ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Σεπτέμβριος 2023 – Μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

    Ημερομηνία:

    Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Προστάτη και έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για μια νόσο που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο, μερικές φορές, ακόμα και τη ζωή τους.

    Ο προστατικός καρκίνος αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Υπολογίζεται ότι 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με καρκίνο του προστάτη.

    Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

    • Αυξανόμενη ηλικία
    • Κληρονομικότητα
    • Εθνικότητα
    • Κακή διατροφή και παχυσαρκία

    Ο καρκίνος του προστάτη αφορά κυρίως σε άνδρες 50-80 ετών και παραμένει συχνά κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

    • Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων
    • Πόνος ή δυσκολία κατά την ούρηση
    • Αίμα στα ούρα
    • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα
    • Στυτική δυσλειτουργία
    • Πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) ή στο κάτω μέρος της πλάτης

     

    Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο προστάτης τους, ποια είναι η λειτουργία του και πότε πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος. Ακόμα περισσότεροι πιστεύουν πως τα προβλήματα από τον προστάτη θα τους απασχολήσουν αργά στη ζωή, μετά τα 60-70 έτη και δεν υπάρχει λόγος για έλεγχο νωρίτερα. Ωστόσο, η σωστή πληροφόρηση για τον προστάτη και τις παθήσεις του είναι ιδιαίτερα σημαντική από νεότερη ηλικία.

    Ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο και βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Με την λειτουργία του συμβάλει στη λειτουργία της εκσπερμάτισης, εμπλουτίζοντας το σπέρμα με χρήσιμα και απαραίτητα συστατικά .

    Ο καρκίνος του προστάτη είναι η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον αδένα αυτό. Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν εξαπλώνεται σε άλλα σημεία (μετάσταση), δημιουργώντας έτσι μια σε γενικές γραμμές καλή πρόγνωση της νόσου, όταν όμως αυτή εντοπιστεί έγκαιρα.

    Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι.

    Οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε κλινικές και εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, για να μπορεί να γίνει έγκαιρα η ανίχνευση και θεραπεία της νόσου. Οι άνδρες που πληρούν παράγοντες επικινδυνότητας (πχ ιστορικό καρκίνου προστάτη σε συγγενή  α’ βαθμού) θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ήδη από την ηλικία 40 με 45 ετών.

    Ο  τυπικός έλεγχος περιλαμβάνει:

    • Την δακτυλική εξέταση του προστάτη, κατά την οποία ο αδένας ψηλαφείται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ανωμαλίες στο μέγεθος, στο σχήμα και στην υφή του. Η δακτυλική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γενικό έλεγχο όλων των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω.
    • Την ειδική εξέταση αίματος PSA, η οποία ανιχνεύει το προστατικό αντιγόνο στο αίμα και είναι η πιο χρήσιμη εξέταση αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση.

     

    Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη της νόσου.

     

    Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη επιβεβαιώνεται μόνο με βιοψία του προστάτη, ενώ εξετάσεις όπως η ανάλυση ούρων και σπέρματος, το υπερηχογράφημα και η πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία (MRI), μπορούν να συμβάλλουν στον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα.

     

    Η Ουρολογική Κλινική της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, αποτελεί μια σύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη μονάδα με δυνατότητα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των ασθενών με παθήσεις του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη υπάρχει η δυνατότητα τόσο διαγνωστικών μεθόδων αλλά και πρωτοποριακών χειρουργικών τεχνικών, όπως η ενδοσκοπική αφαίρεση του προστάτου με Holmium LASER και η TURIS διουρηθρική εκτομή του προστάτου. Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν την έξοδο του ασθενή την επομένη μέρα του χειρουργείου, χωρίς καθετήρα. Παράλληλα, στο Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων της Κλινικής, οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται για την άμεση και ολοκληρωμένη διαγνωστική προσπέλαση των Ουρολογικών παθήσεων.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με Ουρολόγο στα Εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής ή για εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610464000, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610464148. 

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Σεπτέμβριος 2023 - Μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Σεπτέμβριος 2023 - Μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

    https://www.olympion-sa.gr/?section=2012&language=el_GR

    https://www.olympion-sa.gr/

     

     

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απάτη: Παρήγγειλε άρτους για μοναστήρι και… άδειασε τον λογαριασμό της φουρνάρισσας

    Eνώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία εις βάρος...

    Τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

    Τον «φρυγικό σκούφο» γνωστό ως «σκούφο της ελευθερίας», ένα...

    Χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς: Σε ποιες περιοχές υπάρχει «πορτοκαλί» συναγερμός για την Κυριακή

    Αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται αύριο, Κυριακή 28/7 αρκετές...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29-7-2024

    ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο  μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  ΙΩΑΝ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΤΩΝ   90 Θανόντα  κηδεύουμε την Κυριακή...