ΠΑΤΡΑ: Ψάχνεται η αγορά για ασφάλιση από πλημμύρες

    Ημερομηνία:

    Μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται στην ασφαλιστική αγορά με επίκεντρο την κάλυψη κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.

    Ο γνωστός ασφαλιστής Ηλίας Κονταξής ανέφερε στην «Πελοπόννησο» πως οι εκτεταμένες ζημιές, 5 με 8 δισ. ευρώ, από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, σηματοδοτούν άλλα δεδομένα, τονίζοντας ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν μπει, πλέον, στην κορυφή των κινδύνων, υποσκελίζοντας σεισμό και πυρκαγιά.

    Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι τα κονδύλια αποκατάστασης που απαιτούνται είναι τεράστια, δρομολογεί υποχρεωτική ασφάλιση, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν αδυναμία να σηκώσουν τόσο μεγάλο βάρος και αναμένουν νομοσχέδιο, ενώ ασκούν πιέσεις για να μπει στο τραπέζι η παροχή κινήτρων και η χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης των ακινήτων, όπου λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ή γεωγραφικής εντοπιότητας, δεν θεωρούνται ασφαλίσιμα (πχ. έχουν χτιστεί πριν το 1960, με παρανομίες ή σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα). Με βάση ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από το 2024 η υποχρέωση ιδιωτικής ασφάλειας θα ισχύσει για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά κτίριο, μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα, ενώ δεν θα αποζημιώνονται από κρατική αρωγή.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Βαγενάς σημείωσε στην «Π» ότι, με αφορμή τις τελευταίες πλημμύρες επιχειρήσεων στην Πάτρα, αναμένονται αλλαγές στην ασφάλιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και επιβεβαίωσε ότι στους κόλπους του εμπορικού κόσμου επικρατεί ανησυχία για τις αλλαγές που έρχονται. Ισως, στην περιοχή, το κόστος ασφάλισης για φυσικές καταστροφές να ‘ναι ακριβότερο από αλλού, ενώ μπορεί να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός θωράκισης κι έτσι να καθορίζεται το τιμολόγιο.

    > Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος Ευάγγελος Σπαθής δήλωσε στην «Π» ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν το νομοσχέδιο για να εναρμονίσουν τις νέες τιμολογιακές τους πολιτικές. Εάν η ασφάλιση ακινήτων γίνει υποχρεωτική, τότε ο βαθμός αξιολόγησης κινδύνου θα μειωθεί σημαντικά και κατ’ επέκταση το τιμολόγιο θα είναι προσιτό. Σε διαφορετική περίπτωση, τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει, μαζί και το κόστος Επιπλέον, τονίζει ότι η υιοθέτηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται περισσότερα κίνητρα.

    H ασφαλιστική αγορά αναφέρει, πάντως, τη σημασία που πρέπει να δοθεί και στην «εκπαίδευση» των ίδιων των πολιτών προκειμένου να κατανοήσουν την σημασία της πρόληψης για προστασία της περιουσίας τους και ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί «ένα ακόμη χαράτσι». Γι’ αυτό εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος και κίνητρα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα προχωρήσουν στην ασφάλιση της περιουσίας τους από φυσικές καταστροφές, καθώς σήμερα το ποσοστό αυτό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Kamikaze drones: Ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε περιφερόμενα πυρομαχικά

    Για πρώτη φορά σε άσκηση του Στρατού Ξηράς έκαναν την εμφάνισή...

    Φοροδιαφυγή: Τι θα ισχύσει με το φορο – μπόνους για όσους παίρνουν απόδειξη

    Tο υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει διπλασιασμό του φορο-μπόνους με αποδείξεις από τους...

    Ψηφιακά τιμολόγια: Από πότε θα τα εκδίδουν υποχρεωτικά 150.000 επιχειρήσεις

    Πάνω από 150.000 επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από την 1η...

    Ενισχύεται η τουριστική φήμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ

     Μεγαλώνει διεθνώς η φήμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και...
    Best Shop