Οταν βγαίνουμε για περπάτημα στην Πάτρα, καλό είναι να κάνουμε πρώτα το σταυρό μας. Αυτό είπε ατύπως, μεταξύ σοβαρού και αστείου στην «Πελοποννησο», υπηρεσιακός παράγοντας, για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς είναι.
Το θέμα ωστόσο, είναι εξαιρετικά σοβαρό για να κάνει κανείς αστεία, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει τμήματα από κτίρια να υποχωρούν λόγω της φθοράς του χρόνου ή από καταπονήσεις σεισμών και να πέφτουν στο πεζοδρόμιο, πάνω σε αυτοκίνητα και ακόμα χειρότερα, πάνω σε κεφάλια περαστικών, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο.
Προ ημερών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν 9.500 ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια καταγράφηκαν από τους δήμους, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια.
Για την αντιμετώπιση των κτιρίων αυτών το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα δαιδαλώδες και πεπαλαιωμένο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη.
Η «Π» αναζήτησε στοιχεία από αυτή την λίστα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και έκπληκτη διαπίστωσε ότι η Πάτρα, απουσίαζε μυστηριωδώς. Στην πρόσκληση που είχε απευθύνει από καιρό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταγραφή αυτών των κτισμάτων, είχαν ανταποκριθεί 111 από τους 330 δήμους της χώρας. Από την Αχαΐα, στοιχεία έδωσαν ο δήμος Αιγιάλειας (83 ετοιμόρροπα κτίσματα) και ο δήμος Ερυμάνθου (12 ετοιμόρροπα). Οχι όμως η Πάτρα. Γιατί;
Το ερώτημα απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, ο οποίο δεν μπόρεσε να απαντήσει με σαφήνεια. Ισως γιατί και ο δήμος δεν γνωρίζει πόσα είναι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης, όπως δήλωσε ευθαρσώς ο ίδιος.
Προφανώς, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος -σίγουρα εκατοντάδες- λόγω της παλαιότητας του κτιριακού αποθέματος και των ζημιών που έχει υποστεί η πόλη κατά καιρούς από σεισμούς.
Η αρμόδια επιτροπή χαρακτηρισμού των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια μερικές δεκάδες πράξεις στην Πάτρα, αλλά, πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι στην έδρα της επιτροπής, που βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υπάρχουν ολόκληρες ντουλάπες με αποφάσεις κατεδαφίσεων τις οποίες δεν έχει ανοίξει κανείς, εδώ και πολλά χρόνια.
«Κοιτάζουν μόνο τις πρόσφατες περιπτώσεις» ανέφερε υπηρεσιακός παράγοντας στην «Π» που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Εκτιμάται όμως ότι, τουλάχιστον 500 κτίρια στην Πάτρα, ίσως και περισσότερα, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμόρροπου, αλλά, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα, αν δεν κάτσει κάτω και να καταγράψει λεπτομερώς την κατάσταση, βάσει των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
Ισως μια εικόνα κατά προσέγγιση, μας δίνει ο αριθμός των 4.000 ακινήτων που εκκρεμούν στο Κτηματολόγιο Πάτρας ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα από αυτά, είναι εγκαταλειμμένα εδώ και δεκαετίες, με ιδιοκτήτες που έχουν φύγει από τη ζωή ή βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει σε κατάσταση ετοιμόρροπου.