Οι 5 πιο επιτυχημένες ελληνικές startups

    Ημερομηνία:

    Viva Wallet – Ο πρώτος «μονόκερος»

    startups_mesa_3

    Η Viva Wallet είναι ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος», δηλαδή η πρώτη ελληνική startup με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ. Για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλο επίτευγμα είναι αυτό, αρκεί να σκεφτεί ότι μέχρι πριν από τρία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρχαν μόλις επτά «μονόκεροι». Η εταιρεία είναι μια neobank η οποία ιδρύθηκε πριν από 23 χρόνια από τον Χάρη Καρώνη και τον Μάκη Αντύπα ως Realize Α.Ε. Ο προπομπός της Viva Wallet δεν ήταν μόνο η πρώτη ελληνική, αλλά και η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία εναλλακτικών τραπεζικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), η οποία πλέον έχει εξελιχτεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του παγκόσμιου fintech.

    Σήμερα η Viva Wallet αποτελεί πλέον έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό όμιλο με παρουσία σε 24 χώρες και μεγάλο πελατολόγιο. Με κύρια όπλα την τεχνολογία και την καινοτομία, παρέχει υπηρεσίες γύρω από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις: ασύρματα τερματικά πληρωμών, ηλεκτρονικά πορτοφόλια στα smartphones, πληρωμές με QR Codes, πληρωμές για e-shop, συστήματα loyalty, διαχείριση εταιρικών πληρωμών, καταθέσεις και αναλήψεις σε διάφορα σημεία, όπως σούπερ μάρκετ, και όλα αυτά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε 23 χώρες της Ευρώπης.

    Κάποιοι ισχυροί παράγοντες του ελληνικού επιχειρείν, όπως η οικογένεια Λάτση, ο Απόστολος Ταμβακάκης, το fund Hedosophia, είδαν από νωρίς το τεράστιο potential που είχε η Viva Wallet και επένδυσαν όχι μόνο χρήμα, αλλά και -κυρίως- χρόνο και τεχνογνωσία. Και κάπως έτσι, μετά την εξαγορά της Praxia Bank το 2020, που της έδωσε τραπεζική άδεια και αποτέλεσε την κίνηση ματ για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής ομπρέλας, ήρθε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα deals του ελληνικού επιχειρείν. Η είσοδος του τραπεζικού κολοσσού JP Morgan στην εταιρεία (εξαγόρασε το 48,5%) εκτόξευσε την αποτίμησή της μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ.

    Flexcar – Leasing για ιδιώτες

    startups_mesa

    Flexcar που ίδρυσε ο Γιώργος Δεσύλλας καινοτόμησε ανοίγοντας την… πολυπόθητη πόρτα του leasing και στους ιδιώτες. Με την αγορά αυτοκινήτου να αλλάζει, ο κ. Δεσύλλας είδε γρήγορα την τάση και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι έως τότε ήταν ασύμφορο και ουσιαστικά απαγορευτικό για έναν ιδιώτη να αποκτήσει αυτοκίνητο με τα οφέλη της μακροχρόνιας μίσθωσης. Ετσι, αναπτύχτηκε ταχύτατα, επεκτάθηκε εκτός της ελληνικής αγοράς, στην ιταλική και την κυπριακή, και την τελευταία τριετία οκταπλασίασε τον τζίρο της. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης άντλησε 296,6 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμησή της σε κατά τι παραπάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.

    Skroutz – Επανάσταση στο e-μπόριο

    startups_mesa_4
    Oι ιδρυτές της Skroutz, Γιώργος Αυγουστίδης, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Χατζηγεωργίου

    Skroutz ιδρύθηκε το 2005 ως εταιρεία τεχνολογίας από τους Γιώργο Χατζηγεωργίου, Βασίλη Δήμο και Γιώργο Αυγουστίδη, όμως η… μοίρα της ήθελε να αποτελεί μια μέρα το επίκεντρο του ελληνικού retail εμπορίου. Η μέρα αυτή ήρθε στην εποχή της πανδημίας και των lockdowns, όταν η Skroutz είχε τόσες παραγγελίες που τα καταστήματα τα οποία συμμετείχαν στην πλατφόρμα δεν προλάβαιναν να τις διαχειριστούν. Ηταν το τελικό βήμα της καθιέρωσης, καθώς νωρίτερα, το 2020, η Skroutz είχε και αυτή πάρει τον τίτλο του unicorn, με την αποτίμησή της να υπολογίζεται έως και 1,2 δισ. ευρώ όταν ήρθε σε συμφωνία με τη CVC Capital Partners για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού. Πρόσφατα η EveryPay, που από το περασμένο καλοκαίρι έχει περάσει στα χέρια της, έκλεισε συνεργασία με τη μαλτέζικη Finaro.

    Blueground – Το «παιδί-θαύμα»

    startups_mesa_1

    H ελληνική startup που δραστηριοποιείται στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου και, σχεδόν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, τράβηξε πάνω της τα φώτα ως το «παιδί-θαύμα» της ελληνικής startup σκηνής, αφού όλο και περισσότεροι έβλεπαν ότι θα γινόταν ο πρώτος «μονόκερος» του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Ή ότι, τουλάχιστον, η αποτίμησή της θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ έως το 2022. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από γεγονότα την κράτησαν σε καθεστώς soonicorn, καθώς η αποτίμησή της πλησιάζει περίπου τα 900 εκατ. ευρώ μετά την ΑΜΚ της WestCap Group.

    Spotawheel – Aξιοπιστία στα μετα-χειρισμένα I.X

    startups_mesa_2

    Spotawheel είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό startup. Κι αυτό γιατί με τις απάτες των γυρισμένων χιλιομέτρων, των τρακαρισμένων και κλεμμένων αυτοκινήτων που πωλούνταν ως «ελαφρώς μεταχειρισμένα» όλοι ήθελαν -και θέλουν- έναν έμπιστο μηχανικό να ελέγξει γι’ αυτούς γρήγορα, φτηνά και αξιόπιστα το μεταχειρισμένο που σκόπευαν να αγοράσουν.

    Ο ιδρυτής της, Χάρης Αρβανίτης, είχε ξεκινήσει πρώτα με τη startup εξεύρεσης μηχανικών αυτοκινήτων Spotamechanic και την εξέλιξε στη Spotawheel, η οποία σε γλιτώνει από την… ταλαιπωρία και αναλαμβάνει να βρει τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε περισσότερες από 10 χώρες και να τα διαθέσει μέσα από την πλατφόρμα της προς απευθείας αγορά. Η startup έχει γίνει σήμερα το κορυφαίο ελληνικό marketplace αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με την αποτίμησή της να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 εκατ. ευρώ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ: Και η μάνα εναντίον της αλλά… τώρα το θυμήθηκε;

    Εβδομάδα εξελίξεων στην υπόθεση «Μουρτζούκου». Πολύωρη κατάθεση έδωσε στο...

    Άγιο είχε οδηγός σε τροχαίο – Τούμπαρε το ΙΧ – φωτο

    Μεγάλη τύχη είχε οδηγός σε τροχαίο στην Ιόνια Οδό,...

    Διακυβέρνηση Τραμπ: Πώς θα επηρεαστούν Ελλάδα και Τουρκία

    Το πρόβλημα με τις προβλέψεις μπορεί να έγκειται στο...

    EMΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Το μέλλον του Εμπορίου και οι προκλήσεις

    «Το χθες , το σήμερα και το αύριο του...
    Best Shop