«Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη των Τροφίμων & τη Διατροφή του Ανθρώπου»
6 Δεκεμβρίου 2023
Αμφιθέατρο Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πάτρα
Ενότητα I: Ο Κλάδος της Αγροδιατροφής στο σύγχρονο περιβάλλον
09:30 – 09:40
Χαιρετισμός – Καλωσόρισμα
Ι. Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου & Πρόεδρος ΠΣΕΚ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
09:40 – 09:50
Χαιρετισμός
Φ. Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
09:50 – 10:05
Πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση του Κλάδου της Αγροδιατροφής και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
Μ. Σενετάκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, ΥΠΑΝ
10:05 – 10:20
Αγροδιατροφή: Μία από τις Προτεραιότητες της Έρευνας στη χώρα μας
Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, ΥΠΑΝ
10:20 – 10:30
Η συμβολή της Καινοτομίας στις προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου & οι προοπτικές Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ & Μέλος Συμβουλίου Καθοδήγησης ΕΤΠ
Ενότητα II: Έρευνα & Καινοτομία: Πυλώνες ανάπτυξης του Κλάδου της Αγροδιατροφής
10:30 – 10:45
Παλαιό & Νέο Σύστημα Έρευνας & Καινοτομίας
Κ. Κοκκινοπλίτης, Μέλος Συμβουλίου Καθοδήγησης Ελληνικής ΤΠ
10:45 – 11:00
Εθνική Στρατηγική Έρευνας & Καινοτομίας – Προτεραιότητες στην Αγροδιατροφή
Δρ Ευθύμης Σακελλαρίου, Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού, ΓΓΕ&Κ
11:00 – 11:15
Ελληνική ΤΠ: Προτάσεις για την ενίσχυση των Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας
Δ. Λαδικός, Πρόεδρος Συμβουλίου Καθοδήγησης ΕΤΠ
Ενότητα III: Σύγχρονες Τάσεις στην Επιστήμη των Τροφίμων & τη Διατροφή του Ανθρώπου
11:45 – 12:00
Ενιαία Υγεία – Οι προκλήσεις στον τομέα των Τροφίμων και της Διατροφής μετά την COVID-19 Καθ. Α. Ζαμπέλας, ΓΠΑ & Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
12:00 – 12:15
Εφαρμογή Blockchain στην Βιομηχανία Τροφίμων
Αν. Καθ. Ν. Χωριανόπουλος, ΓΠΑ
12:15 – 12:30
Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας από υποπροϊόντα τυποποίησης Κορινθιακής σταφίδας Α. Μπεκατώρου, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών
12:30 – 12:45
Μοριακά «rapid test» για τον έλεγχο της αυθεντικότητας των προϊόντων αγροδιατροφής
Θ. Χριστόπουλος, Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών & ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.
12:45 – 13:00
Γεωργία Ακριβείας: Oι νέες τεχνολογίες βιομοριακής ανάλυσης υψηλής-απόδοσης στον έλεγχο ποιότητας της καλλιέργειας και του προϊόντος/τροφίμου
M. Κλάπα, ITE/IEXMH
13:00 – 13:15
Εφαρμογές μικροφυκών για επεξεργασία υγρών αποβλήτων-δέσμευση CO2-παραγωγή πρωτεΐνης Δ. Βαγενάς, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών & ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
13:15 – 13:30
Εξασφαλίζοντας Ποιότητα και Ασφάλεια στην Αγροδιατροφή: Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων – IoT
Καθ. Κ. Γιωτόπουλος, Εργαστήριο Eπιχειρηματικότητας & Ψηφιακής Καινοτομίας, Παν. Πατρών
Ενότητα IV: Επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασιών επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς
14:30 – 14:45
SmartAgroHub, ένα κέντρο ικανοτήτων στην ευφυή αγροτική παραγωγή
Καθ. Θ. Μπαρτζάνας, Αντιπρύτανης Καθηγητής ΓΠΑ & Πρόεδρος ΔΣ SmartAgroHub A.E
14:45 – 15:00
Ευρωπαϊκό Έργο PestNu: Ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών έξυπνης γεωργίας σε συνδυασμό με βιολογικές πρακτικέςΔρ Ν. Καπετανάκου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ & Συμβούλιο Καθοδήγησης ΕΤΠ
15:00 – 15:15
Αξιοποίηση έρευνας στη δημιουργία βιώσιμων βιομηχανιών καινοτόμων τροφίμων
A. Ρέζος CEO REZOS BRANDS
15:15 – 15:30
Ανάδειξη και αξιοποίηση της Έρευνας από την Βιομηχανία Τροφίμων
Δρ Κ. Πισσαρίδη, Research Projects Supervisor, ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.
15:30 – 15:45
Έρευνα και Ανάδειξη της Διατροφικής Αξίας της Κορινθιακής Σταφίδας
Δρ. Ε. Κατεχάκη, Υπεύθυνη Ποιότητας Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ)
15:45 – 16:00
Συσκευασία – Έρευνα και Καινοτομία
Ι. Θανασούλια, Αχαϊκά Πλαστικά
16:00 – 16:15
iFUNFoods και NOVoodies δύο επιτυχημένα έργα συνεργασίας ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων χρηματοδοτούμενα από εθνικές προσκλήσεις. Τι διαφορετικό είχαν.
Π. Πανάς, ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
16:15 – 16:30
Συμπεράσματα – Λήξη εκδήλωσης