πόγευμα της Δευτέρας – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για τη χαμένη υπερηφάνεια εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι προεδρικοί ζητούσαν «εδώ και τώρα» διαγραφές, άλλοι κοντά στους προεδρικούς και οι ενδιάμεσοι καλούσαν σε καταλλαγή, ο Γιώργος Σταθάκης κουνούσε μαντήλι, ο Παύλος Πολάκης επικροτούσε με το γνωστό πολιτικό στυλ την απόφαση Κασσελάκη να μην παραστεί στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη στον «Ελληνικό Κόσμο» και που «τα έριξε» στις ευθύνες του για το δημόσιο χρέος, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε παραπομπή στο Πειθαρχικό της Έλενας Ακρίτας και άλλων δύο βουλευτών, ενώ στην …εξαγωγή κρίσης εκτός τειχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντούσαν στον αρχηγό της Κουμουνδούρου με «εικόνες» για το χρέος, επιστρέφοντας στον αποστολέα τις επιθέσεις.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εν μέσω συναντήσεων στις Βρυξέλλες επιχείρησε να κρατήσει ψηλά το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση. «Μαθήματα Ιστορίας προς τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα. Από το 1995 ως το 2015 το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε! Αυξήθηκε κατά 200 δισ.! Το ότι η χρεοκοπία της χώρας επιτέθηκε εναντίον μου χθες, είναι τιμή για μένα», είπε απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη προσπαθώντας να μιλήσει για σύμπλευση απόψεων της εποχής Σημίτη με τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όσες φορές και να προσπαθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μας, τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσαν στη χώρα μας, το κλείσιμο των τραπεζών και η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στη σύγχρονη ιστορία φέρουν τη σφραγίδα του κόμματός του», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Κασσελάκη, έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθούν και βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα του παρόντος μιλώντας με όρους μέλλοντος. Αφήνουμε σε εσάς τον ρόλο του εκφραστή της ρητορικής του χθες, της τοξικότητας και της παραπληροφόρησης».
Βλέποντας την ανάρτηση Κασσελάκη με τον πίνακα και τα νούμερα για το χρέος μέχρι το 2015, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας πήρε το … όπλο του και σημάδεψε και προς την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Εκλαμβάνουμε την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως αυτοκριτική για τη σύμπλευση του κόμματός του με την καραμανλική συνιστώσα της χρεοκοπίας της χώρας», τόνισε ο κ. Γλαβίνας ο οποίος με τη δική του ανάλυση υποστήριξε συγκεκριμένα: «O κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει άθελά του την ιστορική αλήθεια.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη παρέδωσε το 2004 τη χώρα με δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 95%, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή άφησε πίσω της έναν εκτροχιασμένο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 127% και θηριώδη “δίδυμα ελλείμματα” (δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 15% και εξωτερικό έλλειμμα ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως)».
Η Ομπρέλα εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους εσωκομματικούς επικριτές της έβαλε στο … μάτι τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, την οποία κατηγορεί για δεξιά απόκλιση και την στέλνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να πράξει, όσα προβλέπει το καταστατικό. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε για την ακρίβεια στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, την κυρία Ακρίτα επειδή στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Ψυχικό στήριξε τον υποψήφιο της ΝΔ και όχι τη Μαρία Αποστολάκη, που είχε το επίσημο χρίσμα της Κουμουνδούρου.
Αντιδρώντας, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές κατά της ΝΕΒΑ, επισημαίνοντας ότι είναι στην «Ομπρέλα» και ότι, στην ίδια ανακοίνωση, ζητούν από τον Στέφανο Κασσελάκη να μην προχωρήσει στις διαγραφές των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα.
Παράλληλα, όσον αφορά στο αυτοδιοικητικό σκέλος, παρατηρεί με νόημα: «Πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών. Σε μάς τους κατοίκους πέφτει άμεσα λόγος για τη γειτονιά μας και τη γειτονιά των παιδιών μας […] Όταν ορίζουμε κομματικούς υποψήφιους, καλά θα κάνουμε από εδώ και μπρος να παίρνουμε ένα τηλεφωνηματάκι τους τοπικούς βουλευτές που, όσο να πεις, ξέρουν τα “ντόπια” καλύτερα».
Η Επιτροπή Δεοντολογίας έλαβε και άλλη επιστολή- από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει χαρακτηριστικά για την Έλενα Ακρίτα, τη Νίνα Κασιμάτη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη:
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος που στρέφονται σε πολλές περιπτώσεις κατά καταστατικών ρυθμίσεων και ηθικών αξιών, ταυτοτικών θέσεων και στρατηγικών επιλογών του κόμματος, χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν (περιπτώσεις Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, άρθρο 6 παράγραφος (η), Ευάγγελος Αποστολάκης άρθρο 6 παράγραφος (η) και άρθρο 36 παράγραφος 3 ).
Ταυτόχρονα, ο δημόσιος διάλογος κυριεύεται από δηλώσεις τοξικές και απαξιωτικές προς μερίδα συντρόφων και συντροφισσών. Ενώ η μάχη απέναντι στη δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας, υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημοσίου λόγου, δημιουργώντας έτσι, διαφορετική κατεύθυνση από την αντιδεξιά επιλογή του κόμματος».