ΠΑΤΡΑ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Λουκέτο» από 31.12.2023 στις Δημοτικές Επιχειρήσεις – Τι θα γίνει με το Καρναβάλι; Πως σχολιάζει ο Πελετίδης

    Ημερομηνία:

    Σαν «κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους εργαζόμενους των Κοινωφελών Επιχείρησεων του Δήμου της Πάτρας, η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο gov.gr με την οποία καταργούνται από 1η Ιανουαρίου 2024 όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και αυτομάτως υπάγονται… στον Δήμο Πατρέων. Και μπορεί οι σχετικές διατάξεις να προβλέπουν «απορρόφηση» των εργαζομένων από τους Δήμους, όμως αυτό εξαρτάται πάντα από την σύμβαση με την οποία εργάζονται οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Η  κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και η αναβάθμιση της διαχείρισης των σχολικών μονάδων από τους δήμους περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών!

    Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τρία σκέλη:

     

    -Την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού,

     

    -Την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων (Ν.Π.Δ.Δ),

     

    -Την καθιέρωση των δημοσίων δεικτών ποιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

     

    Στην εισήγηση του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα περισσότερα Ν.Π.Δ.Δ είναι υποστελεχωμένα ακόμα και σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η διεύθυνση οικονομικού, ενώ υπάρχει διάσπαση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Οι μονάδες αυτές διαχειρίζονται σημαντικούς τομείς του δημοτικού έργου (πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική πρόνοια) με ανεπαρκή οργάνωση και αμφίβολα αποτελέσματα. Ειδικά οι σχολικές επιτροπές, είναι χωρίς το απαραίτητο και ειδικευμένο προσωπικό και δεν είναι ουσιαστικά «τύποις» Ν.Π.Δ.Δ, και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις σχολικές μονάδες. Η ύπαρξη 600 περίπου Ν.Π.Δ.Δ. και κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων και ισάριθμων περίπου σχολικών επιτροπών έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα λειτουργίας.

     

    Η κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ., των κοινωφελών επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με τον Θοδωρή Λιβάνιο, θα επιφέρει άμεσα:

     

    -Σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

     

    -Καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων.

     

    –Καλύτερη οικονομική διαχείριση.

     

    -Αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου.

     

    -Ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών με τελικό αποτέλεσμα καλύτερες τιμές, προς όφελος εν τέλει των δημοτών.

    Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ως αποφασιστικό όργανο, θα μπορεί να συγκροτήσει επιτροπές (χωρίς αμοιβή των μελών τους) για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες με εξειδίκευση στο αντικείμενο.

     

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η όποια συζήτηση και διαβούλευση θα μπορεί να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Πελετίδης τόνισε πως θα μελετήσει προσεκτικά μαζί με τους συνεργάτες του το νομοσχέδιο και θα επανέλθει. Προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση, υπενθύμισε όμως στην «Πελοπόννησο» ότι «πάγιο αίτημα του Δήμου είναι το μόνιμο προσωπικό, Με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης. Προφανώς ο Δήμος Πατρέων ετοιμάζεται μαζί με την ΚΕΔΕ να «παλέψουν» για να διεκδικήσουν όσα περισσότερα μπορούν.

    ΠΑΤΡΑ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Λουκέτο» από 31.12.2023 στις Δημοτικές Επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με το Καρναβάλι; Πως σχολιάζει ο Πελετίδης

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απάτη: Παρήγγειλε άρτους για μοναστήρι και… άδειασε τον λογαριασμό της φουρνάρισσας

    Eνώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία εις βάρος...

    Τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

    Τον «φρυγικό σκούφο» γνωστό ως «σκούφο της ελευθερίας», ένα...

    Χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς: Σε ποιες περιοχές υπάρχει «πορτοκαλί» συναγερμός για την Κυριακή

    Αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται αύριο, Κυριακή 28/7 αρκετές...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29-7-2024

    ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο  μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  ΙΩΑΝ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΤΩΝ   90 Θανόντα  κηδεύουμε την Κυριακή...