Οργή και απειλές της Κίνας για τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν – «Αναπόφευκτη η ένωση»

    Ημερομηνία:

    Πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε που επικράτησε στην αναμέτρηση που έγινε το Σάββατο και η Κίνα επιμένει στη σκληρή ρητορική του, συντηρώντας της δοαμάχη για ένα σημείο του πλανήτη που μπορεί να εξελιχθεί σε εστία σύγκρουσης.

    Οι εκλογές δεν θα εμποδίσουν «την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

    Στο παρελθόν ο Λαί είχε χαρακτηριστεί από το Πεκίνο «σοβαρός κίνδυνος» επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο.
    Το Πεκίνο δηλώνει ότι επιθυμεί την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, αλλά δεν έχει αποκλείσει καθόλου τη χρήση βίας. Φροντίζει εξάλλου με κάθε τρόπο να πιέζει σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως με πτήσεις σε περιοχές που η Ταϊβάν θεωρεί ότι ελέγχει ή ακόμη και ναυτικά γυμνάσια που κυκλώνουν το νησί.

    Για αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το Πεκίνο θεωρούσε ότι το δίλημμα είναι «μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης». Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με το στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».

    Εν τω μεταξύ, ο Λάι Τσινγκ-τε χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού που άνοιξε μετά τις εκλογές.

    Αναφέρθηκε και «στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», μια έμμεση αναφορά στην Κίνα. Υποσχέθηκε ακόμη να προστατεύσει τη χώρα του «από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

    «Η χώρα θα συνεχίσει στον σωστό δρόμο προς τα εμπρός. Δεν θα γυρίσουμε ούτε θα κοιτάξουμε προς τα πίσω», είπε ακόμη.

    Ο 64χρονος Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) κέρδισε στις εκλογές το 40,2% των ψήφων.

    Ο κύριος αντίπαλός του ήταν ο 66χρονος Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ, το οποίο προτείνει μια προσέγγιση με το Πεκίνο. Έλαβε 33,4% των ψήφων, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Ο τρίτος υποψήφιος, ο 64χρονος Κο Γουέν-τζε του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), έρχεται τρίτος με 26,4%. Παραδέχθηκε και αυτός την ήττα του.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λουκέτο έβαλαν 1.500 φούρνοι – «Διπλασιάστηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος»

    «Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν διπλασιαστεί και από τα 900...

    Ακτή Ελεφαντοστού: Ιπποπόταμος βύθισε πλοιάριο – Αγνοούνται 11 επιβάτες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος

    Αγωνία για την τύχη δεκάδων ανθρώπων που αγνοούνται μετά...

    Επιστρέφει στον Άρειο Πάγο η υπόθεση δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη

    Η Εισαγγελέας Εφετών κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτημα αναίρεσης της απόφασης του Μεικτού...

    Επενδυτές – γίγαντες βάζουν πλώρη για Πάτρα και Κατάκολο: Στην τελική ευθεία για προσφορές

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την παραχώρηση...