Ωστόσο, «το συγκεκριμένο σχολείο δεν εκτίμησε ποτέ την κατάσταση ως κρίσιμη», ανέφερε εκπρόσωπός του, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» προσθέτοντας ότι: «Η διεύθυνση του σχολείου τονίζει ότι η προβολή του θέματος στον Τύπο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στην αρχική του ιστοσελίδα, μαθητές και δάσκαλοι διαμαρτύρονται για την υπερβολική εκπροσώπηση του περιστατικού στα ΜΜΕ».
Λιθοβολισμός για τιμωρία
Όπως αναφέρει το περιοδικό «Focus», επικαλούμενο την εφημερίδα «Rheinische Post» που πρώτη είχε αποκαλύψει το θέμα την περασμένη εβδομάδα, οι τέσσερις μαθητές είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν τον λιθοβολισμό ως τιμωρία για τους «παραβάτες» συμμαθητές τους και είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να χωριστούν τα αγόρια από τα κορίτσια, στις αίθουσες διδασκαλίας όπως και στο μάθημα κολύμβησης. Γι’ αυτούς, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους καθηγητές.
Το προηγούμενο καλοκαίρι, κάποιοι άλλοι μαθητές είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν ανάλογους κανόνες σε γυμνάσιο της Βόννης.
Η σχολική εφημερίδα είχε βγάλει τα άπλυτα στη…φόρα καλώντας τις γερμανικές αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο να αναλάβει δράση. Η Εισαγγελία ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Οι τρεις μαθητές είναι μέλη οικογενειών μεταναστών, ενώ ο ένας είναι Ιταλός.
Αυξήθηκαν τα προβλήματα μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Χέρμπερτ Ρόιλ, δήλωσε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα στα σχολεία, ειδικά όταν οι δάσκαλοι παίρνουν σαφή θέση κατά του αντισημιτισμού χαρακτηρίζοντας το παλαιστινιακό τρομοκρατικό κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση.
«Τότε κάποιοι μαθητές άρχισαν να στρέφονται κατά των δασκάλων τους και να τους χαρακτηρίζουν ως “άπιστους”, υποστήριξε ο Χέρμπερτ Ρόιλ επισημαίνοντας, λόγω του μεταναστευτικού κύματος του 2015, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών.
Ο υπουργός του γερμανικού κρατιδίου κάλεσε επίσης τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν άμεσα με την αστυνομία όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιες συμπεριφορές. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προσπαθεί, με βάση το πρόγραμμα «Wegweiser» (Οδηγός), να προστατεύσει τους νέους από ενδεχόμενη εμπλοκή τους με ισλαμιστικά στοιχεία.
Το 2023 οι υπεύθυνοι του προγράμματος, όπως διευκρινίζει το γερμανικό δημοσίευμα, διαπίστωσαν «αυξημένη ανάγκη ευαισθητοποίησης στα σχολεία».
Από την πλευρά της, η ‘Ανγια Μπέζινγκερ-Στόλτσε, εκπρόσωπος της «Ένωσης Εκπαίδευσης και Επιστήμης» (GEW) έσπευσε να τονίσει στο γερμανικό περιοδικό ότι οι συνάδελφοί της στα σχολεία είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι προκειμένoυ να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις και συχνά δεν έχουν συμπαράσταση από τη διεύθυνση για να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις.