Εμείς που ήμασταν πρωτοπόροι γίναμε τώρα ουραγοί. Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και της ανακύκλωσης, δυστυχώς η Πάτρα δεν έχει να καμαρώνει.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, αυτό, δηλαδή, της ανακύκλωσης, η «είδηση» αναφέρει ότι η πόλη είναι τυχερή επειδή τόσα χρόνια το κράτος διαγράφει τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το ποσοστό ανακύκλωσης παραμένει κολλημένο στο μόλις 6% του συνολικού όγκου απορριμμάτων.
Μιλάμε για γύρω στα 10 με 15 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος των προστίμων, αφού η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία έχει από ετών έχει αποδεχτεί η Πάτρα, ως το Τοπικό Σχέδιο Ανακύκλωσης, αναφέρει πως το ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο 30% (συμφωνία για το 2023) και μέχρι το 2025 να φθάσει σχεδόν στο 50%. Για κάθε έτος που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, περίπου 1 με 1,5 εκατ. ευρώ αφορά το πρόστιμο. Και αυτή η ανακολουθία συμβαίνει για πάνω από δέκα χρόνια. Είναι λοιπόν μονόδρομος η Ανακύκλωση να προχωρήσει γοργά και να κάνει άλματα, ειδάλλως κάποια στιγμή τα πρόστιμα θα πάψουν να διαγράφονται και θα επιβαρύνουν τα δημοτικά ταμεία.
Το δεύτερο, το οποίο αποδίδεται ως «αποτυχία» είναι ότι πριν από μια δεκαετία, από τους συνολικά 28 Δήμους των 5 νομών όλης της Πελοποννήσου, μόνο η Πάτρα είχε πριν από χρόνια Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, έναν, δηλαδή, σύγχρονο, για την τότε εποχή, τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών. Στα χρόνια που πέρασαν, οι 27 Δήμοι διαβουλεύτηκαν μεταξύ τους και προχώρησαν σε κατασκευή τριών εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Λειτουργούν ήδη και τα τρία. Ένα στη Μεσσηνία, ένα στην Λακωνία και ένα στην Κορινθία. Απεναντίας η Πάτρα ακόμα βρίσκεται σε αναζητήσεις.