«Εν αρχή ην ο σπόρος». Ή καλύτερα οι σπόροι: της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της εμπειρίας που έχει η Nestlé Ελλάς στον καφέ.
Αυτοί είναι οι σπόροι που καλλιέργησαν τη συνεργασία της εταιρείας με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Staramaki, η οποία καινοτομεί δημιουργώντας καλαμάκια από το ίδιο το φυσικό στέλεχος των σιτηρών. Μια συνεργασία που μετρά ήδη τρία χρόνια και περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, τεχνικού εξοπλισμού και ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Το Staramaki, που εδρεύει στο Κιλκίς, έχει βρει έναν μοναδικό τρόπο να αξιοποιεί το υποπροϊόν της πιο διαδεδομένης καλλιέργειας της περιοχής, δηλαδή των σιτηρών, για να παράγει καλαμάκια που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν δημιουργούν απορρίμματα.
Πώς το πετυχαίνει αυτό; Ο Στέφανος Καμπέρης, Επικεφαλής της Κοιν.Σ.Επ Staramaki, μας εξηγεί αναλυτικότερα τη διαδικασία: «Τα στελέχη των σιτηρών, οι κορμοί δηλαδή των φυτών που μένουν στο χωράφι, θερίζονται μηχανικά και συλλέγονται με το χέρι. Στη συνέχεια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας όπου και κόβονται». Η κοπή γινόταν αρχικά με το χέρι, όμως με την στήριξη της Nestlé Ελλάς, το Staramaki έχει πλέον αποκτήσει την πρώτη αυτόματη μηχανή κοπής σιτηρών στον κόσμο, που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της επιχείρησης για να τη βοηθήσει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυναμική. Το προϊόν αλλά και ο τρόπος με το οποίο αυτό παράγεται συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Nestlé για το περιβάλλον, για αυτό και το Staramaki αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας του καφέ Nescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον», για λιγότερο πλαστικό.
Τα προτερήματά του όμως δεν τελειώνουν στον καινοτόμο χαρακτήρα του και στον τρόπο παραγωγής του. Όπως επισημαίνει η Ελένη Καραγιαννίδου, Υπεύθυνη Ποιότητας για το Staramaki: «Αυτό που κάνει το Staramaki μοναδικό είναι ότι δεν μουλιάζει και δεν αφήνει γεύση. Είναι ένα υψηλής απόδοσης προϊόν, το οποίο δεν αλλοιώνει το ρόφημα. Έτσι, αντέχει όσες ώρες χρειαστούμε για να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας κρύο καφέ». Προστατεύοντας την γευστική εμπειρία, το Staramaki συνδυάζεται ιδανικά με τον κρύο καφέ και για αυτό εξάλλου προσφέρεται στις Nespresso Boutiques στη Γλυφάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του και στο χέρι.