Ανατροπές στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» – Πώς ο Χάαλαντ πήρε τα «σκήπτρα» του Εμπαπέ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Έχασε τα «σκήπτρα» του ακριβότερου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη ο Κιλιάν Εμπαπέ από τον Έρλινγκ Χάαλαντ από το καλοκαίρι, μα όχι μόνο: βλέπει, τώρα, την διαφορά του από τον Νορβηγό διεθνή σταρ της Μάντσεστερ Σίτι να εκτινάσσεται στα 28,4 εκατ. ευρώ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η διαδικασία των αποτιμήσεων στο «χρηματιστήριο» των γηπέδων του κόσμου δεν σταματά σχεδόν ποτέ και πολλές φορές οι διακυμάνσεις στις τιμές των σταρ του αθλήματος επιφυλάσσουν εκπλήξεις και ανατροπές. Ευχάριστες για κάποιους, δυσάρεστες για άλλους.

    Για τον Οκτώβριο του 2023, τα επικαιροποιημένα στοιχεία του… ταμπλό δείχνουν ότι η τιμή του 24χρονου Γάλλου γκολτζή της Παρί Σεν Ζερμέν έχει μειωθεί στα 167,7 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να υποχωρεί στην 2η θέση του πίνακα, ενώ ο 23χρονος Σκανδιναβός ανταγωνιστής του (και καλός φίλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο) σκαρφάλωσε αντιθέτως στα 196,1 εκατ. ευρώ. Επίδοση η οποία μάλλον αποτελεί ρεκόρ, τουλάχιστον για τους τελευταίους αρκετούς μήνες.

    Ανατροπές στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» – Πώς ο Χάαλαντ πήρε τα «σκήπτρα» του Εμπαπέ

    Διόλου συμπωματικό, ότι και η ομάδα του Χάαλαντ, πρωταθλήτρια Αγγλίας και κάτοχος του τροπαίου στο Champions League, η Σίτι του Άραβα κροίσου σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν από το Άμπου Ντάμπι, άφησε πολύ πίσω της τα άλλα «θηρία» με market value 1,422 δισ. ευρώ, όταν η 2η Άρσεναλ φτάνει τα 1,186 δισ. ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης κατατάσσεται μόλις 3η με 1,177 δισ. ευρώ και έπονται 4η Παρί Σεν Ζερμέν με 1,165 δισ. ευρώ, 5η η Τσέλσι με 1,046 δισ. ευρώ, 6η η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1,024 δισ. ευρώ, 7η η Μπάγερν Μονάχου με 1,020 δισ. ευρώ, 8η η Λίβερπουλ με 1,013 δισ. ευρώ, 9η και… καταϊδρωμένη η Μπαρτσελόνα με 1,008 δισ. ευρώ και 10η Τότεναμ με 806 εκατ. ευρώ.

    Απαραίτητη διευκρίνιση, ότι οι συγκεκριμένες αποτιμήσεις αφορούν την αθροιστική αξία των παικτών του φετινού ρόστερ του κάθε συλλόγου και δεν απεικονίζει τα συνολικά εμπορικά μεγέθη τους ως brands της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας», καθώς εκεί οι αριθμοί είναι άλλοι και τα… δισ. γίνονται περισσότερα.

    Ωστόσο, οι ίδιοι οι άσσοι της κάθε ομάδας δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της και η αξία τους προστίθεται σε αυτή των υπολοίπων assets, συμπεριλαμβανομένης της άυλης αξίας κάθε ποδοσφαιρικού brand.

    Ανατροπές στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» – Πώς ο Χάαλαντ πήρε τα «σκήπτρα» του Εμπαπέ

    Αν λοιπόν ο Χάαλαντ έβαλε στα «δίχτυα» τον Εμπαπέ και τα άλλα «αστέρια», αντίστοιχο επιχειρηματικό «γκολ» πέτυχε και η Μάντσεστερ Σίτι, ανοίγοντας την οικονομική απόστασή της από τον 2ο στα 236 εκατ. ευρώ, πάντα για τον μήνα Οκτώβριο του 2023, όπως προκύπτει και από τους παρατιθέμενους πίνακες (Πηγή: Football Benchmark).

    Πίσω από τους Χάαλαντ και Εμπαπέ στη νέα λίστα των ακριβότερων ποδοσφαιριστών της γης ακολουθούν ο Βινίσιους jr. της Ρεάλ (163,5 εκατ. ευρώ), ο συμπαίκτης του Τζουντ Μπέλιγκχαμ (153,9 εκατ. ευρώ), ο Τζαμάλ Μουσιάλα της Μπάγερν (144 εκατ. ευρώ), ο Μπουκαγιό Σακά της Άρσεναλ (137,7 εκατ. ευρώ), ο Γκάβι της Μπαρτσελόνα (135,6 εκατ. ευρώ), ο Φιλ Φόντεν της Μάντσεστερ Σίτι (129,3 εκατ. ευρώ), ο Πέδρι της Μπαρτσελόνα (125 εκατ. ευρώ) και ο Βίκτορ Όσιμεν της Νάπολι (118,5 εκατ. ευρώ).

