου, αλλά οι ώρες που νιώθεις ότι αποδίδεις καλύτερα και έχεις περισσότερη όρεξη να κάνεις πράγματα, είναι οι βραδινές.
Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι ακόμη κι αν δεν έχουν κάποια υποχρέωση, αγαπούν να ξυπνούν νωρίς και να ξεκινούν τη μέρα τους με κάποια απαιτητική δραστηριότητα, ενώ το πρωινό είναι το αγαπημένο τους γεύμα. Αν ωστόσο ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, που πρέπει να πιεις τρεις καφέδες για να αρχίσεις να λειτουργείς, αλλά για λόγους δουλειάς ή προγραμματισμού θέλεις να αλλάξεις τις συνήθειες του ύπνου σου, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να γίνεις πρωινός τύπος αν δεν καταφέρεις αρχικά να οργανώσεις τον βραδινό σου ύπνο. Δεν έχει κανένα νόημα να βγεις για τρέξιμο το πρωί και μόλις επιστρέψεις αντί να θέλεις να πας στη δουλειά να πέφτεις για ύπνο. Ο μέσος όρος των ωρών που πρέπει να συμπληρώνεις σε ύπνο κάθε μέρα είναι επτά με οκτώ, ανάλογα με την κούραση του οργανισμού σου. Έτσι, αν πρέπει να σηκώνεσαι στις 8 αφαίρεσε 7-8 ώρες και θα δεις τι ώρα είναι καλό να κοιμάσαι. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και το ίδιο πρόγραμμα για 10 μέρες και θα διαπιστώσεις ότι θα ξυπνάς τα πρωινά με πολύ μεγάλη ευκολία και μάλιστα πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου.
Ετοιμάσου από την προηγούμενη νύχτα
Είναι σίγουρο ότι τις πρώτες εβδομάδες θα προσπαθείς να προσαρμοστείς στο νέο σου πρόγραμμα. Τα βράδια δεν θα μπορείς να κοιμηθείς νωρίς και τα πρωινά θα νιώθεις τα βλέφαρα σου εκατό κιλά. Βοήθησε τον εαυτό σου κάνοντας κάποιες δουλειές που έχεις να κάνεις το πρωί από το προηγούμενο βράδυ και λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου ετοίμασε μια λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα στη δουλειά. Όση ώρα χρειάζεται το μυαλό σου για να ξυπνήσει το επόμενο πρωί, θα ετοιμάζεσαι στον αυτόματο με βάση την προετοιμασία του προηγούμενου βραδιού.
Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου
Όσο καλό και αν ακούγεται στη θεωρία, το να ξυπνάς νωρίς είναι πρακτικά δύσκολο. Από τη μία έχεις τα ζεστά σου σκεπάσματα και από την άλλη έχεις να διαχειριστείς τον πρωινό χρόνο. Εκεί πρέπει να παλέψεις και να βρεις ένα κίνητρο για να αποχωριστείς το μαξιλάρι σου. Αυτό μπορεί να είναι το τρέξιμο, η εφημερίδα ή ακόμα και το να πιεις τον καφέ σου στο μπαλκόνι. Με αυτούς τους τρόπους θα κερδίσεις ενέργεια και καθαρό μυαλό για όλη την υπόλοιπη μέρα.
Ξύπνα ανατολικά
Ενίσχυσε το πρωινό σου ξύπνημα αλλάζοντας υπνοδωμάτιο. Επέλεξε αυτό με την ανατολική μπαλκονόπορτα ή παράθυρο, ώστε να εκμεταλλευτείς τις πρώτες ακτίνες του ήλιου. Αν πάλι είναι αδύνατον να αλλάξεις δωμάτιο – μην ψάξεις για στεγαστικό δάνειο – μπορείς πολύ απλά με το που ξυπνάς, να βγαίνεις σχετικά άμεσα στο μπαλκόνι ή στην αυλή σου. Αυτή η κίνηση ενεργοποιεί τον οργανισμό σου. Μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα ένα πρωινό τρέξιμο ή βόλτα με το σκύλο σου.