Νέα Υόρκη: Πώς η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου μετατράπηκε σε πάρκο

    Ημερομηνία:

    Το Freshkills του Staten Island ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χωματερή στον κόσμο.

    Περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων της Νέας Υόρκης βρίσκονται κάτω από αυτό, ακινητοποιημένοι, καλυμμένοι με στρώματα εδάφους, αδιαπέραστο πλαστικό και σωλήνες συγκράτησης αερίου.

    Όμως, όπως αναφέρει το Bloomberg, το 2001, η Νέα Υόρκη το έκλεισε και ξεκίνησε τη διαδικασία μετατροπής του σε πάρκο.

    Έτσι, σχεδόν μετά από 60 χρόνια χρήσης (η τελευταία αποστολή σκουπιδιών ήρθε το 2001 και ήταν… ένα εκατομμύριο τόνοι συντριμμιών από τους πεσμένους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου), ο μετασχηματισμός του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008.

    Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου άνοιξε το 2013 και ένας ποδηλατόδρομος το 2015. Το North Park, το πρώτο τμήμα που επιτρέπει την πρόσβαση του κοινού στο εσωτερικό της πρώην χωματερής, άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Όταν ο επίτροπος NYC Parks Robert Moses επέλεξε το Freshkills ως χώρο υγειονομικής ταφής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ένας υγρότοπος. Το σχέδιο ήταν να χτιστούν σπίτια στην κορυφή του μετά από τρία χρόνια. Αλλά η Νέα Υόρκη μεγάλωνε γρήγορα και τα πρόσθετα σκουπίδια έπρεπε να πάνε κάπου. Η τοποθεσία δεχόταν έως και 29.000 τόνους σκουπιδιών καθημερινά, τα οποία κατανάλωναν περισσότερη έκταση και ανέδυαν μια ισχυρή δυσοσμία. Μετά από πολλές αγωγές, η πόλη άρχισε να μεταμορφώνεται.

    ICECAP

    Οι χωματερές και το στοίχημα

    Στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες από 2.600 χωματερές αστικών στερεών αποβλήτων. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί τη συντήρησή τους ακόμη και μετά το κλείσιμο, ώστε να μην ρυπαίνουν. Εάν το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τις χωματερές δεν καθαριστεί, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, όπου προκαλείται περιβαλλοντική ζημιά καθώς είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

    Τα σκουπίδια συμπυκνώνονται, δημιουργώντας μεταβαλλόμενες συνθήκες επιφάνειας. Στο North Park, τα σκουπίδια έχουν σμιλευτεί σε τέσσερις λόφους διατεταγμένους γύρω από έναν παλιρροιακό κολπίσκο που προσφέρεται για καγιάκ. Υπάρχουν περίπου έξι στρώματα χώματος, άμμου και πλαστικής επένδυσης πάνω από τα σκουπίδια για την αποφυγή τοξικών διαρροών, συμπεριλαμβανομένου ενός στρώματος εξαερισμού, το οποίο μετακινεί κάθε διαφυγόν αέριο χωματερής -έναν συνδυασμό διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου- στους σωλήνες. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που τίθεται από την ανάπτυξη του πάρκου μας είναι η διαχείριση των προσδοκιών μεταξύ αυτού που θέλουμε ως κοινότητα και πώς μπορεί ρεαλιστικά να χρησιμοποιηθεί η γη» δηλώνει ο διαχειριστής του Freshkills Park, Mark Murphy.

    Γιατί υπάρχει ελπίδα

    Περισσότερες από 500 πρώην χωματερές των ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε ενεργειακά έργα που μετατρέπουν το αέριο των χωματερών σε καύσιμο. Έτσι, πολύ κάτω από τα 2.200 στρέμματα χόρτου και εδάφους του Freshkills, ένα σύστημα συλλογής αερίων αφαιρεί το αέριο της χωματερής και το στέλνει σε μια μονάδα καθαρισμού, όπου υποβάλλεται σε απομάκρυνση μεθανίου. Η πόλη πουλά 1,5 εκατομμύρια κυβικά πόδια αυτού του επεξεργασμένου βιοαερίου στην τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία το διανέμει στα σπίτια του Staten Island για μαγείρεμα και θέρμανση. Σημειώνεται ότι το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό χρησιμοποιεί 70.000 κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως.

    Το Freshkills συνεχίζει να μεταμορφώνεται και όταν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το 2035-37, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο στη Νέα Υόρκη και 2,7 φορές το μέγεθος του Central Park στο Μανχάταν.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κίνα: Γοργόνα έχασε τις αισθήσεις της σε πισίνα – Τα δραματικά λεπτά της διάσωσης (βίντεο)

    Μπροστά στα μάτια τρομοκρατημένων θεατών, ανάμεσα στους οποίους και...

    Κρήτη: Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση οδηγού σε γκρεμό 50 μέτρων

    Μεγάλη ψυχραιμία και ψυχική δύναμη είχε ο 35χρονος οδηγός...

    ΔΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ: Το αδιαχώρητο χθες στα Ψηλαλώνια και Ομόνοια για τα λουλούδια

    Η Πάτρα υποδέχθηκε και φέτος το Μάη με χορό,...

    Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Θ. Λουλούδης στην ΟΡΤ – ΒΙΝΤΕΟ

    https://www.youtube.com/watch?v=QnyEYRra0gg&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.patrisnews.com%2F&source_ve_path=MjM4NTE