Σε καθημερινή αναζήτηση φαρμάκων βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Πάτρας, προκειμένου να καλύψουν τις θεραπευτικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους και καρκινοπαθείς.
Πλέον, οι ελλείψεις σε δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν παγιωθεί και επεκτείνονται ακόμα και σε συνταγογραφούμενα γενόσημα, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος.
Από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν περίπου 200 σκευάσματα. Ανάμεσα σε αυτά που εμφανίζουν έλλειψη είναι παιδικά εμβόλια, όπως αυτό κατά του πνευμονιόκοκκου, αντιβιώσεις με πρώτη στη λίστα την αμοξυκιλλίνη και
κυτταροστατικά που προορίζονται για τους ογκολογικούς ασθενείς. Καθημερινά οι φαρμακοποιοί της περιοχής βρίσκονται σε αναζήτηση κάποιου σκευάσματος.
«Τι να πεις σε έναν καρκινοπαθή που δεν βρίσκεις το φάρμακό του ούτε στην εταιρεία; Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία είναι σε μειωμένη διάθεση, προμηθευόμαστε δύο, το πολύ τρία κομμάτια, διότι δεν υπάρχουν περισσότερα. Αλλα έρχονται κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο. Λείπουν γενόσημα και μάλιστα συνταγογραφούμενα. Καθημερινά αναζητούμε κάποιο σκεύασμα. Ευτυχώς υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων κι έτσι μπορούμε για κάποια να αλληλεπικαλυπτόμαστε» αναφέρει ο κ. Σοφιανόπουλος.
Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν και κάποια σκευάσματα, όπως ορισμένες αντιβιώσεις και ειδικά εισπνεόμενα, που είναι πλήρως διαθέσιμα. «Παλαιότερα οι εταιρείες μάς έστελναν για παράδειγμα 30 κομμάτια και τώρα μας στέλνουν 100. Αυτό βέβαια αφορά πάρα πολύ λίγες κατηγορίες φαρμάκων» σημειώνει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.
Ο ίδιος εκτιμά ότι μία από τις αιτίες είναι η τιμολόγηση του υπουργείου Υγείας. «Οσο η τιμολόγηση παραμένει μειωτική στα συνταγογραφούμενα και το κλόου μπακ είναι υψηλό για τις εταιρείες δεν θα έχουμε επάρκεια. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο τι γίνεται στην παγκόσμια αγορά με τις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και τη διακίνηση των πρώτων υλών. Υπάρχουν εταιρείες που δεν μπορούν να παράξουν προϊόντα λόγω έλλειψης των πρώτων υλών. Επομένως, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και διαχρονικό. Μην ξεχνάτε ότι και σε παλαιότερες εποχές είχαμε σοβαρά προβλήματα ελλείψεων».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Τις ελλείψεις φαρμάκων αναγνωρίζει και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ωστόσο απέδωσε το πρόβλημα στην πανευρωπαϊκή έλλειψη πρώτων υλών και όχι στις παράλληλες εξαγωγές.
«Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παραδείγματος χάριν, η αμοξυκιλλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα» σημείωσε.
Ο ΕΟΦ
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 193 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων για τα 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης.
Στη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά.
Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, με την πιο πρόσφατη να έχει αποφασιστεί τον περασμένο μήνα και να αφορά 119 σκευάσματα.
Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών η οποία ακολούθησε, ωστόσο, έφερε σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) νέες ελλείψεις σε 212 φάρμακα.