Οξύνεται η ένταση κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι κολεγίων οφείλουν να εγγράφονται εντός μηνός από την αίτησή τους στα επαγγελματικά επιμελητήρια, όπως το Τεχνικό (ΤΕΕ) και το Οικονομικό (ΟΕΕ). Το ΕΜΠ τάχθηκε κατά της απόφασης της υπουργού, συντασσόμενο με την αντίδραση του τεχνικού κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξε σχεδόν ομόφωνη απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών», ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της ρύθμισης. Από την άλλη, και η Σύνοδος Πρυτάνεων πήρε σαφείς αποστάσεις από την πρόταση της κ. Κεραμέως για ίδρυση σώματος προστασίας των ΑΕΙ που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «πιστή στην αποστολή της εδώ και 18 μήνες, για εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη το βράδυ “τα ρέστα της”. Με εκπρόθεσμη τροπολογία, αιφνιδιάζοντας μέχρι και τους βουλευτές της, υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας (μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.), θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης, οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, ποιότητας κατασκευών, μελετών, υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αφού κριτήριο για σπουδές και εύρεση δουλειάς γίνεται η δυνατότητα πληρωμής ή όχι διδάκτρων στα κολέγια».
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απάντησε χθες ότι «η εν λόγω ρύθμιση συνιστούσε μία εκκρεμότητα της χώρας μας, στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου. Με αυτήν η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις μετέπειτα προειδοποιήσεις, με επόμενο βήμα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς είχε παρατηρηθεί κωλυσιεργία κατά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από τους συλλόγους, εμποδίζοντας τους ενδιαφερομένους να έχουν πρόσβαση στα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα και στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Τι έχει να αντιπροτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση εν προκειμένω, εκτός από ιδεοληψίες, καταστροφολογία και αφορισμούς;»
Ως προς τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η πλειονότητα των πρυτάνεων τάχθηκε (έστω με διαφορετική ρητορική και ένταση) ευθέως κατά της πρότασης του υπουργείου το σώμα προστασίας των ΑΕΙ να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς θα αποτελείται από αστυνομικούς που θα έχουν ανακριτικές αρμοδιότητες. Ενδεικτικό είναι ότι η Σύνοδος δεν σχολίασε το θέμα του Σώματος, ενώ ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της βίας και παραβατικότητας, η Σύνοδος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, ασφάλεια και φύλαξη των ιδρυμάτων. Διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μορφή ενίσχυσης της ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων και ως προς τον χαρακτήρα και τη διοικητική ένταξη του σώματος πανεπιστημιακής φύλαξης. Η πλειοψηφία των μελών της Συνόδου στέκεται θετικά στην πρόταση περί ελεγχόμενης πρόσβασης ιδιαίτερα στους κρίσιμους χώρους των ΑΕΙ. Αναμένουμε την τελική γραπτή εξειδίκευση της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου ως προς τα ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης».
Αναφορικά με την πρόταση του υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, στη Σύνοδο υπήρξε προβληματισμός για το ενδεχόμενο να πληγούν πανεπιστημιακά τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού. Για τον λόγο αυτό, τα ΑΕΙ αναμένουν την αποστολή εκ μέρους του υπουργείου των στατιστικών στοιχείων από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει μελέτη πριν από την τελική τοποθέτησή τους.