Τα «λουκέτα» ακόμη και σε «επώνυμα» καταστήματα εστίασης, πολλαπλασιάζονται. Και ενώ κάποιος θα περίμενε πως θα έκλειναν την διετία της πανδημίας και των lock down, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να «κατεβάζουν ρολά» πολύ αργότερα. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες είχαν κλείσει στην Πάτρα το Max Perry στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου (προ καιρού είχε κλείσει και το κατάστημα της Ρήγα Φεραίου), το Pedonale επί του πεζοδρόμου Ρήγα Φεραίου και το «Ελληνικόν» πολύ μεγάλο «καφέ» στα Υψηλά Αλώνια και το Aguarella στον πεζόδρομο Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου. Χθες δημοσιοποιήθηκε και το «λουκέτο» στο εμβληματικό Due Pianni της οδού Αγίου Νικολάου. Ο χώρος τα τελευταία χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς διεξαγωγής εκδηλώσεων και συνάντησης για πολλούς Πατρινούς αλλά και επισκέπτες της πόλης καθώς το σημείο είναι κεντρικό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ιδιοκτησία του χώρου (αδελφοί Καρπή) θα το αξιοποιήσει και πάλι στον τομέα της εστίασης αλλά ως αμιγώς εξειδικευμένο εστιατόριο φυσικά με νέο όνομα και υπό νέα διεύθυνση, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Το Aquarella λειτουργούσε ως εστιατόριο – μπαρ, με εξαιρετική κουζίνα και ήταν στέκι νεολαίας για πολλά χρόνια επί της Ηφαίστου. Προφανώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ιδιοκτησία ήταν πολλά.
Ένα από τα αγαπημένα καφέ με μεγάλη ιστορία, που όλα αυτά τα χρόνια είχε αποκτήσει τους δικούς του φίλους, σταμάτησε την λειτουργία του από την νέα χειμερινή σεζόν στα Ψηλαλώνια. Το «Ελληνικόν» στη γωνία της Παναχαϊκού, στην είσοδο του κάτω μέρους της πλατείας, πλέον «ενοικιάζεται»! Το κατάστημα είναι «φιλέτο», αρκετών τετραγωνικών μέτρων και σίγουρα θα προσελκύσει κάποιον επενδυτή! Και το Pedonale επί της Ρήγα Φεραίου, ήταν ένα μικρό καφέ, αλλά εντυπωσιακό στην διακόσμηση που προσέλκυε αρκετούς θαμώνες.
Τι συμβαίνει όμως και κλείνουν τέτοια καταστήματα; Η «Π» απευθύνθηκε στον συνδικαλιστή του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργο Κούλη. Όπως μας εξήγησε, οι βασικοί λόγοι που ένα κατάστημα εστίασης, ακόμη και «επώνυμο» οδηγείται στο «λουκέτο» είναι τρεις: 1. Ακριβές πρώτες ύλες οι τιμές των οποίων «εκτινάχτηκαν» τα τελευταία χρόνια από 70 έως και 130%. 2. Ακριβή ενέργεια – κόστος συντήρησης καταστήματος. 3. Μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με τον κ. Κούλη, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. «Εύχομαι πραγματικά να μην δούμε και άλλα καταστήματα εστίασης να κατεβάζουν ρολά, αν και φοβάμαι ότι δύσκολα θα αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με μαθηματική ακρίβεια και με βάση τους αριθμούς, ένας ιδιοκτήτης θα κληθεί να αντιμετωπίσει «χειμωνιάτικο Γολγοθά». Μακάρι να τα καταφέρει. Γιατί εκτός των άλλων θα έχουμε και χαμένες θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Κούλης.