ΠΑΤΡΑ: Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ

    Ημερομηνία:

    Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Πάτρα αναγορεύτηκε χθες, Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος σε ειδική τελετή στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος μετά από εισήγηση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.

    ΠΑΤΡΑ: Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ
    Ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος φορώντας την τήβεννο με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, τον Εμμανουήλ Κουτούζη, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και τον αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Δημήτρη Φιλιππή.

    Ο καπετάνιος ως ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης με κύριο σκοπό την διάδοση της ελληνικής γλώσσας μίλησε για την αμφίδρομη σχέση Ναυτιλίας με την Οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού.

    Είπε λόγια καρδιάς: «Προσωπικά, ποτέ δεν ανέμενα η ζωή να είναι τόσο γενναιόδωρη μαζί μου και να με ανταμείψει με τόσα πολλά και καλά, για την απόφαση μου να αφιερώσω την ζωή μου στην ναυτιλία: Στη μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων, για την οποία όλοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι» και συνέχισε:

    Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε η θάλασσα να εκπληρώσω το πάθος μου για να ταξιδέψω σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, να γνωρίσω τον κόσμο και τους ανθρώπους της κάθε φυλής, πολιτισμού, θρησκείας, οικονομικής και κοινωνικής τάξης και πολιτικών συστημάτων. Αποτέλεσμα αυτής την περιπλάνησης είναι αυτό που δημιουργήσαμε και σήμερα εκπροσωπούμε ως οικογένεια, ως όμιλος εταιρειών μαζί με τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στη θάλασσα και στη στεριά».

    ΠΑΤΡΑ: Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ
    Ο καπετάνιος με την υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, τον γγ του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέα Τζόρα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Ως ιδρυτής του Ιδρύματος Μαρία Tsakos στην Ουρουγουάη έκανε μία αναδρομή: «Είπα δημιουργήσαμε και σκέφτηκα, πως τούτο ακούγεται και είναι εγωιστικό. Μάλλον κληρονομήσαμε θα πρέπει να είναι η έκφραση, αφού ακόμα και πριν από τους φυσικούς και πρόσφατους προγόνους και μέντορας μας, η θάλασσα αυτή καθ’ αυτή, είναι η πρώτη ξελογιάστρα. Η θάλασσα, που μέσα από το DNA μας διαφεντεύει τη μοίρα μας , μαζί με τ’ άλλα αλμυρά συστατικά, ιδρώτα και δάκρυ.

    Αυτή η περιπλάνηση με έφερε και εμένα σαν ναυτικό μέχρι τη μακρινή Ουρουγουάη, οπού με συγκίνηση διαπίστωσα ότι η χώρα αυτή κατοικείται όχι απλώς από φιλέλληνες αλλά από ελληνολάτρες. Από εκεί και πέρα το έδαφος ήταν έτοιμο, γόνιμο, πρόσφορο και διψασμένο για καθετί ελληνικό.

    Συλλογίζομαι, ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα δύο κυρίαρχων εννοιών, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ποντοπόρου ναυτιλίας, που έχουν διαμορφώσει την ανθρώπινη ιστορία και συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο μας».

    Ο καπετάν Παναγιώτης έκανε ειδική αναφορά στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα:  «Τα Πανεπιστημιακά μας ιδρύματα είναι φορείς που μεταλαμπαδεύουν αυτόν τον πολιτισμό. Το Πανεπιστήμιο σας στην 30ετή και πλέον καινοτόμα λειτουργία του, ως Ανοικτό Ίδρυμα προσφέρει προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς, εκπαίδευση σε ένα ευρύ φάσμα φοιτητών αγκαλιάζοντας την ιδέα της ανοιχτής πρόσβασης στην γνώση και στην παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε ένα ευρύ κοινό, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του.

    Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως Ίδρυμα Ανοικτό συνδέεται άμεσα με τον ανοικτό ελληνικό πολιτισμό και τις πελώριες, ανοικτές θάλασσες.

    Οι θάλασσες είναι ανοικτές σύμβολο της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, επιτρέποντας στα πλοία να πλέουν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, διευκολύνοντας το εμπόριο και την ανταλλαγή πολιτισμών και ιδεών».

    ΠΑΤΡΑ: Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ
    Επίδοση της Αναγόρευσης από τον Εμμανουήλ Κουτούζη, Κοσμήτορας της Σχολής

    Και κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε:  «Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω ότι το Ίδρυμα μας- Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης- άμεσα προσφέρει υποτροφίες σε όλους του εργαζομένους, τους απόφοιτους και εκπαιδευτικό προσωπικό του εν Χίω, Πρότυπου, Μη Κερδοσκοπικού, Επαγγελματικού Λυκείου, «ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ», οι οποίοι θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν θεματικές ενότητες του Πανεπιστημίου σας” για να πει και κάτι ακόμα:

    «Στην επιθυμία μου να γεράσω αεί διδασκόμενος, σας δηλώνω, ότι ένας από τους υποψηφίους θα είμαι και εγώ στη θεματική ενότητα σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό” και προσέθεσε γελώντας και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους καθηγητές: “Βέβαια θα τα κάνω όλα αυτά με τ η δική σας βοήθεια και επιείκεια.»

    Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ακαδημαϊκές διακρίσεις καθώς αποδίδεται σε προσωπικότητες διεθνούς ή εγνωσμένου κύρους με σημαντικό έργο και προσφορά που έχουν πετύχει την αναγνώριση για την εξαιρετική προσφορά τους σε διάφορους τομείς καθώς και στην ευρύτερη κοινωνία. Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το Πανεπιστήμιο μας καθώς μέσω της τελετής αναγόρευσης του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, εκτός από την αναγνώριση της συνολικής προσφοράς και του έργου μίας εξαιρετικής και εμβληματικής προσωπικότητας, επιβεβαιώνεται η συνεχής προσπάθεια του Ιδρύματος μας για ανάπτυξη και εξέλιξη στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού» και συνέχισε:

    «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς διότι με τον αξιότιμο καπετάν Παναγιώτη Τσάκο μπορούμε πλέον να ανοίξουμε και εμείς τα πανιά μας σε καινούργια ακαδημαϊκά και ερευνητικά μονοπάτια όπως είναι αυτά της Λατινικής Αμερικής αφού διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα.

    ΠΑΤΡΑ: Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ
    O Παναγιώτης Τσάκος με με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Ιωάννη Καλαβρουζιώτη

    Ο καπετάν Παναγιώτης είναι λάτρης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και έτσι ίδρυσε το 1978 το ίδρυμα Μαρία Τσάκος στην Ουρουγουάη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει τιμηθεί διεθνώς».

    Ο Εμμανουήλ Κουτούζης , Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών είπε μεταξύ άλλων:

    «Καλοσορίζουμε στη Σχολή μας έναν άνθρωπο ο οποίος με το έργο το έχει προωθήσει με τρόπο θαυμαστό τους δύο επιστημονικούς πυλώνες. Τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. Αυτά τα δύο είναι η ταυτότητα στης Σχολής μας. Προηγουμένως με ρώτησε στα παρασκήνια γιατί τον επιλέξαμε. Και του είπα ότι ο πρώτος Επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής θα έπρεπε να υπηρετεί αυτούς τους δύο πυλώνες. Και ο καπετάνιος υπηρετεί με συνέπεια αφοσίωση και αποτελεσματικότητα τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση παράλληλα βεβαίως με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

    ΠΑΤΡΑ: Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ
    Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος με τον δημοσιογράφο του newmoney Μηνά Τσαμόπουλο και τον Πρόεδρο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιωάννη Καλαβρουζιώτη

    Οι 5 αλήθειες για την ελληνική ναυτιλία

    Την παρουσίαση του έργου του καπετάνιου έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Δημήτρης Φιλιππής. Στάθηκε ιδιαίτερα στη φράση του Παναγιώτη Τσάκου ότι «συμβαίνουν ιστορικά παράδοξα τα οποία η ιστορία τελικά δεν θα τα συγχωρήσει». Είπε ο Δημήτρης Φιλιππής:

    «Τα συνοψίζω και τα απαριθμώ τα παράδοξα όπως τα αξιολόγησα από συνεντεύξεις και ομιλίες του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου:

    α) θεαματική αύξηση των ελληνόκτητων πλοίων από 1.000 τη δεκαετία του ‘60 σε 5.000 σήμερα.

    β) αντίστροφη διαρκής και θεαματική μείωση των Ελλήνων ναυτικών από 140.000 εκείνη τη 10ετία στους ούτε 20.000 σήμερα,παρά την εντυπωσιακή αύξηση των απολαβών τους και τη λιγότερη διάρκεια των σημερινών ταξιδιών -μπάρκων

    γ) κατ’ αντιδιαστολή, θεαματική αύξηση των αλλοδαπών ναυτικών απασχολούμενων σε ελληνικά πλοία, ο συνολικός αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 200.000.

    δ) Ως αποτέλεσμα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας προοδευτικός αφελληνισμός της ναυτιλίας μας με αντίστοιχη βαθμιαία απώλεια της ναυτοσύνης από τον εθνικό κορμό

    ε) Τέλος, διαπιστώνεται μία ασύγγνωστη παθητικότητα και άγνοια του κινδύνου όλων των εμπλεκόμενων ήτοι , πολιτείας-κοινωνίας- εφοπλισμούς-ναυτεργασίας».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος

    Από την πολιτική κατάσταση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις...

    Τροχαίο στις Σέρρες: Νεκρός ο 15χρονος οδηγός του αυτοκινήτου

    Τη ζωή του έχασε ο 15χρονος, ο οποίος μέχρι...

    ΘΡΗΝΟΣ: “Εφυγε” μόλις στα 32 η Ουρανία Πλιάτσικα

    Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 32 της χρόνια...

    Επιχείρηση «ΤΑΛΩΣ»: Δίωξη κατά πέντε ατόμων για παιδική πορνογραφία

    Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε επιχείρηση με την...
    Best Shop