Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο – Σε έξαρση τα κρούσματα και οι εισαγωγές

    Ημερομηνία:

    Αναλυτικές οδηγίες για το επικαιροποιημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, που είναι διαθέσιμο από σήμερα, καθώς και για τη διαδικασία εμβολιασμού, έδωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

    Σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού στο emvolio.gov.gr, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός που θα γίνεται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών θα ξεκινήσει 23 Οκτωβρίου. Στις ομάδες που συστήνεται ο εμβολιασμός θα αποσταλεί sms, ενώ θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα κατ’ οίκον για όσους έχουν ανάγκη. Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Το νεότερο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

    Το νέο επικαιροποιημενο εμβόλιο δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό, ο οποίος πλέον δεν ανιχνεύεται και περιλαμβάνει την παραλλαγή XBB1.5, που ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά.

    Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό αλλά για ευάλωτες ομάδες, ωστόσο όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν, ακόμη και εάν δεν ανήκει στις πληθυσμιακές ομάδες που συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

    Προτεραιότητα εμβολιασμού θα έχουν:

    • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
    • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.
    • Έγκυες.
    • Άτομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί.

    Εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη υπολογίζεται ότι η μείωση των νοσηλειών θα φτάσει στο 30%.

    Η χώρα μας έχει προμηθευτεί περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκδοση που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του SARS-CoV-2, παρόμοια με την παραλλαγή «Eris».

    Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση, η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει ανά πάσα στιγμή εμβόλια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο ΠΑΟΚ θέλει πάνω από 20 εκατομμύρια για τον Γιάννη Κωνσταντέλια σύμφωνα με την Bild

    Ο ΠΑΟΚ απάντησε αρνητικά στην Στουτγκάρδη αναφορικά με τον Γιάννη Κωνσταντέλια, με...

    Πάτρα: Κηδεύεται την Παρασκευή η Μαρία Κεχαγιά

    ΚΗΔΕΙΑ  ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΜΑΡΙΑ ΧΗΡΑ ΙΩΑΝ. ΚΕΧΑΓΙΑ  ΕΤΩΝ 97  ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-7-2025 ΚΑΙ ΩΡΑ 10 π.μ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΩΝ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ : ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ...

    Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Eπίσκεψη σε σημεία που γίνονται έργα ανακατασκευής

    Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών αναφέρονται τα εξής: Η...