ΠΑΤΡΑ: Δήμαρχος και αντιδήμαρχος στο FORUM ανάπτυξης

    Ημερομηνία:

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε, προσκεκλημένος, σήμερα το πρωί στο ECO FORUM 2023 που διεξάγεται στην Πάτρα.

    Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Βιώσιμης Ανάπτυξης θέτοντας το ερώτημα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη για ποιόν; Για το λαό, τη λαϊκή οικογένεια ή για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη;» και συνεχίζοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι τοπικό ζήτημα αλλά παγκόσμιο. Αφορά στο μέλλον της ανθρωπότητας. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει μικροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν μπορεί να επιτευχθεί με το παρόν σύστημα γιατί σε αυτό το σύστημα δεν είναι προτεραιότητα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του αλλά τα κέρδη των μεγάλων ομίλων.

    Ο Δήμαρχος παρότρυνε όλους να μην περιορίζονται στις διαπιστώσεις αλλά να προχωρούν στη διερεύνηση των αιτιών. Να βρίσκουμε τι φταίει και να το αλλάζουμε σημείωσε ο Κώστας Πελετίδης.

    Σε ό,τι αφορά στην Πάτρα, ο  προγραμματισμός και οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής αφορούν στη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου για την αναψυχή των δημοτών και κυρίως των παιδιών και για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο Δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της υποστήριξε και υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της πόλης.

    Στην ενότητα του Forum με θέμα: «Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία» συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, ο οποίος, στην εισήγησή του, ανέφερε:

    «Όπως αναγνωρίζεται από την ΕΕ, η παγκόσμια κατανάλωση πρώτων υλών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 έτη , ενώ η ετήσια παραγωγή αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70 % έως το 2050. Είναι φανερό ότι εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι και επιβαρύνεται δραματικά το περιβάλλον, με βασική ευθύνη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  που συνεχίζουν να επεκτείνουν την παραγωγή γιατί είναι στη φύση τους.

    Οι κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανακύκλωση και την ονομαζόμενη «κυκλική οικονομία» στόχο έχουν την εξασφάλιση κερδοφόρων επενδύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε νέα πεδία με άλλες μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης σε βάρος του περιβάλλοντος και της λαϊκής οικογένειας.

    Αυτή είναι η ουσία, που προσπαθούν να κρύψουν, με φιοριτούρες για «προστασία του περιβάλλοντος» και «επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και αποσύνδεση της οικονομικής μεγέθυνσης από τη χρήση των πόρων» ή αλλιώς «πράσινης ανάπτυξης».

    Η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων είναι ασύμβατη με την επεκτατική φύση του κοινωνικού μας συστήματος αφού αναμένεται ο διπλασιασμός της ζήτησης πρώτων υλών στα επόμενα 40 χρόνια με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον. Σήμερα παράγονται προϊόντα όλο και  μικρότερης διάρκειας ζωής ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, έπιπλα κλπ, που απαξιώνονται γρήγορα ή δεν μπορούν να επισκευαστούν εξαιτίας του τρόπου κατασκευής ή η επισκευή τους και τα ανταλλακτικά κοστίζουν πάρα πολύ, όπως επίσης εμπορεύματα με πολλαπλές άχρηστες συσκευασίες. Αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο, προτείνεται από την ΕΕ η λεγόμενη κυκλική οικονομία, που θα στηριχθεί μεταξύ των άλλων και από το  Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.  Θα δοθούν πάλι δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους ως κίνητρα και ενισχύσεις για τον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων, που θα είναι δήθεν επαναχρησιμοποιούμενα και επισκευάσιμα ενώ τους φόρους και τα πρόστιμα όπως «το τέλος ταφής» θα τα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια.

    Όταν η παραγωγή αντιστρατεύεται την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πολύ λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν από την τοπική διοίκηση.

    Η ανακύκλωση είναι ο μεγάλος ασθενής με τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων που αφήνουν ασύδοτες τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, που περιλαμβάνουν και ανακυκλώσιμα. Πρώτον γιατί δεν έχει συσταθεί κεντρικό σύστημα για  το 70% των ανακυκλώσιμων και το υπόλοιπο 30% είναι σε πλήρες αδιέξοδο αφού οι εταιρείες δεν καταβάλουν τα χρήματα που εισπράττουν από τους καταναλωτές και η εισφοροδιαφυγή έχει φτάσει τα 25 εκ. ευρώ το χρόνο. Συνολικά χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια, που αν τα διέθεταν στους Δήμους θα είχαμε τα εργαλεία, μπλε κάδους, απορριμματοφόρα, προσωπικό, εξελιγμένα συστήματα διαλογής, για να  γίνεται σωστή ανακύκλωση με αυξημένα ποσοστά.

