Έρχεται το τέλος της δυτικής οικονομικής κυριαρχίας; – Οι προβλέψεις και τα 4 σενάρια του ΟΟΣΑ (γραφήματα)

    Ημερομηνία:

    Ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικών προβλημάτων θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες οι ανεπτυγμένες χώρες -κυρίως της Δύσης, αλλά όχι μόνον αυτές -καθώς θα βλέπουν τον πληθυσμό τους να γηράσκει, τις ανάγκες για κρατικές δαπάνες να μεγαλώνουν και την επιρροή τους στο διεθνές εμπόριο να μειώνεται υπό την πίεση ανταγωνιστών όπως η Κίνα, αλλά και άλλες χώρες.

    Το προβλήματα αυτά, καθώς και τα σενάρια που θα αντιμετωπίσουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ΟΟΣΑ, τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε υπό ελληνική προεδρία στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Τη συνεδρίαση προετοίμασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Παγουλάτος, ενώ προήδρευσε η υπουργός Εσωτερικών, κυρία Νίκη Κεραμέως.

    Οι γεωπολιτικές αλλαγές και η υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και της άμυνας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, θα ασκήσουν πιέσεις για αυξημένες κρατικές δαπάνες και πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

    Η οικονομική πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα από τη γήρανση του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας εργασίας και μείωση του ύψους των συντάξεων. Ταυτόχρονα, το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας θα μεταφέρεται από τη Δύση στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, ενώ η οικονομική σημασία της Αφρικής και η επιρροή της στη διεθνή σκηνή θα ενισχύονται διαρκώς.

    Ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι διεθνείς συναλλαγές θα ενισχύονται σε ένα πλαίσιο πολυμερούς οργάνωσης και διεθνών κανόνων ή, αντιθέτως, θα αναπτυχθούν ανταγωνισμοί, τριβές ή ακόμα και συγκρούσεις.

    Σενάριο 1: Ανάκαμψη της πολυμέρειας και της πράσινης ανάπτυξης. Οι χώρες του ΟΟΣΑ παραμένουν πρωτοπόρες στη διαχείριση της πράσινης μετάβασης και βλέπουν την επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με την υποστήριξη της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε πολυμερείς κανόνες και τις ανοιχτές αγορές.

    Σενάριο 2: Πολυπολικότητα και αναδυόμενες οικονομίες με διεκδικητική συμπεριφορά. Η αργή πρόοδος στη μεταρρύθμιση του πολυμερούς συστήματος και η ταχεία οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών εντείνουν τις προσπάθειες αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης, οδηγώντας σε έναν πολυπολικό κόσμο.

    Σενάριο 3: Διαιρεμένος κόσμος και ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων. Ένας συνασπισμός χωρών και ένα οικοσύστημα διεθνών οργανισμών υπό την ηγεσία της Κίνας ορίζουν δικά τους πρότυπα διεθνών συναλλαγών και συνεργασίας και εξελίσσονται σε σαφή εναλλακτική λύση στον ΟΟΣΑ.

    Σενάριο 4: Αντιπαράθεση και μόνιμη κρίση. Η πολυμερής συνεργασία διακόπτεται, εκδηλώνεται εσωτερική διχόνοια στο εσωτερικό των χωρών. Η κλιματική καταστροφή αναγκάζει τον ΟΟΣΑ να χορηγεί βοήθεια στην παγκόσμια οικονομία.

    Ορισμένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης που αποτέλεσε τη βάση για τη συνεδρίαση της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής είναι τα εξής:

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Η Πάτρα “ντύθηκε” Χριστουγεννιάτικα

    Η Πάτρα «φόρεσε» τα γιορτινά της! Χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια...

    Πρωτοκλήτεια 2024: Εκκλησιάστηκαν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου

    Στο πλαίσιο των ιερών Πρωτοκλητείων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου,...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 27-11-2024

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΗ, ΘΕΙΑ & ΓΙΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ ΕΤΩΝ 98 ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ...
    Best Shop