Πατάτες Αιγύπτου και ντομάτες Τουρκίας, βαφτίζονται με διάφορα κόλπα ως… ελληνικά προϊόντα, και πωλούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές. Οι έλεγχοι φέρνουν συνεχώς στο φως, ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Για να μπορέσουν τα κυκλώματα να πλασάρουν σαν κυπριακές τις πατάτες Αιγύπτου, τις πλένουν για φύγει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα τους. Η «Γνώμη» έκανε αυτοψία χθες το πρωί στην λαϊκή αγορά των Πρπσφυγικών. Σύμφωνα με παραγωγούς όλοι γνωρίζουν πως κάποιοι επιτήδειοι πηγαίνουν σε ένα ειδικό σημείο, συνήθως στην Πελοπόννησο, ανακατεύουν τις εισαγόμενες πατάτες με χώμα Ελληνικό, γιατί οι πατάτες Κύπρου είναι το χώμα τους πάρα πολύ ψιλό, όπως είναι της Σαχάρας το χώμα και στη συνέχεια τις δίνουν στην αγορά λες και είναι… από την Κ. Αχαϊα! Παραγωγός παραδέχθηκε πως ένας απλός καταναλωτής δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά. Το κόλπο είναι να πάρει στα χέρια του μία πατάτα, να «ξύσει» το χώμα που πιθανόν έχει πάνω και να δει αν έχει διαφορά με το χώμα που έχει «απορροφηθεί» από τον φλοιό της. Αν το χώμα του φλοιού είναι «ξανθότερο», τότε η πατάτα μπορεί και να είναι… Αιγύπτου. Στην λαϊκή αγορά της Πάτρας πάντως οι πατάτες ήσαν ντόπιες και φαινόντουσαν. Μάλιστα κάποιες ήσαν από την Δυτική Αχαϊα και άλλες από άλλο σημείο της χώρας. Ολες όμως ελληνικές. «Ελληνοποιήσεις» δεν γίνονται μόνο στις πατάτες, αλλά και σε άλλα κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι, αναμειγνύουν τις τουρκικές ντομάτες με τις ελληνικές, χωρίς οι καταναλωτές να μπορούν να εντοπίσουν τη διαφορά.
Τις ντομάτες Τουρκίας οι επιτήδειοι τις αγοράζουν με 0,50 λεπτά το κιλό, και τις πωλούν σαν Ελληνικές, από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό. Οσο για τα τιμολόγια; Κάποιοι απατεώνες φροντίζουν και εξασφαλίζουν στον έμπορο που θα πουλήσει στην λιανική και τιμολόγιο υποτιθέμενης αγοράς από Ελληνα παραγωγό. «Στην Ελλάδα όλα μπορείς να τα δεις» δηλώνει στην «Γνώμη» παραγωγός ντομάτας στην λαϊκή της Παρασκευής ο οποίος όπως μας είπε έχει… 40 χρόνια στον πάγκο!