Eικόνες απόλυτης εγκατάλειψης, μέχρι και… μπουγάδας, είναι οι πρώτες που αντικρίζουν οι επισκέπτες στην είσοδο της Λευκάδας, ενός από τους πλέον ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Πρόκειται για το γνωστό τουριστικό περίπτερο στη βόρεια είσοδο του διαύλου και ακριβώς απέναντι από το Κάστρο της Αγ. Μαύρας, για το οποίο η συζήτηση στο νησί φούντωσε εκ νέου φέτος το καλοκαίρι εν όψει και των επερχόμενων εκλογών. Η (πιο πρόσφατη) ιστορία πάει πίσω στο 2016, όταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας είχε ξεκινήσει με την υποστήριξη του δήμου τη διαδικασία για τη μίσθωσή του με υποχρεωτικές όλες τις απαραίτητες εργασίες για στατική ενίσχυση και αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική βελτίωση των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν πριν από το 1970 και δεν συντηρήθηκαν ποτέ.
Το 2018 διενεργήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός που το 2020 κατέληξε σε πλειοδότη επενδυτή, ο οποίος ξεκίνησε την εκπόνηση των μελετών που, σύμφωνα με τη διακήρυξη, θα έπρεπε να εγκριθούν από φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΕΝ καθώς και του νησιού, μια διαδικασία που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, το όλο θέμα μπλόκαρε λόγω αντιδράσεων τοπικών φορέων με απόψεις που ακούστηκαν για αξιοποίηση με κοινωφελείς χρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων από τον ίδιο τον Δήμο Λευκάδας (π.χ. Μουσείο) – ακόμα και για κατεδάφισή τους. Αποτέλεσμα; Η συνολική διαδικασία της μίσθωσης, κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική, να ακυρωθεί σχεδόν βίαια, στο τελευταίο της στάδιο, με τις εγκαταστάσεις στη «βιτρίνα» του νησιού να παραμένουν στο έλεος της ασύδοτης εισόδου, χρήσης (και κατάχρησης), καθώς και της ολοένα μεγαλύτερης υποβάθμισης, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την εικόνα που εκπέμπει το νησί.