Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ηλεία

    Ημερομηνία:

    Αρνητική για ακόμα μια χρονιά είναι η διαφορά των θανάτων και των γεννήσεων στη Δυτική Ελλάδα, γενικότερα, αλλά και στην Ηλεία ειδικότερα, με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν την εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων στην Ελλάδα για το 2022, να καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο.

    Πιο συγκεκριμένα, οι θάνατοι στην Ηλεία είναι υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων αφού πέθαναν 2.311 άτομα και γεννήθηκαν 949. Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως, κινήθηκε και στο σύνολό της η Δυτική Ελλάδα όπου καταγράφηκαν 9.271 θάνατοι και 4.767 γεννήσεις. Στην Αχαΐα γεννήθηκαν 2.349 και πέθαναν 3.968 ενώ στην Αιτωλοακαρνανία γεννήθη- καν 1.469 και πέθαναν 2992.

    Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» οι πρόεδροι των Συλλόγων Τριτέκνων και Πολυτέκνων της περιοχής, χαρακτήρισαν το ζήτημα του δημογραφικού ως «ένα από τα σο- βαρότερα προβλήματα της Ελλάδας», το οποίο όπως εξήγησαν η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με την υπευθυνότητα που του αρμόζει, για να μην οδηγηθούμε στην ερημοποίηση και γίνουν μια «χώρα γερόντων».

    «Το δημογραφικό πρόβλημα μαστίζει τη χώρα»

    «Είναι γνωστό το πρόβλημα. Το δημογραφικό που μαστίζει τη χώρα είναι από τα πιο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και πρέπει να απασχολήσουν και την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα για τη λύση του προβλήματος αυτού. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει προτάσεις στους πρωθυπουργούς και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουν παρθεί μόνο ημίμετρα. Οι νέες οικογένειες πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είχε πει προεκλογικά ότι δε θα μας ξεχάσει και το μόνο που έκανε μέχρι σήμερα είναι να δώσει δύο χιλιάδες ευρώ για ένα παιδί στα ζευγάρια, ενώ έπρεπε να δώσει και άλλα για δεύτερο και τρίτο παιδί. Χρειάζονται προοδευτικά και ανοδικά μέτρα. Επίσης, η φορολογία δεν αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά πληρώνουν οι τρίτεκνοι. Τα οικονομικά προβλήματα είναι πάρα πολλά και με την οικονομικοί κρίση μεγαλώνουν. Πρέπει να πριμοδοτηθούν τα νέα ζευγάρια, να έχουν αφορολόγητα, συμφοίτηση στα πανεπιστήμια όταν πρόκειται για αδέρφια, ελεύθερες μεταγραφές σε πανεπιστήμια της χώρας. Δεν γίνεται για παράδειγμα μια οικογένεια να συντηρεί δύο και τρία σπίτια σε διαφορετικές πόλεις.

    Πρέπει οι κυβερνώντες να δουν σοβαρά ότι γερνά ο πληθυσμός ειδικά της Ηλείας και σύμφωνα με τα στατιστικά τα νέα παιδιά μένουν στο ένα και δύο παιδιά και είναι φυσικό να μειώνεται ο πληθυσμός» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ηλείας Λεωνίδας Γεωργακόπουλος.

    Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ηλεία

    «Το βασικό αίτημα είναι ότι θα έπρεπε να ισχύει επίδομα ανά τέκνο»

    Από την πλευρά του ο Νίκος Κρουστάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου και Περιχώρων τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος τους πολύτεκνους, ενώ είχε υποσχεθεί να σκύψει στο πλευρό των οικογενειών αυτών. Τα επιδόματα έχουν σταματήσει, η φορολογία είναι υπερβολικά μεγάλη, οι παροχές τροφίμων έχουν σταματήσει από το 2013. Δυστυχώς θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ερημοποίηση, θα ερημώσουν τα χωριά και οι πόλεις, γιατί δεν γεννιούνται παιδιά. Προς τούτο στον σύλλογό μας το 2022 εγγράφηκαν 5 οικογένειες με τις δύο να αφορούν τρίτεκνους με χηρεία. Ο σύλλογος σήμερα έχει 2.370 μέλη με τα 1.280 να είναι ενεργά.

    Ωστόσο εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο που διέπει τους πολύτεκνους στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γίνεται αυτό που γίνεται στη χώρα μας, να έχουμε δηλαδή το χαμηλότερο επίδομα ανά τέκνο. Το βασικό αίτημα είναι ότι θα έπρεπε να ισχύει επίδομα ανά τέκνο όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης για να δίδεται κίνητρο στις οικογένειες να αποκτούν παιδιά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το μέτρο της ισόβιας σύνταξης το οποίο είχε κάποτε αναφερθεί ότι θα ισχύσει αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη».

    Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ηλεία

    «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά».

    Στο δημογραφικό πρόβλημα αναφέρθηκε πρόσφατα μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς, η χώρα μας καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στις γεννήσεις, όμως με τις κατάλληλες πολιτικές που μπορούμε να ανατρέψουμε τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα. Να σταθούμε δίπλα στις νέες μητέρες, να σταθούμε αρωγοί στα νέα ζευγάρια ούτως ώστε να μπορούν να συνδυάζουν τις επαγγελματικές με τις οικογενειακές υποχρεώσεις και να ενισχύσουμε τα προγράμματα εξασφάλισης στέγης. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά διότι η υπογεννητικότητα επιφέρει οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ενώ την ίδια ώρα ο πληθυσμός των γειτονικών χωρών αυξάνεται, κυρίως από ανατολή και νότο».

    Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ηλεία

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελένη Ράντου για Δάνη Κατρανίδη: «Πάλεψες σαν θηρίο, ξεκουράσου»

    Πενθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος για την απώλεια του Δάνη Κατρανίδη....

    Νεκρό μοσχάρι στη θάλασσα και στους Παξούς – Είχαν βρεθεί άλλα δύο στη Λευκάδα (ΦΩΤΟ)

    Μετά τα δύο μοσχάρια τα οποία ξεβράστηκαν στις παραλίες...

    Νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τον συνεργό στην δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου

    Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου στις αρχές...
    Best Shop