    Όπως γίνεται αντιληπτό, «εξαφανισμένοι» είναι από το Top-10 (και λόγω ηλικίας οι δυο πρώτοι) οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, μετά την φυγή τους από την Ευρώπη…

    Με τα μάτια των κροίσων

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Billionaires της λίστας Forbes, επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς και μεγάλοι επιχειρηματίες που ηγούνται «κολοσσών» σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, καταβάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιρικών σταρ πρώτης γραμμής με διπλό στόχο:

    την δόξα και το… χρήμα μέσω της απόσβεσης αυτών των δαπανών, που σε πολλές περιπτώσεις φέρνουν «χρυσά» έσοδα και κέρδη, ανάλογα και με τις αγωνιστικές επιδόσεις των ομάδων τους.

    Ανάμεσα τους, εκτός του σεΐχη Μανσούρ της Σίτι και του ομολόγου του στην Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί από το Κατάρ, ο Ισπανός μεγαλοκατασκευαστής πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι της οικογένειας Γκλέιζερ ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ και ο συμπατριώτης τους billionaire Σταν Κρόνκι της Kroenke Sports & Entertainment στην Άρσεναλ, ο διάδοχος του Ρώσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον θώκο της Τσέλσι Αμερικανός επίσης δισεκατομμυριούχος Τοντ Μπέλι, ο Τζον Χένρι της Fenway Sports Group στην Λίβερπουλ από τις ΗΠΑ με αρκετά δισ. και αυτός στο χαρτοφυλάκιό του, το ίδιο ο Βρετανός Τζο Λιούις της ENIC στην Τότεναμ και τέλος οι πρόεδροι των Μπαρτσελόνα ο Ισπανός δικηγόρος Χουάν Λαπόρτα και Μπάγερν ο Γερμανός businessman πρώην CEO της Adidas Χέρμπερτ Χάινερ.

    Ανατροπές στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» – Πώς ο Χάαλαντ πήρε τα «σκήπτρα» του Εμπαπέ

    Θέλουν, σαφώς, να βλέπουν τις αποτιμήσεις των ρόστερ που πληρώνουν να ανεβαίνουν, κάτι που διευκολύνει και τις συναλλαγές τους σε όλα τα επίπεδα, μη εξαιρουμένων των συμφωνιών με χορηγούς.

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα, τελεί υπό πώληση από πέρσι, με την πιθανότητα παραχώρησης μειοψηφικού ποσοστού να κερδίζει έδαφος, ενώ η Λίβερπουλ έδωσε μερίδιο των μετοχών της τον Σεπτέμβριο στο αμερικανικό επενδυτικό fund Dynasty Equity.

    Στο μέτωπο των μεταγραφών εξακολουθεί να υφίσταται μια… χαραμάδα ελπίδας για την Παρί για να μην χάσει το επόμενο καλοκαίρι τον Εμπαπέ ως ελεύθερο (άρα και τα λεφτά της) εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες που τον στέλνουν στην Ρεάλ, αν και το ενδεχόμενο πώλησής του (σε τιμή αντίστοιχη της αποτίμησής του) τον Ιανουάριο θα θεωρηθεί «θαύμα».

    Μικρότερο θεωρούν κάποιοι το «θαύμα» να μείνει ο Γάλλος στο Παρίσι. Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν τόσο ασταθή, που διστάζουν να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά για οποιαδήποτε εξέλιξη…

    Ανατροπές στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο» – Πώς ο Χάαλαντ πήρε τα «σκήπτρα» του Εμπαπέ

    Η μεγάλη πρωτιά της Νότιγχαμ

    Οι αναλυτές της ποδοσφαιρικής αγοράς επισημαίνουν το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα 9 ρόστερ με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ, ένα παραπάνω σε σύγκριση με ότι ίσχυε τον περασμένο Ιούλιο μετά την προσθήκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Οι μεταγραφές του καλοκαιριού και ορισμένες αναθεωρήσεις, δημιούργησαν νέα δεδομένα.

    Στην κορυφή της αγοράς παραμένει η βρετανική Premier League σε αξίες, αφού περίπου οι μισές ομάδες της (9) διαθέτουν αποτίμηση πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν υπάρχουν μόνο 10 σε όλα τα άλλα πρωταθλήματα των Big 5, σε Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.

    Άλλη μια απόδειξη, η παρουσία της ιστορικής Νότιγχαμ Φόρεστ στις πρώτες θέσης της κατάταξης των ομάδων που κατάφεραν να εκτοξεύσουν την αξία τους από τον Ιούλιο του 2023.

    Από πλευράς ευρωπαϊκών συλλόγων μάλιστα πέτυχε το ρεκόρ αύξησης στην αποτίμησή της, κατά 110 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του Football Benchmark!

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Caroline Darian: «Θέλω να πεθάνει στη φυλακή» λέει η κόρη του Ντομινίκ Πελικό

    Ήταν 20:25 το βράδυ της Δευτέρας του Νοεμβρίου του...

    Σοκαριστικές μαρτυρίες για την απόπειρα δολοφονίας της 79χρονης από τον σύζυγό της – «Την βρήκαν μαχαιρωμένη στο πάτωμα»

    Ηλικιωμένος στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να σκοτώσει τη σύζυγό του με κουζινομάχαιρο....

    Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό στον Απόλλωνα κόντρα στον Ιόνιο ΦΩΤΟ

    Παίζοντας σοβαρά στο β΄μέρος ο Απόλλων BSS επικράτησε 85-68...

    Φωτιές στο Λος Άντζελες: Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο πλευρό των πληγέντων – «Δεν ήρθαν εδώ για να διαφημιστούν, ήρθαν για να εργαστούν»

    Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επισκέφτηκαν τους πληγέντες από τις καταστροφικές...
    Best Shop