Mε το σχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία να έχει μπει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση και τα κόμματα να παίρνουν θέση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει το νομοσχέδιο την Τρίτη, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου, ώστε μέσα στον Φεβρουάριο να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Η ηγετική ομάδα δεν θέλει να εκκρεμεί άλλο το θέμα και έτσι θα φέρει μία εβδομάδα πιο μπροστά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί εκτός των άλλων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ισότητα του γάμου θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, μετά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή και επανέλαβε ότι σε αυτά τα θέματα, που είναι σημαντικά για πολλούς ανθρώπους, δεν θα πρέπει να διχαστεί η ελληνική κοινωνία και για τον λόγο αυτόν δεν έχει επιβάλει κομματική πειθαρχία. «Μέχρι στιγμής είχαμε μια πολύ υγιή συζήτηση στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι εξηγήσαμε το θέμα της ισότητας του γάμου, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων αυτών των παιδιών, τα οποία υπάρχουν ήδη. Είναι γεγονός. Και στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα νομοθετηθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο σύντομα».
Η Realnews αναδεικνύει τους δέκα βασικούς άξονες της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τι επιδιώκει να λύσει με βάση την ισότητα και τα δικαιώματα των παιδιών. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο:
- Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Ελληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
- Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
- Δεν επεκτείνεται το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, πόσο μάλλον σε ζευγάρια εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο λύνει διαχρονικά ζητήματα, καθώς σήμερα:
- Αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί πάει σε ίδρυμα ή μακρινούς συγγενείς.
- Αν πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν έχει δικαίωμα σε κληρονομιά.
- Αν το παιδί πάει στο νοσοκομείο, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να το φροντίσει.
- Αν χωρίσουν οι γονείς, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν έχει υποχρέωση ανατροφής, ενώ ο αναγνωρισμένος μπορεί να φύγει με το παιδί.
Έτσι, πλέον, αυτά τα παιδιά θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ακόμα λύνει και επιμέρους ζητήματα:
Τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό εντός ομόφυλων οικογενειών δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ή να αναγνωριστούν ως τέκνα, διότι το πιστοποιητικό γέννησής τους αναγράφει ως γονείς δύο συζύγους του ιδίου φύλου και άρα απορρίπτεται η μεταγραφή τους στο ληξιαρχείο. Πλέον, με το νομοσχέδιο, θα αναγνωριστούν γάμοι και παιδιά του εξωτερικού.
Παράλληλα:
- Δεν γίνεται καμία αναφορά στο γονέας 1/γονέας 2 (παραμένει το πατέρας / μητέρα). Ανδρας και γυναίκα παραμένουν τα δύο φύ- λα και δεν ανοίγουν παραθυράκια για μελλοντικές αλλαγές στον αριθμό των φύλων.
- Δεν τροποποιείται το πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει ακόμα μια σειρά άρθρων και μεταβατικές διατάξεις για γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και σύμφωνα συμβίωσης στο εσωτερικό, αλλά και για εργασιακά δικαιώματα.
Να σημειωθεί πως κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στην Πειραιώς, επεσήμαναν, όσον αφορά το θέμα της τεκνοθεσίας, πως καλό είναι τα παιδιά που μπορεί να υιοθετηθούν να είναι σε μια ηλικία που θα μπορούν να καταλάβουν τα δεδομένα και το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν.
Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, μπορεί να γίνουν δεκτές και κάποιες ακόμα προτάσεις, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας της ρύθμισης.