Ο Ιανουάριος δεν μπήκε τόσο καλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο λόγω των εξελίξεων με τον ανασχηματισμό και τις ανάλογες «γκρίνιες», αλλά και λόγω του «πονοκέφαλου» που έχει προκληθεί σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ με το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Στην Αχαϊα, οι τρεις βουλευτές αγωνιούν για το τι θα συμβεί, κυρίως με το ζήτημα της ενδεχόμενης ζήτησης «κομματικής πειθαρχίας» από την πλευρά Μητσοτάκη. Αν αυτό συμβεί, τότε όποιος δεν ψηφίσει… διαγράφεται! Μέχρι σήμερα από τους βουλευτές μόνο ο Ανδρέας Κατσανιώτης έχει βγει «ξεκάθαρα» και έχει ταχθεί κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως κατά της τεκνοθεσίας, ενώ Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, αν και βρίσκονται πολύ κοντά στην Εκκλησία (ιδιαιτέρως η υφυπουργός Υποδομών) δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως. Δημόσια όμως εκφράστηκε ο 4ος σε σταυρούς πρώην βουλευτής Αγγελος Τσιγκρής ο οποίος μάλιστα έλαβε και τα δημόσια συγχαρητήρια (από άμβωνος) του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβροσίου, για την θέση που πήρε κατά του νομοσχεδίου.
Την ίδια ώρα κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» σε εκκλησίες της Αχαϊας… «δουλεύουν» για λογαριασμό της «Νίκης»! Το κόμμα του Νατσιού και ο τοπικός βουλευτής Σπύρος Τσιρώνης, βλέπουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την βέβαιη κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση στην Βουλή, ως μία καλά ευκαιρία να πείσουν και άλλους από τον χώρο της εκκλησίας, να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και να ψηφίσουν ΝΙΚΗ. Ηδη σε συζητήσεις ακόμη και εντός Ναών… τα αρνητικά σχόλα δίνουν και παίρνουν. Από την πλευρά του πάντως ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, εξέφρασε μεν δημόσια την αντίθεσή του, όμως είναι γνωστό ότι έχει απαγορεύσει σε ιερείς… να κάνουν πολιτική μέσα σε εκκλησίες!
Σε επίπεδοι ηγεσίας κόμματος όλα τα παραπάνω συνεκτιμώνται. Και οι πιθανές αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών και το ΟΧΙ της εκκλησίας, αλλά και η μέσω Νίκης ή Βελλόπουλου «διαρροή» ψήφων προς άλλα κόμματα. Στο τραπέζι του ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο εισηγήσεις. Σύμφωνα με την πρώτη γραμμή σκέψης, ο βέλτιστος πολιτικός χρόνος θα ήταν το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και στοιχεία από τις κυλιόμενες μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου! Ετσι μια σειρά στελεχών συμβουλεύει ότι θα πρέπει πρώτα να περάσει ο κάβος των ευρωεκλογών και στη συνέχεια η κυβέρνηση, να προχωρήσει με την πρωθυπουργική διακήρυξη, την οποία άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε προσδιορίσει επακριβώς ως προς τον χρόνο. Από την άλλη, η δεύτερη εισήγηση ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να παρουσιάσει το νομοθέτημα αυτό σχετικά νωρίς το 2024, ενδεχομένως σε ένα από τα δύο υπουργικά συμβούλια του Ιανουαρίου, παρά τις αντιδράσεις, με δεδομένο ότι όσο επιτείνεται η δημόσια συζήτηση άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, η δημόσια αντίληψη δεν θα βελτιώνεται υπέρ του νομοθετήματος. Ετσι φθάσαμε στην περασμένη Πέμπτη και ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να «παγώσει» χρονικά το θέμα μέχρι όλοι να κατανοήσουν τι πρέπει να γίνει.
Υπό αυτό το πρίσμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης τους συνέστησε «να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο». «Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στη συζήτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιταχύνει τον βηματισμό της για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, είναι αρκετοί και μάλλον η πλειοψηφία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ μένει να φανεί και τι μορφή θα έχει το νομοθέτημα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει και εσωκομματική ενημέρωση, «μασάζ» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πολιτικοί συντάκτες, γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος.
Μένει επίσης να φανεί ποια θα είναι η στάση του Μαξίμου έναντι των υπουργών που επίσης έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Πατρινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε κάνει μια αναφορά στον ΑΝΤ1 που εξελήφθη ως προτροπή για πειθαρχία τουλάχιστον στους υπουργούς, λέγοντας ότι ««δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μην στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της». Στην ίδια συζήτηση είχε πει πως «η κυβέρνηση δεν θα ρωτήσει την Εκκλησία, γιατί… δεν νομοθετεί η Εκκλησία»!