Σε Χριστούγεννα μόνο κατ’ όνομα εξελίσσονται τα φετινά, καθώς η αργή αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων και διασωληνώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού αφαιρεί κάθε πατροπαράδοτη πτυχή της εορταστικής τελετουργίας. «Απογυμνώνοντας» την ημέρα των Χριστουγέννων από παραδοσιακά ήθη και έθιμα, επιστήμονες και κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο, αλλά και τις κοινωνικές επαφές κόντρα στα ειωθότα των ημερών, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους σε δρόμους και σημεία εξόδου.
Η στενή, επιδημιολογική επιτήρηση καθόλη τη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαήμερου αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο και στις όποιες αποφάσεις ληφθούν με την εκπνοή του ισχύοντος, περιοριστικού πλαισίου, δηλαδή στις 7 Γενάρη, όποτε και αρχικά είχε προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πέσει το ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια και μετά τις 7 Ιανουαρίου ελπίζουμε να είμαστε σε μία φάση, που να μπορούμε σιγά σιγά να απελευθερώσουμε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Μέχρι τότε θα δούμε» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καθώς αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, ζητώντας προληπτικά την παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Οδηγός ρεβεγιόν
Η πιθανή έλευση τρίτου κύματος ή η αναζωπύρωση του δεύτερου διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο εορταστικό πλαίσιο για τα Χριστούγεννα, βάσει του οποίου:
· στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα
· στις 25 Δεκεμβρίου το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών
· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.
· Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.
· Επίσης, συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.
· Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. «Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά» εξήγησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.
· Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Εκτός από τις οδηγίες του φετινού ρεβεγιόν, με σαρωτικούς ελέγχους της αστυνομίας θα κυλήσει το πρώτο εορταστικό τριήμερο, αυτό των Χριστουγέννων, καθώς πρόστιμα και μπλόκα θα περιμένουν τους δυνητικούς παραβάτες, με τους άνδρες της ΕΛΑΣ να βρίσκονται επί ποδός διαρκώς και σίγουρα στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Κλοιός ελέγχων
«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι»
περιέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως «μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο».
Μυστήρια με μάσκες
Προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα θα είναι και η τέλεση των ιερών ακολουθιών, καθώς η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας προβλέπει:
· Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).
· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.
Συναγερμός στις πύλες εισόδου
Εορταστικές… αλλαγές θα υπάρξουν και για τις αεροπορικές συνδέσεις, τόσο από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και άλλες χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται (από την επικαιροποίηση της notam) ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στην φόρμα PLF. Για να ολοκληρώσουν τον δεκαήμερο αποκλεισμό, οι επισκέπτες υποχρεούνται να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού που ελέγχεται από την αστυνομία.
Παράλληλα, όλοι οι επισκέπτες της Ελλάδας από το εξωτερικό (μεταξύ των οποίων και όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο) ισχύει η υποχρέωση να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.
Παρά την εορταστική «στεγανοποίηση» ενόψει των Χριστουγέννων, ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών απέναντι στην ευλαβική τήρηση των μέτρων θα κρίνει τυχόν επιβολή νέων, λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, «σε σχέση με την ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση την Πρωτοχρονιά να δούμε πρόσθετα μέτρα εφόσον δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες τα Χριστούγεννα η απάντηση είναι απλή: ναι» προειδοποίησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, ανοίγοντας παράθυρο περαιτέρω αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων. Το ενδεχόμενο, άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση των μέτρων ενισχύεται από το γεγονός ότι παρότι «τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», όπως παρατήρησε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Συνεκτιμώντας επίσης το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να κατακτηθεί ένας ικανός βαθμός ανοσίας στον γενικό πληθυσμό από τα εμβόλια, δεν αποκλείεται ούτε η παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων, ούτε η συνύπαρξή τους με τη διαδικασία μαζικού εμβολιασμού. Για το λόγο αυτό, «σχετικά με το πρώτο, το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού, θα το χαρακτήριζα το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2020.
«Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην ισχυρή «αλληλεξάρτηση» μέτρων και εμβολίων για την επικράτηση απέναντι στην πανδημία.