Ο σερ Μαρκ Τζόουνς θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Μετά τον σάλο που ξέσπασε λόγω του σκανδάλου κλοπής χιλιάδων αντικειμένων, η διοίκηση του μουσείου βρίσκεται σε αναζήτηση προσωρινού επικεφαλής και φαίνεται πως τον βρήκε στο πρόσωπο του πολύπειρου Τζόουνς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο σερ Μαρκ Τζόουνς υπήρξε επικεφαλής του Μουσείου Victor & Albert (V&A) και κατά το παρελθόν είχε προτείνει την “κοινή χρήση” των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα. Αναμένεται να αντικαταστήσει τον Χάρτβικ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως χιλιάδες αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου είχαν “κάνει φτερά”.
Το ελληνικό ζήτημα
Το 2002, ο σερ Μαρκ Τζόουνς είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα “Observer” και είχε αναφερθεί στην ιδέα της κοινής χρήσης των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Πρέπει να υπάρχει μια πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει για όλες τις πλευρές. Δεν μπορώ να πω σε ένα άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εκτίθενται αντικείμενα σε διαφορετικά μέρη”.
Και πρόσθεσε: “Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, εάν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή επιστροφής των μαρμάρων οριστικά, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας”.
Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται μεγάλο μέρος των Βρετανών αξιωματούχων. Μόλις τον Ιανουάριο το Βρετανικό Μουσείο γνωστοποίησε πως συμμετείχε σε “εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ελλάδα για την επιστροφή με τη μορφή δανεισμού ορισμένων από τα μάρμαρα του Παρθενώνα”.
Ουσιαστικά, αυτό που έχει προτείνει η βρετανική πλευρά είναι να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη διεκδίκηση των γλυπτών και το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει μερικά από τα αυτά στην Αθήνα παίρνοντας ως αντάλλαγμα άλλους ελληνικούς θησαυρούς.