Σε παιχνίδι ισορροπίας εξελίσσεται η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ο «λογαριασμός» για τις χώρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη είναι εξαιρετικά υψηλός, αλλά τα οικονομικά οφέλη από την προσέλκυση τουρισμού είναι πιθανό να υπερισχύσουν.
Τώρα, τη σκυτάλη παίρνει στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μετατρέψει τη διοργάνωση σε μία «γιορτή για τον κόσμο». Τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης ξεκινούν από 2.700 ευρώ και οποιοσδήποτε αγώνας κοστίζει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ευρώ, αλλά οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να δώσουν μια άκρως απαραίτητη ώθηση στη γαλλική οικονομία.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία έρευνας ειδικών από το πανεπιστήμιο της Λωζάνης, το έλλειμμα από τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει φτάσει έως και τα 5,7 δισ. δολάρια (στο Μοντρεάλ για τους θερινούς Αγώνες του 1976). Για την Αθήνα για παράδειγμα, το έλλειμμα υπολογίζεται στα 4,3 δισ., ενώ η συνολική αξία της διοργάνωσης έφτασε στα 18,7 δισ.
Ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει το πρόβλημα στην προσέγγιση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία επιλέγει μεταξύ των αιτούντων και επιβάλει όρους για τις υποδομές ή τις τιμές των εισιτηρίων, τους οποίους οι χώρες φιλοξενίας οφείλουν να σεβαστούν και να πληρώσουν. Η ΔΟΕ σηκώνει ένα περιορισμένο οικονομικό βάρος της διοργάνωσης, ενόσω απολαμβάνει σημαντικά έσοδα από τα αποκλειστικά δικαιώματα προβολής.
Απασχόληση
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί όμως να επιδράσουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Η διοργάνωση του Παρισιού για φέτος υποστηρίζει ότι θα κινητοποιηθούν 181.000 θέσεις εργασίας. Βέβαια, το ποσό αυτό περιλαμβάνει και υφιστάμενες θέσεις, οι μισθοί των οποίων είναι πιθανό να παραμείνουν σταθεροί, παρά την αύξηση της κινητικότητας.
Επίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανέκαθεν στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές, οι οποίοι εξ ορισμού δεν πληρώνονται. Παρότι ως εθελοντής μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ορισμένες διοργανώσεις δωρεάν, το κόστος της διαμονής στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι θα είναι δυσθεώρητο.
Σύμφωνα με το Euronews, αισθητή είναι η επίδραση της διοργάνωσης στις ζωές των ντόπιων. Ενδεικτικά, το εισιτήριο του μετρό θα ανέβει προσωρινά στα 4 ευρώ λόγω των ενισχυμένων τουριστικών ροών. Επίσης, η Δήμαρχος του κεντρικού τομέα του Παρισιού, Valérie Pécresse, προέτρεψε τους ντόπιους να δουλέψουν από το σπίτι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Ως αποτέλεσμα, πολλοί σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις άδειές τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο. Στο Λονδίνο, το Πεκίνο και το Σολτ Λέικ Σίτι ο τουρισμός υποχώρησε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Απεναντίας, άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, είδαν σημαντική αύξηση στον τουρισμό.
«Οι τουρίστες για τους Ολυμπιακούς θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό άλλους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονταν ούτως ή άλλως», δήλωσε για το Παρίσι o Martin Müller, καθηγητής γεωγραφίας και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, εκτιμώντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της διοργάνωσης θα είναι αμελητέος.