Ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση χρεώσεων για συναλλαγές με κάρτες, την οποία ζήτησε πριν δέκα μέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, φαίνεται να έρχονται οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν και ως εκκαθαριστές συναλλαγών, δείχνουν έτοιμα να μειώσουν άμεσα τα ποσοστά προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας, έως 10 και 15 ευρώ ενδεχομένως.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ενδεχομένως λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που πωλούν με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδος. Και ιδίως οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, αλλά και πρατηρίων βενζίνης, που πωλούν τσιγάρα ή καύσιμα, όπου το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της συναλλαγής είναι οι φόροι και απειροελάχιστο το περιθώριο κέρδους για αυτούς.
Συνεπώς, ακόμα και αν οι τράπεζες αποδέχονταν να μειώσουν μονομερώς έως και στο μισό το μερίδιο προμηθειών που τους αναλογεί για συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, το όφελος θα ήταν ανεπαίσθητο (0,1% ως 0,2% το πολύ) για τον επαγγελματία, αν δεν πράξουν ανάλογα και οι άλλοι εμπλεκόμενοι πάροχοι πληρωμών και συσκευών POS.
Αυτό γίνεται σαφές αν εξετάσει κανείς ότι πουλώντας δύο πακέτα τσιγάρα ή βάζοντας 10 ευρώ βενζίνη σε ένα μηχανάκι, ο επιχειρηματίας μπορεί να κερδίζει περίπου 20 ή 30 λεπτά ανά συναλλαγή. Από τη χρέωση POS όμως, μπορεί να χάνει 4 ή και 10 λεπτά.
Ο κλάδος έχει επιτύχει συμφωνία με τράπεζες για χρέωση 0,45%. Ωστόσο, ανάλογα με την κάρτα που δίνει κάθε πελάτης, μπορεί να φτάνει και στο 1% ανά πετυχημένη συναλλαγή (για κάρτες με «Επιστροφή»), ενώ σε άλλες («χρυσές», business cards, Revolut κλπ) εκτοξεύεται σε 2% ή 2,9-3%!
Στις περιπτώσεις αυτές, η χρέωση είναι μεγαλύτερη από το κέρδος, ενώ επιπλέον, υφίστανται παράλληλα και άλλες χρεώσεις, όπως για αγορά συσκευής (π.χ. 289 ευρώ + ΦΠΑ) ή και μηνιαία συνδρομή (8 ευρώ + ΦΠΑ). Μετά και τις επιβαρύνσεις αυτές, το όποιο κέρδος τυχόν απομένει, δεν επαρκεί για να καλύψει τα άλλα έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, ασφάλιση) με αποτέλεσμα η επιχείρηση να «μπαίνει μέσα» και να απειλείται με κλείσιμο.