ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΡΙΟ: “Εφυγε” από την ζωή γνωστός κτηνίατρος και έδωσε ζωή με τον θάνατό του

    Ημερομηνία:

    Δώρα ζωής από έναν επιστήμονα που έφυγε πρόωρα από την ζωή στα 56 του χρόνια. Ο κτηνίατρος  Αρης Παπαδόπουλος έχασε τη μάχη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη  και οι δικοί του άνθρωποι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του. Η επέμβαση για τη λήψη οργάνων ξεκίνησε στις 5 χθες τα ξημερώματα. Ηδη είχαν βρεθεί οι  λήπτες. Η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Ιταλία, οι κερατοειδείς των οφθλαμών θα μεταμοσχευθούν  σε ασθενείς στην Πάτρα και τα άλλα όργανά του μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Μία ακόμη μεταμόσχευση οργάνων έγινε με επιτυχία στο Νοσοκομείο του Ρίου και κάποιοι συνάνθρωποί μας σώθηκαν με τα όργανα ενός συνανθρώπου τους που στάθηκε άτυχος στην ζωή και “έφυγε” πρόωρα. Και ενώ η χώρα μας λόγω των γνωστών “αγκυλώσεων” είναι ουραγός στην Ευρώπη, τα στοιχεία του 2023 εμπνέουν αισιοδοξία. Ο κομβικός ρόλος των Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων στα νοσοκομεία και οι αλλαγές που προωθήθηκαν μετά τη διαμόρφωση του Εθνικού σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση οργάνων έχουν επιφέρει θετικές αλλαγές, με αποτέλεσμα οι ειδήσεις για ανθρώπους που μέσα από το τραγικό γεγονός του θανάτου τους… χαρίζουν ζωή σε αρκετούς συνανθρώπους τους να είναι όλο και πιο συχνές.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναφέρθηκαν στον ΕΟΜ 96 εγκεφαλικοί θάνατοι και ο δείκτης δωρεάς οργάνων (δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού) διαμορφώνεται σε 4,6. Το 2022 είχαν αναφερθεί 177 εγκεφαλικοί θάνατοι και αφαιρέθηκαν όργανα από 69 δότες, ενώ το 2021 οι εγκεφαλικοί θάνατοι που αναφέρθηκαν ήταν 90 και οι δότες από τους οποίους αφαιρέθηκαν όργανα ανήλθαν σε 52. Ο εφετινός δείκτης δωρεάς οργάνων (4,6) είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον του 2021 (4,7), δείχνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη στροφή που παρατηρείται σε σχέση με τη δωρεά οργάνων.

    Η σύγκριση της εφετινής χρονιάς με το 2020, έτος πανδημίας, είναι αναπόφευκτη. Ο αριθμός των δοτών όλο το 2020 ανήλθε σε μόλις 48. Πρόκειται, δηλαδή, σχεδόν για τον ίδιο αριθμό των δοτών που καταγράφεται έως σήμερα, που η χρονιά είναι ακόμη στα μισά.

    Έτος αναφοράς αποτελεί στη χώρα μας το 2008 οπότε και δωρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός οργάνων (98). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το έτος που είχε χαρακτηριστεί από τον βίαιο θάνατο του 22χρονου Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Σαμιτ στη Μύκονο και τη μεγαλειώδη απόφαση των γονέων του να δωρίσουν τα όργανά του στη χώρα μας.

    Ορόσημο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα αποτέλεσαν και θάνατοι συναθρώπων μας από την Δυτική Ελλάδα.  Ο αυξητικός ρυθμός εκτινάχτηκε μετά τη δωρεά οργάνων του 19χρονου Γρηγόρη από το Αγρίνιο, του 22χρονου Δημήτρη από την Πάτρα και άλλων νέων παιδιών που οι γονείς τους έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν ζωή μέσα από τον θάνατο των παιδιών τους.

    Για να κατανοηθεί πόσο σημαντική είναι η μεταμόσχευση είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα ο χρόνος αναμονής για ένα νεφρικό μόσχευμα είναι σχεδόν 9 χρόνια, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι 2 με 3 χρόνια. Ο ένας στους τέσσερις ασθενείς που είναι στην αιμοδιάλυση περιμένοντας για μεταμόσχευση νεφρού θα αποβιώσει μέσα σε ένα χρόνο και το 60% των ασθενών θα αποβιώσουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Σημειωτέον, ότι μόνο το 10% των ασθενών που θα μπορούσαν να είναι στη λίστα αναμονής είναι πράγματι στη λίστα αναμονής για νεφρικό μόσχευμα.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ευλογιά των προβάτων: Υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο;

    «H ευλογιά στα ζώα δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο»,...

    Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Sold out για το μεγάλο ντέρμπι

    «Καρφίτσα» δεν θα πέφτει αύριο το βράδυ στο «Γεώργιος...

    ΛΕΞ: Το χρωστούσε στον Πορτοσάλτε και απάντησε – Έβαλε τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ να μιλά σε καινούριο τραγούδι

    Έναν μικρό χαμό έχει προκαλέσει η νέα δισκογραφική δουλειά...
    Best Shop