Χρειάστηκαν πολλοί μήνες επεξεργασίας, συνεργασίας με τους εκτιμητές ακινήτων και σενάρια επιπτώσεων στις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ για να καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Και θα χρειαστούν μήνες ακόμη για να κλείσουν και τα εναπομείναντα μέτωπα: οι ενστάσεις που έχουν υποβάλλει οι δήμοι για τις ισχύουσες τιμές για τις οποίες ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση, η επέκταση του συστήματος και στις περίπου 2300 περιοχές που παραμένουν εκτός κλπ. Όμως η «καυτή πατάτα» είναι πλέον η επικαιροποίηση των τιμών ζώνης καθώς το καλοκαίρι συμπληρώνονται αισίως τρία χρόνια από την δημοσίευση των τελευταίων επικαιροποιημένων αντικειμενικών αξιών. Και δεν είναι τρία… αδιάφορα χρόνια.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι από το 2020 μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων -κυρίως των νεόδμητών- έχουν αυξηθεί κατά 40%.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης δεν έχει περάσει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: θα κάνει (και πότε) το βήμα της επικαιροποίησης το οικονομικό επιτελείο.
Όσο χάνεται χρόνος χάνονται και έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων ενώ παραμένει ανοικτό το παράθυρο της διακίνησης του «μαύρου χρήματος». Κατέστη με υποχρεωτική η καταβολή του τιμήματος μέσω τράπεζας για να είναι το χρήμα ανιχνεύσιμο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στην αντικειμενική αξία του ακινήτου (που συχνά είναι και αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο) αλλά και στο πραγματικό τίμημα δεν μπορεί να διακινηθεί κάτω από το τραπέζι.
Ύστερα είναι το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Με την κυβερνητική ρητορική να εστιάζει πολύ συχνά στην πολιτική επιλογή μείωσης των φόρων, θα ήταν εκτός… γραμμής να έρθουν και πάλι φουσκωμένα εκκαθαριστικά ειδικά τώρα που η καταβολή του ΕΝΦΙΑ μπαίνει μόνιμα στη ζωή μας με καταβολή δόσης κάθε μήνα ευ΄ όρου ζωής. Εκεί υπάρχει λύση: νέα αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να παράγουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αργά ή γρήγορα, το θέμα θα ανοίξει και επίσημα…