Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μετέβαλε η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους servicers.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σήκωσε το… γάντι που του πέταξε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νίκος Παππάς, συναινώντας να οριστεί ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες, αντικρούοντας την κριτική περί μεγάλης ζημίας. «Στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν την περασμένη 10ετία το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 30,9 δισ. ευρώ και έχει εισπράξει 25,2 δισ. ευρώ από μείωση του δημόσιου χρέους, λόγω κουρέματος των ομολόγων, 3,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα ‘COCOs’ και 1,067 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση, μέχρι στιγμής. Tα δικά μου μαθηματικά λένε ότι το σύνολο 33,4 δισ. ευρώ κέρδος είναι μεγαλύτερο από το 30,9 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση κόστισε στο Δημόσιο 25,5 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να συμμετέχουν έναντι ενός ποσού, πέριξ των τριών δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη ήταν ύψους 8,3 δισ. ευρώ και καλύφθηκε ως επί το πλείστον από ιδιώτες επενδυτές. Τέλος, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ανήλθε σε 5,4 δισ. ευρώ – έναντι 25 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί – με τους ξένους επενδυτές να συμμετέχουν με 5,3 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το Δημόσιο, μετά και τις πρόσφατες συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν, έχει συγκεντρώσει στα Ταμεία του περί το 1,5 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, περίπου 100 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), 300 εκατ. ευρώ από τη UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank και πάνω από ένα δισ. ευρώ από πληθώρα επενδυτών που συμμετείχαν στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Όσον αφορά στα «πακέτα» που απομένουν – δηλαδή, το υπόλοιπο 18% στην ΕΤΕ και το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς – το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει – κατά μέσο όρο και με βάση τις τρέχουσες αξίες – επιπλέον δύο δισ. ευρώ.
«Με τις παρεμβάσεις του κράτους και των κυβερνήσεων σώθηκαν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι καταθέτες, γιατί έμεναν όρθιες οι τράπεζες», σχολίασε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας πως επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2014, η αξία των μετοχών των τραπεζών ήταν 20 δισ. ευρώ. «Επί Βαρουφάκη – Τσίπρα έφτασε στα 675 εκατ. ευρώ. Και ενώ παραλάβαμε τις τράπεζες με αξία 19 δισ. ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2019, σήμερα είναι 37 δισ. ευρώ, η αξία τους, δηλαδή, έχει διπλασιαστεί», πρόσθεσε.
Η παρέμβαση Στουρνάρα
Υπενθυμίζεται πως θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα πήρε πριν από μερικές ημέρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας αφενός, το κόστος που επωμίστηκαν οι τράπεζες από την υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI και αφετέρου, τα έσοδα που έχει λάβει το Δημόσιο από τα μερίσματα λόγω ELA.
«Υπάρχει μια παρεξήγηση. Πολλοί, λοιπόν, βγαίνουν και λένε ‘μα, κοιτάξτε, το Δημόσιο έδωσε 35, 50 δισ. ευρώ μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και θα πάρουμε μόνο 10;’. Λάθος. Μεγάλο λάθος και ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας οφείλω ν’ αποκαταστήσω την αλήθεια. Το Δημόσιο έδωσε γύρω στα 30 με 40 δισ. ευρώ, θα πάρει τώρα πέντε, 10 δισ. ευρώ, πόσα θα πάρει; Τι άλλο, όμως, έχει πάρει; Έχει πάρει τα χρήματα του PSI. Αυτά στοίχισαν στις τράπεζες. Αυτά είναι γύρω στα 50 δισ. ευρώ. Τι άλλο έχει πάρει που δεν το ξέρει ο κόσμος; Έχει πάρει τα τεράστια μερίσματα από την ΤτΕ που έχουν προκληθεί από το ELA. Άρα, λοιπόν, εάν βάλετε τη σούμα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.