    Αναδείξαμε πανελλαδικά το αδιέξοδο του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης και τις κυβερνητικές ευθύνες με ομιλίες του Δημάρχου στην ΚΕΔΕ, σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και επιστολές στους υπουργούς περιβάλλοντος. Όσοι ρίχνουν τις ευθύνες στη Δ.Α.  παριστάνουν τον ανήξερο, δεν λένε ούτε λέξη για τις μεγάλες εισφοροδιαφυγές των εταιρειών και τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, που προωθούν την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων και θάβουν την ανακύκλωση. Κρύβουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους και του συστήματος του κέρδους για όσους παριστάνουν τους δήθεν ακομμάτιστους. Υποστηρίζουν τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ όπως το περιβαλλοντοκτόνο «ο ρυπαινων πληρώνει» και την «εμπορία ρύπων», ώστε να ρυπαίνουν  νόμιμα τα μονοπώλια που κερδίζουν τόσα ώστε μπορούν να πληρώνουν. Θέλουν να εφαρμόσουν το «πληρώνω όσο πετάω» για να φορτώσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στο λαό αντί για τις μεγάλες εταιρείες.

    Όλα τα έργα διαχείρισης και οι μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων γίνονται με μελέτες και την επίβλεψη των μηχανικών του Δήμου Πάτρας, γιατί ο ΣΥΔΙΣΑ δεν έχει  το κατάλληλο προσωπικό και την τεχνική επάρκεια, όπως έπρεπε μετά τόσα χρόνια από την ίδρυσή του.

    Μέσα σε αυτό εχθρικό πλαίσιο υλοποιούμε το εγκεκριμένο επικαιροποιημένο ΤΣΔΑ με κρατική χρηματοδότηση, ενώ αποπληρώσαμε τα χρέη και μειώσαμε τα ανταποδοτικά κατά 50%.

    Δεν θα αναφέρω τις πολλαπλές δράσεις και τα ρεύματα ανακύκλωσης που λειτουργούν στο Δήμο της Πάτρας, όπως επίσης και τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με φορείς και σχολεία, γιατί είναι γνωστά και είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του Δήμου.

    Η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να στηριχθεί στο χρηματιστήριο ούτε στην καλή θέληση των εταιρειών, που παράγουν συνεχώς όλο και περισσότερα απόβλητα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

    Να καταργηθούν τα βαριά πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες είτε ονομάζεται περιβαλλοντική εισφορά (ΣΥΡΙΖΑ) ή τέλος ταφής (ΝΔ), που αρχίζει με 20ευρώ/τόνο και φθάνει τα 55 ευρώ/τόνο το 2027 γιατί οι δήμοι και η δημότες δεν ευθύνονται για την ανυπαρξία κεντρικού συστήματος ανακύκλωσης.

    Διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος το σύστημα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των Δήμων, το οποίο και θα επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, καταργώντας την επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι μπορεί να τους υποχρεώσει  να συμβάλλουν στον μείωση των αποβλήτων και όχι με ευχές, κίνητρα και φοροαπαλλαγές.

    Να γίνουν διορισμοί εργαζομένων στην καθαριότητα σε μόνιμες θέσεις, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ΔσΠ, που έχει αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό γιατί θα αυξηθούν τα δίκτυα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων».

    ΠΑΤΡΑ: Δήμαρχος και αντιδήμαρχος στο FORUM ανάπτυξης ΠΑΤΡΑ: Δήμαρχος και αντιδήμαρχος στο FORUM ανάπτυξης

     

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    “Το εργαστήρι των θαυμάτων” στο Harrods για τα 100 χρόνια Loro Piana

    Κάθε Χριστούγεννα, τα πιο μεγάλα πολυκαταστήματα στον κόσμο μεταμορφώνονται...

    Νέα πακέτα στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες

    Πακέτα στεγαστικών δανείων αναμένεται να λανσάρουν άμεσα οι τράπεζες στο πλαίσιο...

    Στο Voice η Πατρινή Αθηνά Μάλλια – Ποιον κριτή κέρδισε

    Στη σκηνή του Voice απολαύσαμε το βράδυ του Σαββάτου...

    Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τραμπ

    Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι παρών στην τελετή...
    Best Shop