Μετά τη μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής στην καλλιέργεια της ελιάς, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις κλιματικές συνθήκες, ένα ακόμα αγροτικό προϊόν που στηρίζει την οικονομία του πρωτογενούς τομέα της Αιγιάλειας καταγράφει μεγάλα ελλείμματα.
Αναφερόμαστε στα λεμόνια, όπου η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι αιγαλείς παραγωγοί κάνουν λόγο για μείωση τουλάχιστον 50%. Αυτή την περίοδο, η συγκομιδή στις δύο μεγάλες παραγωγικές περιοχές, την Αιγιάλεια και την Κόρινθο, ήταν στο φουλ. «Τέτοιες ημέρες πέρυσι μαζεύαμε 12 τόνους την ημέρα, ενώ φέτος οι αντίστοιχες ποσότητες ίσα που φτάνουν ημερησίως τους 4 τόνους» αποκάλυψε ο Χρήστος Γεώργας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου.
Οι κλιματολογικές συνθήκες, με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας, δημιούργησαν προβλήματα στην καρπόδεση, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μείνουν με ελάχιστους καρπούς. «Υπάρχουν και τέτοιες χρονιές με λιγότερες ποσότητες» λέει ο παραγωγός και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιάλειας Βασίλης Καρέλης.
Με την έναρξη της σεζόν, οι τιμές για τον παραγωγό κυμαίνονται στα 0,60 έως 0,70 ευρώ/κιλό, τιμή που πιθανότατα θα διαμορφωθεί το επόμενο δίμηνο, όταν θα συγκομιστούν περισσότερες ποσότητες. Πάντως, στο ράφι των σούπερ μάρκετ, τα λεμόνια Αιγίου έφτασαν να πωλούνται στα 1,90 ευρώ/κιλό.
Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η εισαγωγή λεμονιών από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία αλλά και την Τουρκία, τα οποία έχουν «πνίξει» την αγορά.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 9μήνου, οι εισαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 59%, φτάνοντας τους 2.179 τόνους, όταν οι αντίστοιχες ποσότητες που εισήχθησαν στη χώρα μας τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν 1.407 τόνοι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 48,3% των εισαγωγών έφτασαν στη χώρα μας από την Αργεντινή, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική και η Ολλανδία.