Απέχει από την Αθήνα περίπου δύο με δυόμισι ώρες. Μπορεί πριν λίγα χρόνια η διαδρομή να φάνταζε βουνό, πλέον, όμως, που ο δρόμος έχει γίνει μια σεβαστή Εθνική Οδός, η Πάτρα είναι πιο ελκυστική από ποτέ για ένα χαλαρό city break. Αγαπημένη πόλη που οι περισσότεροι την έχουμε γνωρίσει χορεύοντας και τραγουδώντας στους δρόμους της στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Ωστόσο, είναι μια πόλη που αξίζει να τη γνωρίσουμε και σε πιο ήρεμες περιόδους για να απολαύσουμε την καθημερινή της ατμόσφαιρα, να γνωρίσουμε τις ομορφιές της και τους ανθρώπους της. Εξάλλου, είναι ένας προορισμός που τα έχει σχεδόν όλα, ιστορία, κάστρο, παλιά πόλη και θάλασσα.
Τι θα δείτε
Θα ξεκινήσετε την περιήγηση στην Πάτρα ανεβαίνοντας στο Κάστρο που δεσπόζει σε λόφο πάνω από την πόλη. Χτίστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης και είχε προφανώς αμυντικό χαρακτήρα ενώ σήμερα σώζονται η κεντρική πύλη, τα τείχη και κάποιοι οχυρωματικοί πύργοι. Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά θα δείτε πως έχει ενσωματωμένα στην κατασκευή του υλικά από τα προχριστιανικά κτίσματα. Ανά τα χρόνια έχει καταληφθεί από Φράγκους Σταυροφόρους, έχει περάσει στα χέρια των Ενετών, έχει απελευθερωθεί από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο το 1430 και εκ νέου καταληφθεί μερικά χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά από τους Τούρκους. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να έχει προσθήκες από κάθε περίοδο. Πέρασε ξανά στους Έλληνες το 1828 μετά την Επανάσταση και καταλήφθηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με λίγα λόγια μακάρι να είχε στόμα να μας πει τις ιστορίες που έχει ζήσει (Καθημερινά: 08:30 – 15:30, Τρίτη: Κλειστά).
Οι διαστάσεις του είναι περίπου 200 μ. μήκος και 90 μ. πλάτος και διαθέτει δυο πέταλα ή σφενδόνες (Καθημερινά, εκτός Τρίτη: 08:30-15:30). Περπατώντας στην πόλη κάντε και μια στάση στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» του 1872 στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’. Πρόκειται για μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ ενώ σήμερα στεγάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Λίγο πιο πάνω από την πόλη, στα ανατολικά, στο Παναχαϊκό όρος, υπάρχει ο Μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης, ένας από τους σημαντικότερους της περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου. Ο οικισμός ήταν ενεργός για περίπου 500 χρόνια, από το 1500 έως 1000 π.Χ. ενώ πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκεται και το νεκροταφείο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων με θαλαμωτούς τάφους. Από εδώ έχετε και απίθανη θέα που φθάνει μέχρι την Αιτωλοακαρνανία (Καθημερινά, εκτός Τρίτη: 08:30 – 15:30).
Για βόλτες βραδινές και μη
Θα κάνετε βόλτες στην Άνω Πόλη για να χαζέψετε τα νεοκλασικά και παλιά αρχοντικά, θα περπατήσετε γύρω γύρω από το Κάστρο και θα αγναντέψετε την πόλη και τη θάλασσα. Θα ανεβείτε τα πιο διάσημα σκαλάκια, αυτά της οδού του Αγίου Νικολάου, που θα σας βγάλουν κατευθείαν στην παραλία. Θα σεργιανίσετε στην δεντρόφυτη πλατεία Όλγας ή Εθνικής Αντιστάσεως με τα καφέ και τις ταβέρνες, θα περάσετε φυσικά και από τα Ψηλά Αλώνια, από τις πιο γνωστές πλατείες της πόλης όπου γύρω γύρω θα βρείτε καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Άλλη μια βόλτα είναι αυτή στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου που είναι γεμάτη καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Από την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’ και προς το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο θα βρείτε μπαράκια και μεζεδοπωλεία για κάθε γούστο. Ο πεζόδρομος των Τριών Ναυαρχών είναι ένα ακόμα σημείο για φαγητό και βόλτα. Αν θέλετε να σας φυσάει θαλασσινό αεράκι θα πάτε στη Μαρίνα όπου θα βρείτε καφέ, μπαρ και εστιατόρια για ψάρι. Σημειώστε πως στην Πάτρα, στην Άνω Πόλη, λειτουργεί και χαμάμ, το οποίο χτίστηκε το 1400 πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά, θα το βρείτε στην οδό Μπουκαούρη 29 (www.xamampatron.gr).
Αν έχετε χρόνο, μπείτε στο αυτοκίνητο και πηγαίνετε μέχρι το οινοποιείο Αchaia Clauss που βρίσκεται μόλις 8 χλμ. μακριά από την πόλη. Ο αμπελώνας μαζί με τις εγκαταστάσεις απλώνονται σε έναν μικρό καταπράσινο λόφο και μπορείτε μέσα από μια μικρή περιήγηση να γνωρίσετε την ιστορική πλέον οινοποιία της Πάτρας και να δοκιμάσετε τη γλυκιά Μαυροδάφνη, το εμβληματικό κρασί του οινοποιείου. Η Αchaia Clauss ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Γουστάβο Κλάους και και έχει ως πρώτη επίσημη επισκέπτρια την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, η Σίσσυ.
Πατρινό Καρναβάλι
Δεν γίνεται να μιλήσουμε για την Πάτρα χωρίς φυσικά να μην αναφερθούμε στο διάσημο Πατρινό Καρναβάλι. Η τελετή έναρξης έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιανουαρίου και οι προετοιμασίες για τις Απόκριες γίνονται με πυρετώδη ρυθμό. Η κορύφωση του Καρναβαλιού θα γίνει την Κυριακή 17 Μαρτίου ενώ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες θα υπάρχουν ποικίλα events, όπως η παρέλαση αρμάτων στις 15/3, ο Σοκολατοπόλεμος, η μίνι παρέλαση και η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση στις 16/3. Φετινό θέμα του Καρναβαλιού «Τι κι αν μας μπριζώνουν; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! Λοιπόν». Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.